لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۱۹

مذاکرات هیئت آژانس انرژی اتمی با مقامات ایرانی


اولی هاینون، معاون مدیرکا آژانس بین المللی انرژی اتمی در حال گفت وگو با علی اصغر سلطانیهف سفیر ایران در آژانس
اولی هاینون، معاون مدیرکا آژانس بین المللی انرژی اتمی در حال گفت وگو با علی اصغر سلطانیهف سفیر ایران در آژانس

معاون مدير کل آژانس بين المللی انرژی اتمی روز چهارشنبه وارد تهران شد تا درباره پرسش های مطرح از سوی اين آژانس درباره برنامه هسته ای ايران با مقامات ايرانی گفت وگو کند.


اولی هاينون قرار است در جريان اين سفر که دو روز به طول خواهد کشيد برنامه ای برای حل مسائل موجود در ارتباط با برنامه اتمی ايران تنظيم کند.


بازديد اين مقام بلندپايه آژانس بين المللی انرژی اتمی از تهران چند روز پس از آن صورت می گيرد که آژانس اعلام کرد که ایران روند غنی سازی اورانيوم را آهسته کرده است.


آمريکا و اتحاديه اروپا، از برنامه غنی سازی اورانيوم ايران ابراز نگرانی کرده و صلح آميز بودن برنامه های هسته ای جمهوری اسلامی را مورد ترديد قرار داده اند.


بازديد معاون البرادعی از تهران چند روز پس از آن صورت می گيرد که آژانس اعلام کرد که ایران روند غنی سازی اورانيوم را آهسته کرده است.

هيئت پنج نفره آژانس در اولين ديدار خود، با علی لاريجانی، دبير شورای عالی امنيت ملی ايران و مذاکره کننده ارشد تهران در امور اتمی مذاکره خواهد کرد.


براساس گزارش راديو دولتی ايران، مذاکرات مفصل با علی اصغر سلطانيه، سفير جمهوری اسلامی در وين، مقر آژانس بين المللی انرژی اتمی نيز در دستور کار اين هيئت قرار دارد.


آقای سلطانيه در همين زمينه گفته است که احتمال می رود نتايج اين گفت وگو ها روز جمعه به طور رسمی اعلام شود.


با وجود اين، مقامات جمهوری اسلامی گفته اند که اولی هاينون از هيچ يک از تاسيسات هسته ای ايران از جمله نطنز که اورانيوم در آن غنی سازی می شود، بازديد نخواهد کرد.


روز دوشنبه يک موسسه تحقيقاتی آمريکا اعلام کرد که تصاوير ماهواره ای نشان می دهد که ايران تونل هايی در کوه های نزديک به مجتمع نطنز ايجاد کرده است که احتمال می رود هدف از ساخت آن محافظت از اين تاسيسات در برابر يک حمله نظامی احتمالی است.


محمد البرادعی، مدير کل آژانس بين المللی انرژی اتمی با اشاره به سفر معاون خود به ايران اظهار داشته که «دنبال کردن يک برنامه عملياتی» نزديک به ۶۰ روز طول خواهد کشيد.


براساس اين برنامه، ايران بايد به پرسش هايی که درباره اهداف خود از فعاليت های اتمی و ابهاماتی که در اين زمينه وجود دارد پاسخ دهد.


آقای البرادعی روز دوشنبه گفت:« ما مشاهده کرده ايم که گسترش آبشارهای جديد در ايران کند شده است.»


اشاره وی به نصب سانتريفيوژهايی است که با تزريق سوخت به آنها مرحله غنی سازی اورانيوم برای اهداف صلح آميز و يا نظامی انجام می شود.


مدير کل آژانس بين المللی انرژی اتمی همچنين از ايران خواست که روند غنی سازی اورانيوم را در سطح فعلی متوقف کند تا از صدور قطعنامه جديد تحريم ها عيله ايران جلوگيری شود.


مقامات جمهوری اسلامی گفته اند که اولی هاينون از هيچ يک از تاسيسات هسته ای ايران از جمله نطنز که اورانيوم در آن غنی سازی می شود، بازديد نخواهد کرد.

اما بريتانيا و ايالات متحده آمريکا به ايران درباره برنامه هسته ای آن کشورهشدار داده اند.


لندن اعلام کرده است در صورتی که ايران با متوقف نکردن روند غنی سازی اورانيوم به مقابله جويی خود ادامه دهد قطعنامه سومی را برای تشديد تحريم ها به شورای امنيت ارائه خواهد کرد.


کاندوليزا رايس، وزير امور خارجه آمريکا نيز گفته است که اقدام نظامی از دستور کار خارج نشده است.


جمهوری اسلامی از دو سال پيش حاضر نشده تا به پرسش های آژانس درباره ابهامات برنامه اتمی خود پاسخ دهد و با از سرگيری روند غنی سازی اورانيوم شورای امنيت سازمان ملل متحد را بر آن داشت تا عليه جمهوری اسلامی ايران موضعگيری های تندی را اتخاذ کند.


اين شورا از ايران خواسته تا غنی سازی را تعليق کند و همزمان دو سری تحريم را عليه تهران به مرحله اجرا درآورده است.


جمهوری اسلامی تمام درخواست های مطرح شده برای تعليق برنامه های اتمی خود را رد کرده و گفته که اين برنامه اهداف صلح آميز دارد و به منظور توليد برق صورت می گيرد.


XS
SM
MD
LG