لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۵۷

سه کشور غربی: در استفاده حکومت اسد از سلاح شيميايی «ترديدی وجود ندارد»


تمرین داوطلبان در شهر حلب سوریه در مورد چگونگی واکنش به یک حمله شیمیایی. بخش عمده شهر حلب در دست مخالفان بشار اسد است.
تمرین داوطلبان در شهر حلب سوریه در مورد چگونگی واکنش به یک حمله شیمیایی. بخش عمده شهر حلب در دست مخالفان بشار اسد است.
آمريکا، بريتانيا و فرانسه روز دوشنبه به گزارش بازرسان سازمان ملل درباره حمله شيميايی سوريه واکنش نشان داده و گفته‌اند اين گزارش جای ترديدی باقی نگذاشته که حکومت بشار اسد در حمله دست داشته است.

اشاره اين سه کشور غربی به حمله شيميايی روز ۲۱ اوت به حومه دمشق است که در جريان آن بيش از ۱۴۰۰ تن کشته شدند. يک تيم حقيقت ياب از سازمان ملل ماه گذشته به سوريه سفر کرد و نمونه‌ها و اطلاعات مختلفی در اين زمينه جمع آوری کرد.

اين تيم روز دوشنبه، ۲۵ شهريور ماه، گزارش خود را به شورای امنيت ارائه کرد. بر اساس اين گزارش، شواهد قانع‌کننده‌ای وجود دارد که نشان می‌دهد در حمله به منطقه «غوطه» در نزديکی دمشق گاز سمی سارين به کار رفته است.

آمريکا، بريتانيا و فرانسه که از اعضای دائم شورای امنيت هستند، روز دوشنبه متفق القول اعلام کردند که گزارش بازرسان مهر تاييدی است بر اينکه حکومت سوريه و نه مخالفان آن، در پشت حمله شيميايی روز ۲۱ اوت قرار دارد.

مارک ليال گرانت، سفير بريتانيا در سازمان ملل به خبرنگاران گفت: «جای هيچ ترديدی نيست که اين رژيم سوريه» بوده که دست به چنين حمله‌ای زده است.

سامانتا پاور، سفير آمريکا، هم گفته است: اين حکومت سوريه است که گاز سارين در اختيار دارد و نه اپوزيسيون.

جی کارنی، سخنگوی کاخ سفيد، نيز اظهار داشت: «اطلاعات مندرج در اين گزارش نشان می‌دهد که گاز سارين با استفاده از موشک زمين به زمين پرتاب شده است که تنها در اختيار رژيم اسد است و آنها مسوول هستند».

در گزارش بازرسان سازمان ملل اشاره نشده است که چه کسی از گاز سارين استفاده کرده است.

لوران فابيوس، وزير امور خارجه فرانسه، نيز گزارش بازرسان سازمان ملل را شاهدی بر اين دانسته که حکومت بشار اسد در حمله شيميايی به حومه دمشق دست داشته است.

به گزارش خبرگزاری آسوشيتدپرس، آقای فابيوس روز دوشنبه به راديو «آر تی ال» گفت: «وقتی که شما به شواهد يافته شده نگاه می‌کنيد، به حجم گاز سمی که استفاده شده است، پيچيدگی ترکيب به کار رفته، ماهيت و خط سير موشک حامل اين گاز، اساسا ترديدی وجود ندارد که منشاء اين حمله کجاست... اين حمله حدس و گمان کسانی را تقويت می‌کند که می‌گويند رژيم مقصر است».

خبرگزاری روسی ايتارتاس خبر داده که بازرسان سازمان ملل در گزارش خود گفته‌اند يکی از گلوله‌های پرتاب شدهِ حامل مواد شيميايی به حومه دمشق، از نوع «M14» بوده که ساخت اتحاد جماهير شوروی سابق است.

گزارش بازرسان دو روز پس از آن منتشر می شود که آمريکا و روسيه اعلام کردند در زمينه خلع سلاح شيميايی سوريه به توافق رسيده‌اند. بر اساس اين توافق، حکومت بشار اسد بايد تمام زرادخانه های شيميايی خود را اعلام و در يک پروسه زمانی و تحت نظارت بازرسان نسبت به نابودی آنها اقدام کند.

در همين رابطه، سازمان منع جنگ‌افزارهای شيميايی که مقر آن در لاهه هلند است، روز دوشنبه در بيانيه‌ای گفته که طرح روسيه و آمريکا برای نابودی سلاح‌های شيميايی سوريه بايد «ظرف چند روز» آغاز شود.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، اين سازمان افزوده است که «کارشناسان آن هم اکنون در حال کار بر روی تهيه يک نقشه راه هستند که چالش‌های مختلفِ پيش روی نحوه راستی‌آزمايی زرادخانه‌های اعلام شده از سوی حکومت سوريه را مطرح می‌کند».

در تحولی ديگر، ترکيه روز دوشنبه اعلام کرد که يک هليکوپتر ارتش سوريه را سرنگون کرده است. آنکارا می‌گويد که اين هلی کوپتر حريم هوايی ترکيه را نقض کرده بود.

بولنت آرنیچ، معاون نخست وزير ترکيه، در اين زمينه گفت: «هلی‌کوپتر MI-17 متعلق به سوريه در دو کيلومتری حريم هوايی ترکيه رهگيری شد و پنج دقيقه پس از عدم توجه به هشدارها، سرنگون شد».
XS
SM
MD
LG