لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۴۲

دیدگاه ها؛ ایران و سپر دفاع ضد موشکی در اروپای شرقی


آزمایش موشکی ایران در مانور پیامبر اعظم. (عکس از فارس)
آزمایش موشکی ایران در مانور پیامبر اعظم. (عکس از فارس)

روز چهارشنبه ۱۹ تير ماه توافقنامه سپردفاع ضد موشکی ميان جمهوری چک و آمريکا به امضا رسيد. خانم رايس وزير امور خارجه ايالات متحده آمريکا از جانب کشور خود اين توافق نامه را امضا کرد.

يک روز پيش نيز وزير خارجه امريکا در ورشو در باره برنامه استقرار سپر دفاع ضد موشکی با مقام های لهستانی گفتگو کرد که به نتيجه نهايی نرسيد.


در واکنش به امضای توافق نامه جمهوری چک و آمريکا ولاديميرمدوديف رييس جمهوری روسيه روز چهارشنبه آن را به شدت محکوم کرد و گفت روسيه «فوق العاده ناراحت است»، اما بدون رفتاری نامعقول، دست به اقدامات تلافی جويانه در مقابل آن خواهد زد.

وزارت امور خارجه روسيه نيز در بيانيه ای اعلام کرد: «اگر سامانه دفاع موشکی آمريکا در نزديکی مرزهای روسيه ايجاد شود، روسيه مجبور خواهد شد که با ابزاز نظامی واکنش نشان دهد و نه با اصول ديپلماتيک.»

به موجب توافق نامه امضا شده ميان آمريکا و جمهوری چک ۱۰ رادار رديابی موشک در اين کشور مستقر خواهد شد.


ايالات متحده آمريکا استقرار اين سپر را با احتمال حمله موشکی ايران و کره شمالی به اروپا توجيه می کند در حالی که روسيه اين استدلال را نپذيرفته و می گويد هدف از استقرار اين سيستم مقابله با روسيه است. اين يکی از معدودترين درگيری های جدی سياسی پس از فروپاشی بلوک شرق است که ميان غرب و روسيه پيش آمده است.

تاراس چرنينکو تحليلگر سياسی روسی مقيم جمهوری چک با اشاره به اينکه مبدا موشک اصولا مهم نيست بر اين نظر است که هر کشوری حق دارد هر قراردادی را ببندد.


به همين دليل استقرار اين سيستم، موضوعی است که به طرفين قرارداد بر ميگردد و به کشوری ديگر از جمله روسيه مربوط نيست.

آقای چرنينکو به رادیو فردا می گوید که روسيه برای مقابله با استقرار چنين سيستمی حتی ايران را، که می گويد کشور دوست روسيه است، قربانی می کند و نمونه آن پيشنهادی است که روسيه به آمريکا کرد که بايد آمريکا اين سپر دفاعی را در آذربايجان تاسيس کند.


يعنی اينجا روشن شد که سياست روسيه دفاع از ايران نيست. چون اين پيشنهاد به گفته آقای چرنينکو خيانتی آشکار به ايران از سوی دوستش روسيه بود.

رجب صفر اوف مدير عامل مرکز مطالعات ايران در مسکو در گفتگو با راديو فردا بر اين نظر است که آمريکا از آن طرف دنيا آمده و در کنار مرزهای روسيه سپر دفاعی ضد موشکی تاسيس می کند.


به باور آقای صفر اوف ايران در موقعيتی نيست و دليلی ندارد که به کشورهای اروپایی حمله کند.


بنابراين و به نظر آقای صفر اوف اين کار گام اول يک سلسله برنامه های دراز مدت است که آمريکا و ناتو برای روسيه تدارک ديده است زيرا اگر غير از اين بود آمريکا می توانست اين سپر دفاعی را در جای ديگر و نه در مرزهای روسيه تاسيس کند.

حسين آرين کارشناس مسائل نظامی راديو فردا در باره اهميت استراتژيک و نظامی موشک هايی که در اختيار ايران است ميگويد که از نظر تئوريک و ميزان برد ۲۰۰۰ کيلومتری موشک های ايرانی، ايران می تواند تهديدی برای اروپا باشد اما عملا اين موشک ها از چنان دقتی در هدف يابی برخوردار نيست که موثر باشد و کارشناسان هم بر اين نظرند که موشک هايی که ايران تا به حال آزمايش کرده است از نظر فن آوری و نظامی به هيچ وجه قابل مقايسه با سيستم های دفاعی و نظامی پيشرفته موجود نيست.

حتی برخی کارشناسان زبده براين نظرند که موشک هايی که ايران اخبرا آزمايش کرده است، از نظر فنی و تکنيکی قابل مقايسه با موشکهای آلمانی است که در جنگ دوم جهانی به کار گرفته شدند يعنی بيش از نيم قرن از صنعت نظامی پيشرفته جهان عقب است.

بنابراين اين موشک ها نمی توانند خطری بالقوه برای اروپا باشند. اما از آنجا که درگيری ميان ايران و غرب بر سر برنامه هسته ای ايران است، آمريکا می خواهد خود را برای احتمالات آماده کند چون بر اين باور است که خطر مجهز شدن اين موشک ها به کلاهک های هسته ای و يا ميکربی وجود دارد.


XS
SM
MD
LG