لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۰۴

بازتاب حذف رفسنجانی از ریاست خبرگان در خارج از ایران


اکبر هاشمی رفسنجانی سال گذشته امامت جمعه تهران را نیز از دست داد.
اکبر هاشمی رفسنجانی سال گذشته امامت جمعه تهران را نیز از دست داد.
یک روز پس از کنار گذاشته شدن اکبر هاشمی رفسنجانی از ریاست مجلس خبرگان، برخی از نشریات بین المللی با بازتاب این خبر به تحلیل ابعاد این مسئله و آینده سیاسی یکی از شخصیت های اصلی نظام جمهوری اسلامی ایران پرداخته اند.

در پاره از این تحلیل ها به تقویت قدرت رهبر جمهوری اسلامی و در پاره ای دیگر، به پایان عمر سیاسی آقای رفسنجانی در ساختار سیاسی نظام جمهوری اسلامی اشاره شده است.

مجله آمریکایی «فارین پالیسی» یا «سیاست خارجی» در مطلبی با عنوان «کوسه از شنا باز ایستاد» نوشته است که «جایگزینی هاشمی رفسنجانی با آیت الله محمدرضا مهدوی کنی که هم پیر و فرتوت است و هم با صندلی چرخدار یا ویلچر جابجا می شود، نشانه ای از حرکت آرام تثبیت قدرت از سوی آیت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی است.»

باربارا اسلاوین، نویسنده این مطلب افزوده است: «این جابجایی قدرت در حالی است که آقای خامنه ای، از دست رفسنجانی رهبری را (پس از مرگ آیت الله روح الله خمینی) دریافت کرد. ایران در حالی به سمت این تغییرات قدرت می رود که نشان دهد جنبش سبز خطری برای نظام نیست و موج ناآرامی ها و اعتراض ها در کشورهای عربی به مرز ایران که برسد متوقف شده و کارآیی نخواهد داشت.»

فارین پالیسی در ادامه می گوید: «اکبر هاشمی رفسنجانی در زمان انتخابات ریاست جمهوری از میرحسین موسوی حمایت کرد و بعد از انتخابات، حاضر به قبول نتایج انتخابات نشد که هزینه آن، از دست دادن امامت جمعه تهران بود. در یک سال و نیم گذشته، رفسنجانی تلاش کرده میان جنبش سبز و (آیت الله) خامنه ای پل ارتباطی بزند و نوعی سازش و تفاهم با اصلاح طلبان ایجاد کند. ولی به جای آن، خامنه ای دستور دستگیری میرحسین موسوی و مهدی کروبی را صادر کرد.»

این نشریه می افزاید: «هاشمی رفسنجانی هنوز یک پست دیگر دارد که آن هم ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام است. هر چند این مجمع از زمان انتخابات ریاست جمهوری سال پیش در ایران کارآیی زیادی ندارد و دوره ریاست هاشمی هم یک سال دیگر به پایان می رسد.»

باربارا اسلاوین نوشته است: «هاشمی به رغم کنار گذاشتن از فضای سیاسی، منابع مالی زیادی دارد و فرزندانش مهدی، محسن و فائزه هاشمی به مخالفت بیشتر با خامنه ای و احمدی نژاد روی خواهند آورد.»

فشارهایی که جواب داد

روزنامه آمریکایی واشینگتن پست در مقاله ای نوشته است که فشار دو ساله محافظه کاران و طرفداران و حامیان دولت علیه هاشمی رفسنجانی جواب داد و او با صرفنظر کردن از حضور در انتخابات ریاست مجلس خبرگان، از این سمت کنار گذاشته شد.

این روزنامه نوشته است که جلسه اخیر خبرگان دیر شروع شد چرا که باید محمدرضا مهدوی کنی، جانشین اکبر هاشمی رفسنجانی را با صندلی چرخدار، به ساختمان محل اجلاس می آوردند.

واشینگتن پست، «کنار گذاشتن هاشمی رفسنجانی» را «پیروزی حامیان و طرفداران محمود احمدی نژاد» دانسته و در عین حال به نظر برخی از کارشناسان اشاره می کند که معتقدند «کنار رفتن هاشمی رفسنجانی از ریاست مجلس خبرگان مسئله مهمی نیست و رفسنجانی به عنوان مرد شماره دو سیاست در ایران قدرت خود را دارد.»

عباس عبدی، کارشناس مسائل سیاسی در تهران در این زمینه به واشینگتن پست گفته است: «رفسنجانی حال می تواند کارهای خود را خارج از رادار انجام دهد. بدون این که طرفداران و حامیان دولت بتوانند تمامی حرکات او را زیر نظر داشته باشند.»

«به او گفته شد کنار برود»

روزنامه بریتانیایی «گاردین» نیز در مقاله ای به کنار رفتن هاشمی رفسنجانی از ریاست مجلس خبرگان پرداخته و به نقل از میر جاودانفر، کارشناس سیاسی، نوشته است که «به نظر می رسد هاشمی رفسنجانی باز هم تمایل داشته در راس مجلس خبرگان بماند اما رهبری به او پیام داد که بهتر است کنار برود.»
XS
SM
MD
LG