لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۱۶

مجادله تاریخی و خطرات احتمالی برای ایران


گزارش آقای البرادعی تایید کرد ایران حاضر به تعلیق نشده است.
گزارش آقای البرادعی تایید کرد ایران حاضر به تعلیق نشده است.


هر چند شورای امنيت و شورای حکام فشار خود را بر ايران افزايش می دهند تا مگر ايران مجبور به توقف غنی سازی اورانيوم شود، اما هنوز هيچ نشانه ای از عقب نشينی ايران به چشم نمی خورد.


گزارش دبيرکل آژانس بين المللی انرژی اتمی به طور رسمی تاييد کرد که جمهوری اسلامی ايران حاضر به عقب نشينی و پذيرش تعليق فعاليت های هسته ای خود نيست.


جمهوری اسلامی ايران، علاوه بر اين اعلام کرد به زودی زنجيره يک هزارتايی سانتريفوژ را راه اندازی می کند. اين حرکت نشان می دهد اگر قرار است ايران را مجبور به پذيرش تعليق کرد، زمان و راه آن طولانی است.


ديويد آلبرايت، بازرس سابق آژانس و رييس انستيتو علوم و امنيت بين المللی هم می گويد ايرانی ها در راه هسته ای شدن، «بسيار جدی» هستند. آقای آلبرايت در ادامه خبر می دهد که ايران فعاليت های هسته ای خود را هم سرعت داده و سعی دارد اين سرعت را بيشتر کند.


گزارش رسمی محمد البرادعی نشان داد اوضاع به پيچيده تر شدن نزديک می شود. زمان گزارش دبيرکل آژانس مقارن با روزهايی است که آمريکا، ايران را به برهم زدن اوضاع امنيتی عراق، آن هم به طور پيچيده متهم می کند.


گزارش دبيرکل آژانس بين المللی انرژی اتمی به طور رسمی تاييد کرد که جمهوری اسلامی ايران حاضر به عقب نشينی و پذيرش تعليق فعاليت های هسته ای خود نيست

مقامات رسمی پنتاگون بر اين باورند که سپاه قدس، در ناامنی های عراق دخالت دارد. اين مسئله در حالی حادتر می شود که آمريکا مشغول افزايش توان نظامی خود در عراق و خليج فارس است.


نيويورک تايمز گزارش داده از زمانی که گزارش قبلی آژانس نشان داد که ايران مشغول پيشرفت در برنامه هسته ای است، رييس جمهوری آمريکا هم برنامه ها و استراتژی های نظامی خود را تغيير داده است.


در سه ماه گذشته، يک فروند ناو هواپيمابر ديگر به خليج فارس وارد شده تا بار ديگر هشدار دهد که اگر ديپلماسی جواب نداد، جرج بوش امکان دارد دستور به تاسيسات هسته ای ايران را صادر کند.


مقامات کاخ سفيد می گويند که افزايش نيرو در عراق و خليج فارس به این دلیل است که پيام آمادگی آمريکا به گوش همه برسد. کاخ سفيد هرگونه رويارويی نظامی با ايران را رد کرده است، هرچند تاکيد هم کرده که طرح استفاده از نيروی نظامی را از دستور کار خود خارج نکرده است.


پنج شنبه گذشته و پس از پايان گزارش آقای البرادعی، مقامات آمريکايی پيام دادند که بار ديگر در سازمان ملل و در شورای امنيت بر روی قطعنامه کار می کنند تا ايران را بار ديگر تحريم کنند و اين بار شديدتر از بار پيش، به اميد اين که مقامات ايران پيام صريحی را دريافت کنند.


ادامه دارد


گزارش البرادعی، پيام ديگری نيز همراه خود داشت: ايران به طور رسمی اعلام کرده زنجيره يک هزارتايی سانتريفوژها را راه اندازی می کند و به زودی سه هزار سانتريفوژ را به کار می اندازد.


درست پيش از گزارش دبيرکل در آژانس، کاندوليزا رايس، وزير خارجه آمريکا که در برلين به سر می برد، بار ديگر گفت اگر ايرانی ها تعليق را انجام دهند، هر طور که آنها بخواهند، با آنها گفت و گو می کنيم. خانم رايس پيام ديگری هم داد: در ايران کسانی هستند که می دانند اين راهی که در حال حاضر از سوی ايران انتخاب شده، راه درستی نيست.


يکی ديپلمات در گفت و گو با نيويورک تايمز، بدون اشاره به نام خود گفت: ايران هنوز از پيشرفت بزرگ و کار در مقياس گسترده دور است، اما حداقل راه را انتخاب کرده است

نيکلاس برنز، معاون کاندوليزا رايس در گفت و گويی روز پنج شنبه گذشته گفت: قطعنامه قبلی را دست کم نگيريد، اين طور نيست که اين قطعنامه هيچ تاثيری نداشته باشد، و حداقل، دستگاه حاکم را دچار دو دستگی کرده و ميان آنها شکاف ايجاد کرده است.


سازمان مجاهدين انقلاب اسلامی، درست دو روز پيش از به پايان رسيدن مهلت ۶۰ روزه شورای امنيت، از مقامات جمهوری اسلامی خواسته بود قطعنامه را بپذيرند و وارد فاز ديگری از درگيری نشوند.


يکی ديپلمات در گفت و گو با نيويورک تايمز، بدون اشاره به نام خود گفت: ايران هنوز از پيشرفت بزرگ و کار در مقياس گسترده دور است، اما حداقل راه را انتخاب کرده است.


جمهوری اسلامی ايران، فعاليت های غنی سازی را در نطنز دنبال می کند. جايی که سالن های آن گنجايش ۵۴ هزار سانتريفوژ را دارد و ايرانی ها می گويند قصد دارند سوخت ۱۰ نيروگاه اتمی را از آن جا تامين کنند.


مشکل هم همين جا شروع می شود. آمريکا می گويد اين غنی سازی ها قرار است پايه ساخت بمب اتمی باشد.


جمهوری اسلامی ايران اعلام کرده که فعاليت های هسته ای را برای دستيابی به برق دنبال می کند.


هنوز مشخص نيست آمريکا و اتحاديه اروپا به چه نتيجه ای می رسند اما به نظر می رسد فشار بيشتر به ايران در دستور کار آنها باشد. اگر اين کار مورد توجه آمريکا و اروپا باشد، موضع چين و روسيه را هم نبايد دستکم گرفت، به ويژه روسيه را که تنها شريک مالی برنامه هسته ای ايران است.


XS
SM
MD
LG