لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۲۷

«عربستان سعودی، رهبری طرف های مقابله با ایران را عهده دار شده است»


ملک عبدالله، پادشاه عربستان
ملک عبدالله، پادشاه عربستان
«ريموند ليرسی»، نويسنده و کارشناس امور خاورميانه در تحليلی از شهر رياض پايتخت عربستان سعودی که در وبسایت «هافينگتون پست» چاپ شده، می نويسد که در رياض همه به خوبی از خطر جدی برنامه های هسته ای ايران برای موجوديت عربستان سعودی و صلح و آرامش در منطقه آگاه هستند. فاجعه ناشی از قدرت هسته ای ايران نه فقط برای عربستان سعودی و همسايگان آن، که برای تمام جهان خطرناک خواهد بود.

این تحليلگر آمريکايی امور خاورميانه، سپس جمله ای نقل می کند که اسناد ويکی ليکس اخيرا آن را افشا کرده اند. مقامات عربستان در گفت وگوهای خصوصی خود با ديپلمات های آمريکايی، با اشاره به خطر ايران گفته بودند: «بايد سر مار را قطع کرد.» تفسير وی از اين جمله اين است که حکومت ايران بر خلاف منافع آن کشور، به عاملی تهديد کننده برای همه بدل شده است.

ريموند ليرسی به عنوان نمودی از تهديد جدی ايران به حضور دائم و عمليات دريايی آمريکا در خليج فارس و تنگه هرمز اشاره می کند که هزينه آن یکصد ميليون دلار در روز است و هدف آن علاوه بر تامين امنيت صادرات نفت، حفاظت از عربستان سعودی و ساير کشورهای حاشيه خليج فارس در قبال هرگونه تهديدی از سوی حکومت ايران است.

به نوشته اين تحليلگر آمريکايی، دولت عربستان سعودی بيش تر از قبل اين موضوع را دريافته است که بخش اعظم منابع مالی که دو دهه ی اخير به سوی گروه های تندرو و خشونت طلب اسلام گرا سرازير شده از سوی منابعی در اين کشور بوده اند.اين گروه های تندرو و شهروندان سعودی که به آنها پيوسته و يا کمک می رسانند يکی از عوامل مهم بی ثباتی در منطقه و حتی در خود عربستان بوده اند.

با توجه به نقش و جايگاه دولت عربستان سعودی در منطقه و کل جهان، زمان آن فرا رسيده که حکومت اين کشور در مواجهه با موارد حساس و خطرناکی مثل تهديد ايران نقش رهبری را به دست بگيرد. عربستان سعودی به خوبی دريافته که ثروت سرشار آن از منابع نفت مسئوليت مهمی برای حفظ ثبات در منطقه و احترام به ملل ديگر بردوش آن کشور گذاشته است.

ريموند ليرسی در ادامه تحليل خود در هافينگتون پست می افزايد که حکومت ايران هزينه سرکوب مخالفان خود و توسعه برنامه های هسته ای آن کشور را از محل صدور نفت تامين می کند. بدون درآمد نفت بخش اعظم اقتصاد ايران که در دست دولت و نهادهای وابسته به آن است و همين طور برنامه های پر خرج هسته ای، فلج خواهند شد.

در همين حال، عربستان سعودی به خوبی می داند که اختلال در صادرات نفت خام ايران باعث افزايش شديد بهای اين محصول شده و بنابراين به دوران بازسازی و ترميم اقتصاد بحرانی جهان لطمه خواهد زد. عربستان سعودی در همکاری با مصرف کنندگان بزرگ نفت در جهان در نظر دارد که بدون شليک يک گلوله و بدون برهم زدن جريان انتقال نفت که همواره يکی از منابع نگرانی در مورد بروز رويارويی احتمالی با ايران بوده است، به عمر «رژيم پليد ايران» پايان دهد.

تحليلگر آمريکايی امور خاورميانه در این مطلب، با کمک مصرف کنندگان بزرگ نفت و دولت های مسئول ديگر در جهان، خواهان تحريم کامل خريد نفت ايران شده است. اين کشور (عربستان) با افزايش توليد و صدور نفت خود می تواند کمبود ناشی از قطع صادرات نفت ايران را جبران کند بدون آن که جهشی در بهای اين محصول به وجود آيد. در اين روش، نه به شليک يک گلوله نيازی هست و نه اعزام ناوهای جنگی بيشتر به منطقه خليج فارس. جهان، خريد نفت از ايران را متوقف کرده و به جای آن عربستان سعودی در همکاری با ساير توليد کنندگان در منطقه جای خالی آن را پر خواهند کرد.

ريموند ليرسی در ادامه تحليل خود در هافينگتون پست چاپ شده می نويسد که صادرات نفت خام ايران حدود دو ميليون بشکه در روز است. عربستان سعودی در حال حاضر حدود ۸ ميليون بشکه نفت در روز صادر می کند اما ظرفيت استخراج و صادرات آن بالغ بر ۱۲ ميليون بشکه است. به همين خاطر عربستان حدود ۲ برابر کل توليد ايران ظرفيت افزايش صادرات دارد. عربستان سعودی به سادگی می تواند کمبود ناشی از توقف صادرات نفت ايران را جبران کند.

عربستان سعودی به اين کار ادامه خواهد داد تا زمانيکه رژيم فعلی ايران متلاشی شده و مردم ايران بتوانند در آزادی جانشين آن را انتخاب کنند.
XS
SM
MD
LG