لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۳۶

بارزانی: ابهام در مورد آینده توافق نامه امنیتی


به گفته آقای بارزانی، در عراق، تروريسم فکری وجود دارد؛ يعنی افراد نمي توانند مواضع حقيقی خود را بازگو کنند، چرا که واهمه دارند به عنوان متحدِ آمريکا شناخته شوند.(عکس:AFP)
به گفته آقای بارزانی، در عراق، تروريسم فکری وجود دارد؛ يعنی افراد نمي توانند مواضع حقيقی خود را بازگو کنند، چرا که واهمه دارند به عنوان متحدِ آمريکا شناخته شوند.(عکس:AFP)

مسعود بارزانی، رييس دولت منطقه ای کردستان عراق، تأييد توافق نامه امنيتی با آمريکا از سوی هيئت دولت و مجلس عراق را امری نامحتمل مي داند.


وی در مصاحبه با روزنامه « واشينگتن پست» مي گويد: بيشترجناح های سياسی مي خواهند کار را با سازگاری و توافق پيش ببرند.


ولی به گفته آقای بارزانی، در عراق، تروريسم فکری وجود دارد؛ يعنی افراد نمي توانند مواضع حقيقی خود را بازگو کنند، چرا که واهمه دارند به عنوان متحدِ آمريکا شناخته شوند و جايگاه شان برای انتخابات استانی در ماه ژانويه سال آينده، دی ماه، تضعيف شود.


او به اين روزنامه مي گويد: « شخصاً ترديد دارم اين توافق نامه به تصويب برسد.»


به نوشته واشينگتن پست، با پايان مهلت سازمان ملل متحد در ۳۱ دسامبر، ۱۱ دی، ادامه حضور نيروهای آمريکايی در عراق موکول به تصويب اين توافق نامه در هيئت دولت و مجلس عراق است. روند تأييد و تصويب اين توافق نامه در روزهای اخير با دشواری روبرو شد. چون دولت عراق مي خواهد مبنی موادی از اين توافق نامه تغيير و اصلاح، و موادی ديگر بدان افزوده شود.



  • « آمريکا آماده است به آنچه عراقي ها را نگران کرده است، گوش فرا بدهد، ولی تمايلی ندارد که دوباره به بحث درباره توافق های صورت گرفته بازگردد. ما مي خواهيم که همين توافق نامه تا پايان سال جاری ميلادی نهايی شود.»
جف مورل، سخنگوی پنتاگون

جرج بوش، رئيس جمهوری آمريکا، در ملاقاتِ ديروز خود با مسعود بارزانی گفت که در حال بررسی پيشنهادها است و در عين حال، نسبت به حصول توافق با طرف عراقی ابراز خوشبينی کرد.


وی گفت: « مسلم است که ما مي خواهيم بدون ناديده گرفتنِ اصول، نقشی سازنده و سودمند داشته باشيم. من همچنان اميدوار و مطمئنم که اين توافق نامه به تصويب خواهد رسيد.»


به نوشته واشينگتن پست، به رغم لحن خوشبينانه آقای بوش در اين ملاقات، ديگر مقامات دولتی آمريکا به شدت احتمال هر گونه مصالحه بر سر تغيير مفاد توافق نامه امنيتی را رد کرده اند و به نظر می رسد که موضوع اين توافق نامه به نخستين چالش جدی رييس جمهوری بعدی آمريکا بدل خواهد شد.


دگرگونی هايی که مقامات عراقی مي خواهند در متن توافق نامه گنجانده شود، اين موارد را در بر مي گيرد: دادن اختيار بيشتر به مقامات قضايی عراقی برای رسيدگی به جرايم نيروهای آمريکايی، تضمين قوي تر برای خروج نيروهای آمريکايی از عراق تا پايان سال ۲۰۱۱ و نيز اجازه يافتن نيروهای عراقی به بازجويی و بازرسی بارها و محموله های نظامی نيروهای آمريکايی.


افزون بر اين، پس از حمله نيروهای آمريکايی به خاک سوريه، مقامات عراقی خواهان آن هستند که در اين توافق نامه به روشنی قيد شود که نيروهای آمريکايی حق ندارند از خاک عراق برای حمله به کشورهای همسايه استفاده کنند.


به نوشته روزنامه واشينگتن پست، مقامات دولتی آمريکا به دفعات اعلام کرده اند که متن کنونی توافق نامه، حد نهايی مصالحه آنها است.


جف مورل، سخنگوی وزارت دفاع آمريکا، پنتاگون، مي گويد: « آمريکا آماده است به آنچه عراقي ها را نگران کرده است، گوش فرا بدهد، ولی تمايلی ندارد که دوباره به بحث درباره توافق های صورت گرفته بازگردد. ما مي خواهيم که همين توافق نامه تا پايان سال جاری ميلادی نهايی شود.»


به گفته وی، برخی فعالان سياسی عراقی و نيزمقامات ايرانی به دنبال آن هستند که دست يابی به اين توافق نامه را با مانع روبرو کنند.


  • « عراق مي تواند به عنوان راه حلی کوتاه مدت، خواستار تمديد يک ساله مهلت سازمان ملل متحد شود، ولی مقامات عراقی به اين انگيزه که اين اقدام، حاکمیّت ملّی اين کشور را خدشه دار مي کند، از انجام آن ابا دارند.»
روزنامه واشینگتن پست

آقای مورل ميگويد: « ما شواهد غيرقابل انکاری در دست داريم که ايراني ها هر چه در توان دارند، به کار خواهند گرفت تا اين توافق نامه را از مسير خود منحرف کنند.»


سياستمداران کُرد عراق هميشه پشتيبان حضور نيروهای آمريکايی در عراق بوده اند. نمايندگان کُرد در دولت عراق تنها کسانی هستند که علنی از اين توافق نامه پشتيبانی مي کنند.


آقای بارزانی در واشينگتن گفت: « به نظر ما، اين توافق نامه به سود تمام عراقي ها و به ويژه کُردها است.»


اين روزنامه در پايان با اشاره به وضعيت دشوار دولت عراق در اين خصوص نوشت: گروه های شيعه که به دنبال پيروزی در انتخابات استانی هستند و نيز شخصِ نوری المالکی، نخست وزير عراق، به گونه ای علنی، موضعی در اين باره نگرفته اند.


عراق مي تواند به عنوان راه حلی کوتاه مدت، خواستار تمديد يک ساله مهلت سازمان ملل متحد شود، ولی مقامات عراقی به اين انگيزه که اين اقدام، حاکمیّت ملّی اين کشور را خدشه دار مي کند، از انجام آن ابا دارند.


XS
SM
MD
LG