لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۲۶

اعتراض ۹ استاد دانشگاه علم و صنعت به تک‌جنسیتی شدن دانشگاه‌ها


۹ استاد دانشگاه علم و صنعت ايران در نامه ای به علی لاريجانی، رييس مجلس شورای اسلامی، نسبت به آنچه «سياست های محدوديت ظرفيت پذيرش بانوان در رشته های کارشناسی و کارشناسی ارشد» در دانشگاه ها ناميدند، هشدار دادند و خواستار آن شدند که اقدام عاجلی برای اصلاح اين موضوع صورت بگيرد.

پيشتر روزنامه شرق، چاپ تهران، در گزارشی از «پذيرش تک جنسيتی ۴۰رشته در ۲۰ دانشگاه» خبر داده و نوشته بود که «۲۰ دانشگاه کشور در بيش از ۴۰ رشته تحصيلی خود برای اولين بار اقدام به پذيرش تک جنسيتی دانشجويان می‌کنند.»

به نوشته وبسايت های نزديک به اصلاح طلبان، احمد هادی افشار، جواد امامی، عليرضا خاوندی، محمد باقر ذهبيون، محمد شهرتاش، محمد تقی صالحی، داود عرب خابوری، نورالله کثيری و تورج محمدی در نامه خود با اشاره به تاکيد آيه های قرآن و روايات مذهبی بر اهميت فراهم آوردن فرصت های يکسان برای آحاد جامعه، اقدام به پذيرش تک جنسيتی از سوی ۲۰ دانشگاه ايران را مورد سئوال قرار دادند.

بحث تک جنسيتی با انتشار دفترچه انتخاب رشته برای دانشگاه های دولتی در ايران و حذف برخی رشته ها از چند دانشگاه جدی شد.

پيش از آن، عنوان شده بود که محمود احمدی نژاد، رييس جمهوری اسلامی ايران، با اين موضوع مخالفت کرده و دستور توقف اين سياست را داده است، اما کامران دانشجو، وزير علوم، تحقيقات و فناوری، روز چهارشنبه گفت:«برنامه‌مان برای جلوگيری از اختلاط زن و مرد در دانشگاه متوقف نشده است. رئيس‌جمهور نظرشان اين بوده که اين کار کارشناسانه‌ تر انجام شود. لذا طرح‌هايی برای پيگيری عفاف و حجاب در دانشگاه‌ها به شورای اسلامی شدن دانشگاه‌ها ارائه شده که در دست پيگيری هستند.»

رسول نفيسی، استاد دانشگاه در آمريکا، بااشاره به اينکه روند تبعيض عليه زنان در ايران رو به افزايش است، به راديو فردا می گويد:« باعث تاسف است که در زمانی که عربستان اولين دانشگاه مختلط اش را ايجاد می کند، ايران دارد حرکت خلاف اين را اعمال می کند.»

فاطمه گوارايی، فعال ملی – مذهبی و از فعالان حقوق زنان در ايران، در گفت و گو با راديو فردا، با اشاره به اينکه دو عامل عمده در بحث تک جنسيتی شدن دانشگاه ها وجود دارد، می افزايد:«يک عامل، نگرش طيف های سنتی است که کلا و اساسا با اختلاط و ارتباط مردان و زنان مخالفند.»

وی موضوع فشار سياسی را نيز در اين مورد موثر می داند و اضافه می کند:«يک مورد، تلاش برای مهار جنبش سبز است، که دليلش به خاطر ارتباط جنبش دانشجويی با جنبش سبز است. مورد ديگر، مهار جنبش زنان، به دليل ارتباط جنبش زنان و زنان دانشجو است.»

به نوشته وبسايت های نزديک به اصلاح طلبان، ۹ استاد دانشگاه علم و صنعت در نامه خود به رييس مجلس اشاره کرده اند که در قانون اساسی بر لزوم فراهم شدن شرايط و حقوق مساوی بين بانوان و آقايان تاکيد شده است.

آنها در نامه خود همچنين نوشته اند که با توجه به آمارنزديک به ۶۰ درصدی حضور دختران و زنان در آزمون سراسری ورود به دانشگاه ها در دوره کارشناسی، چگونه می توان از منظر حفظ و صيانت از منافع ملی و پيشگيری از تبعات اجتماعی، چنين تصميماتی توجيه کرد.

در نامه به رييس مجلس در عين حال اشاره شده است که يکی از پيامدهای تک جنسيتی شدن دانشگاه ها در ايران، سوق دادن افراد با توانمندی های بالا به خارج خواهد بود و اضافه کرده اند که دانشگاه های دنيا با تمهيدات کوتاه مدت و بلند مدت برای شکار متقاضيان با توانمندی های بيشتر کورس گذاشته اند.

يکی ديگر از نکاتی که اين ۹ استاد دانشگاه علم و صنعت نوشته اند، اين است که از ديد دانشجويان فعلی و بالقوه دانشگاه علم و صنعت و عموم دانشگاه های ايران، تک جنسيتی شدن دانشگاه ها به عنوان حذف تدريجی بانوان از صحنه های اجتماعی قلمداد خواهد شد.

در نامه اين ۹ استاد دانشگاه همچنين اين پرسش مطرح شده است که آيا اقدام به حذف فرصت بانوان در ورود به يکی از دانشگاههای تراز اول، با شعار عمومی عدالت محوری و ايجاد فرصت های مساوی برای همه آحاد کشور در تضاد و تناقضی آشکار نيست؟

پيش از اين نيز ۷ تشکل دانشگاهی در ايران با انتشار بيانيه ای اعتراضی نسبت به عواقب تک جنسيتی کردن دانشگاه ها هشدار داده و خطاب به مسئولين وزارت علوم نوشته بودند:«با تصميمات عجولانه و غيرکارشناسانه خود به يک فاجعه علمی ديگر در کشور منجر نشوند و هرچه سريع‌تر نسبت به اصلاح اين مهم اقدام کنند.»

دانشجويان و انجمن‌های علمی دانشکده‌های مهندسی معدن در دانشگاه‌های تهران، صنعتی اميرکبير، کرمان، بين‌المللی امام خمينی قزوين، سهند تبريز، بيرجند و انجمن اسلامی دانشجويان دانشکده فنی دانشگاه تهران از امضا کنندگان اين بيانيه بودند.
XS
SM
MD
LG