بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، روز یکشنبه ششم فروردین، ابراز امیدواری کرد که نخستین سفر حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، به روسیه «به نقطه عطفی» در همکاریهای دو کشور تبدیل شود. مهدی سنایی، سفیر ایران در مسکو، نیز خبر داد که در این سفر، ۱۵ سند و یادداشت تفاهم همکاری امضا خواهد شد.
حسن روحانی روز دوشنبه در رأس یک هیئت عالی رتبه سیاسی و اقتصادی، به مسکو سفر می کند و این اولین سفر او به مسکو در طول دوره ریاستجمهوریاش خواهد بود. حسن روحانی و ولادیمیر پوتین تاکنون هشت بار با یکدیگر دیدار و مذاکره کردهاند.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا گفت که یک هیئت عالیرتبه اقتصادی، رئیس جمهوری ایران را در سفر به مسکو در روز دوشنبه هفتم فروردین، همراهی میکند.
به گفته بهرام قاسمی، ایران امیدوار است این سفر «به نقطه عطفی» در همکاریهای دو کشور در زمینههای مختلف و به ویژه مسائل دوجانبه و همکاریهای اقتصادی و صنعتی تبدیل شود.
درهمین حال، مهدی سنایی، سفیر ایران در مسکو، روز یکشنبه در گفت و گو با خبرگزاری دولتی ایرنا خبر داد که در این سفر، ۱۵ سند همکاری بین دو کشور در بخش های کنسولی، حقوقی، قضایی، صنعتی، ارتباطات، سیاسی، نیرو، ریلی و گردشگری امضا می شود.
همکاری در ساخت نیروگاههای جدید، فروش اورانیوم و خرید آب سنگین از جمله همکاری های روسیه با برنامه اتمی ایران بوده است.
همچنین شرکت های روسی، از جمله لوک اویل، هفت تفاهمنامه برای توسعه میادین نفتی ایران امضا کرده اند.
پیشتر الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه، روز چهارم اسفند سال ۹۵ اعلام کرده بود که احتمالا ارزش پروژههای اکتشاف و توسعه میادین نفتی ایران از سوی شرکتهای روسی به ۲۰ میلیارد دلار بالغ خواهد شد.
به نوشته ایرنا، سفیر ایران در مسکو همچنین گفت که در سفر حسن روحانی به روسیه، موافقتنامه «لغو روادید برای گروه های گردشگری» امضا خواهد شد و مراحل تصویب این موافقتنامه باید در داخل دو کشور طی شود، تا بتوانند مذاکره برای لغو کامل روادید را آغاز کنند.
مهدی سنایی در عین حال اشاره کرد که تاکنون بین دو کشور گفتوگویی درباره لغو کامل روادید انجام نشده است.
او همچنین ابراز امیدواری کرد که الگوی همکاری ایران و روسیه مورد توجه کشورهایی مانند هند و چین قرار گیرد و همچنین برخی کشورهای خارج از منطقه که در ۱۵ سال گذشته در مسائل منطقه ورود کرده اند، «در نگاه خود تجدید نظر کنند و شکل منطقه ای حل و فصل مسائل خاورمیانه و اوراسیا را مورد توجه قرار دهند».
در همین حال، به نوشته ایلنا، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، گفت که ایران و مسکو در برخورد با «گروههای تروریستی و مبارزه با افراطیگری با یکدیگر تفاهمات و اشتراک دیدگاههایی» دارند و روسای جمهوری دو کشور درباره مسائل منطقهای و به ویژه بحران سوریه گفت و گو خواهند کرد.
ایران و روسیه، از متحدان اصلی بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، هستند و روسای جمهوری دو کشور پیش از این بارها با محور بحران سوریه با یکدیگر تلفنی گفتوگو داشتهاند.
حمایتهای تهران و مسکو از حکومت اسد، انتقاد شماری از کشورهای منطقه و غرب را به همراه داشته است.