مجتبی شریعتی نیاسر، معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری، روز یکشنبه ۱۸ تیر، از تایید مجوز بیش از ۱۵۴۰ رشته محل دانشگاه آزاد از سوی شورای گسترش آموزش عالی این وزارتخانه خبر داد.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، او گفت: «صحت اطلاعات اولیه این رشته محلها ظرف ۴۵ روز آینده مورد بررسی قرار میگیرد و چنانچه شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم متوجه اشتباه و یا خطا در اطلاعات انعکاس داده شده از سوی دانشگاه آزاد شود، مجوز این رشته محلها باطل و ظرفیت آنها نیز صفر خواهد شد».
آقای شریعتی نیاسر اشاره کرد که دانشگاه آزاد اسلامی خواستار تایید مجوز ۲۷۸۰ رشته محل این دانشگاه شده بود و اضافه کرد که مجوز ۱۵۴۱ رشته محل مورد تایید شورای گسترش آموزش وزارت علوم قرار گرفت.
پیشتر خبرگزاری خانه ملت، وابسته به مجلس، به نقل از معاون آموزشی وزارت علوم مجوز حدود ۲۳۰۰ رشته محل دانشگاه آزاد را تایید کرده بود اما مجتبی شریعتی نیاسر روز شنبه ۱۷ تیر در گفتوگو با ایسنا این خبر را تکذیب کرد.
پیش از این هم مدیرکل منابع انسانی و رفاهی دانشگاه آزاد اسلامی از «حذف» ۲۸۰۰ رشته این دانشگاه از سوی وزارت علوم خبر داده و آن را اقدامی «غیرکارشناسی و چالش برانگیز» خوانده بود.
سعید علیزاده حذف این رشتهها را «مغایر با سیاستهای علمی فناوری ابلاغی» رهبر جمهوری اسلامی و «قانون مجلس» دانسته و گفته بود: این تصمیم باعث شده «در ۲۵۳ واحد دانشگاه آزاد اسلامی از یک تا ۱۴۲ رشته محل در کارشناسی ارشد حذف» شود.
به نوشته ایسنا، مجتبی شریعتی نیاسر، معاون آموزشی وزارت علوم، در سخنان روز یکشنبه خود با اعلام اینکه تایید مجوز رشته محلهای دانشگاه آزاد در سه بخش صورت گرفت، افزود: «بخش اول مربوط به رشته محلهایی بود که بر اساس آمار در دانشگاه آزاد دایر بود و فارغالتحصیل داشت و این رشته محلها حداقل سه استادیار داشتند که در مجموع تعداد آنها ۷۹۲ مورد بودند».
وی اضافه کرد: «بخش دوم مربوط به رشته محلهایی بودند که این رشته محلها از سال گذشته دارای مجوز پذیرش بوده و در حال حاضر نیز دارای سه استادیار تماموقت با تخصص مربوط هستند که تعداد آنها نیز ۳۱۶ رشته محل است».
به گفته معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری، «بخش سوم از رشته محلهایی که مورد تایید قرار گرفتند، مربوط به ۴۳۳ رشته محلهایی هستند که در حال حاضر دارای مجوز برگزاری دوره دکتری برای پذیرش دانشجو بوده که دوره کارشناسی ارشد آنها نیز مورد تایید قرار گرفت.»
مجتبی شریعتی نیاسر اشاره کرد که مجوز این رشته محلها «فقط برای یک بار پذیرش، یعنی سال تحصیلی ۹۷-۹۶، صادر شده و دانشگاه آزاد اسلامی موظف است شاخصهای مصوب شورای گسترش آموزش عالی را تامین و شرایط این شورا را احراز کند».
این سخنان در شرایطی ابراز شد که علیاکبر ولایتی، رئیس هیئت مؤسس دانشگاه آزاد اسلامی٬ روز ۹ تیر وزارت علوم را به «حذف فلهای» برخی از رشتههای این دانشگاه در مقطع کارشناسی ارشد متهم کرد و افزود که این دانشگاه بدون توجه به بیانیه وزارت علوم٬ به کار خود ادامه میدهد.
علیاکبر ولایتی که در تلویزیون دولتی ایران سخن می گفت، افزود که «دانشگاه آزاد انتخاب رشته کارشناسی ارشد را مطابق قانون انجام میدهد و کاری به بیانیه وزارت علوم ندارد».
وی کد رشتههای محلهای دانشگاه آزاد را «مطابق قانون» دانسته و افزود که تکذیبیه وزارت علوم در این زمینه٬ «اعمال سلیقه در برابر قانون است».
دانشگاه آزاد اسلامی پس از حضور علیاکبر ولایتی در راس هیئت امنای این دانشگاه شاهد تغییر و تحولات جنجال برانگیزی بوده است.
وی در روزهای نخست اردیبهشت امسال حمید میرزاده را از ریاست دانشگاه آزاد برکنار و علی محمد نوریان را به عنوان سرپرست این دانشگاه معرفی کرد.
برکناری آقای میرزاده با واکنشهایی همراه شد از جمله حسن خمینی، نوه آیتالله روحالله خمینی و از اعضای هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی با نوشتن نامهای به حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، از او خواست تا به موضوع برکناری رئیس دانشگاه آزاد و تغییرات این دانشگاه ورود کند.
حمید میرزاده مدعی شده که برکناری او بدون رعایت تشریفات قانونی و رایگیری در جلسه هیئت امنا با حضور تمامی اعضا صورت گرفته است. اما این موضوع از سوی مدیریت فعلی دانشگاه آزاد اسلامی رد شده است.