معاون دادستان کل کشور و دبیر کارگروه فیلترینگ مصادیق مجرمانه از «شناسایی ۴۰هزار کانال مجرمانه» در شبکه اجتماعی تلگرام خبر داد و از وزارت ارتباطات انتقاد کرد که هنوز این کانالها را مسدود نکرده است.
به گزارش خبرگزاری مهر، عبدالصمد خرم آبادی یکشنبه شب ۲۵ تیر، با اعلام این مطلب در یک برنامه تلویزیونی گفت که «این کانالها باید از سوی وزارت ارتباطات به مدیران تگرام برای مسدود شدن ابلاغ شود» و افزود: «تلگرام اعتقادی به این موضوعات نداشته و به همین دلیل اقدامی در این زمینه انجام نشده است. البته برخی از کانالهای مستهجن از سوی این شبکه اجتماعی تعطیل شده است اما به هر ترتیب تعریف موضوع مستهجن از سوی این شبکه با تعاریف ما تفاوت دارد».
این مقام قضایی اشاره کرد که «بیش از دو سوم فضای مجازی در اشغال بیگانگان است» و افزود: «ما نمی گوییم تمامی فضای مجازی رها شده است، اما قسمت اعظم فضای مجازی کشور غیرقابل کنترل است».
معاون دادستانی کل کشور در امور فضای مجازی با اعلام اینکه هفته ای ۳۳۰۰ کانال تلگرامی مسدود می شود، گفت:«بیش از ۳۰ درصد کانالهای مجرمانه فعالیت علیه امنیت کشور دارند. با این حال، وزارت ارتباطات به راحتی می گوید که تگلرام دستور ما را اجرا نمی کند. ما چرا امکان خدماتدهی به خارجی ها بدهیم».
این مقام قضایی در این ارتباط اشاره کرد که کانال تلگرامی سازمان مجاهدین خلق ایران «به راحتی» فعالیت می کند و در عین حال، گفت که «با وجود اینکه اجازه انتشار کتاب علیه نظام و انقلاب در کشور داده نمی شود اما دشمنان نظام به صورت آنلاین علیه نظام محتوا در اختیار مردم می گذارند و کسی جلوی آنها را نمی گیرد».
دبیر کارگروه فیلترینگ مصادیق مجرمانه با اشاره به سخنان وزیر ارتباطات مبنی بر اینکه در فیلترینگ معیار، سیاست دولت است، گفت: «اینجا باید قانون اجرا شود و طبق قانون ۶۶ مصداق محتوای مجرمانه تعریف شده است که شبکههای اجتماعی باید آن را رعایت کنند».
عبدالصمد خرم آبادی از محمود واعظی خواست تا به عنوان «متصدی ارتباطات کشور نباید اجازه دهد ارتباطات در بستر بیگانگان انجام شود».
معاون دادستان کل کشور به رغم انتقادهایش از تلگرام افزود: «ما با بسته شدن این شبکه اجتماعی موافق نیستیم، اما وزارت ارتباطات در کار خود بسیار کوتاهی کرده و شرایطی ایجاد کرده که مردم به جای استفاده از شبکه ملی اطلاعات، ارتباطات خود را در شبکه خارجی تلگرام مدیریت کنند».
عبدالصمد خرم آبادی گفت: «همانطور که جلوی قاچاق کالا را در کشور گرفته ایم باید جلوی قاچاق ارتباطات در فضای مجازی را بگیریم و به وزارت ارتباطات در این زمینه کوتاهی کرده است».
پاسخ معاون وزیر ارتباطات به انتقادها
به نوشته خبرگزاری مهر، محمد جواد آذری جهرمی، معاون وزیر ارتباطات، که در برنامه تلویزیونی یکشنبه شب شرکت داشت، با اشاره به اینکه «فیلترینگ فضای مجازی کشور و شبکه های اجتماعی مطابق با ۶۶ محتوای مجرمانه تعریف شده انجام می شود» افزود: «این مصادیق را برای محتوای داخلی می توانیم اعمال کنیم اما برای محتوای خارجی نمی توانیم».
مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت اضافه کرد:«مسائل فرهنگی ما با ارزش های خارجی متفاوت است. ما با سرویس دهنده داخلی به شدت برخورد می کنیم ولی نمی توانیم با سرویس دهنده خارجی هیچ برخوردی کنیم، زیرا در نهایت باید آنها را فیلتر کنیم و راه را برای استفاده کاربران از فیلترشکن باز کنیم».
به گفته محمد جواد آذری جهرمی، به طور متوسط در هر هفته ۳۳۰۰ کانال تلگرامی با مصادیقی همچون «داعش و خشونت و کودک آزاری و توهین علیه مقدسات نظام، مسدود می شوند».
معاون وزیر ارتباطات با اشاره به «مذاکرات صورت گرفته با مدیران تلگرام برای مسدودکردن این کانالها» گفت: «به دلایل متفاوتی، امکان مسدود کردن برخی از این کانالها از سوی تلگرام وجود نداشته است».
او در مورد مسدود نشدن ۸ هزار کانال تلگرامی گفت:«اگر بتوانیم حاکمیت خود را روی سرویس دهندههای خارجی بیشتر کنیم، می توانیم جلوی فعالیت آن ۸ هزار کانالی که به دلیل عدم مطابقت مفاهیم مصادیق مجرمانه از سوی مدیران تلگرام، مجرمانه تشخیص داده نشده است را بگیریم».
محمد جواد آذری جهرمی دلیل افزایش کاربرد استفاده از سرویس های خارجی از جمله تلگرام و اینستاگرام را «عدم تعامل مناسب با سرویس های بین المللی» عنوان کرد و گفت: «به دلیل برخورد سلبی امروز شاهد هستیم که کاربران نیاز خود از سرویس فیلترشده یوتیوب را از طریق تلگرام برطرف می کنند».
دولت حسن روحانی و مقامهای قوه قضائیه بر سر انسداد برخی کانالهای تلگرامی با یکدیگر اختلاف نظر دارند.
آقای روحانی پیش از برگزاری دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفته بود کسانی که به گفته او بارها برای فیلتر کردن شبکههای مجازی به دولت فشار آوردند٬ اکنون هنگام انتخابات، پیشتاز استفاده از فضای مجازی هستند.
محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، نیز اسفند ۹۵ گفته بود که این وزارتخانه تحت تأثیر «فشارها» و «تلاش عدهای خاص» برای فیلتر شدن تلگرام قرار نخواهد گرفت و این پیامرسان در ایام انتخابات ریاست جمهوری ۹۶ فیلتر نخواهد شد.
نهادهای بینالمللی مدافع آزادی بیان، از جمله سازمان گزارشگران بدون مرز، بارها از ایران به عنوان یکی از دشمنان اینترنت نام بردهاند.
در این ارتباط،شماری از مدیران کانالهای تلگرامی هوادار دولت حسن روحانی سال گذشته بازداشت و زندانی شدند.
این اقدام انتقاد حسن روحانی و شماری از چهره های سیاسی و نیز نمایندگان مجلس را به همراه داشته است. این انتقادها از سوی مقامهای قوه قصائیه رد شده است.