دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در دیدار با بشار اسد خواستار آن شد که مذاکرات سیاسی برای حل بحران سوریه به دمشق که به گفته او «پایتخت سوریه متحد و یکپارچه» است، منتقل شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما علی شمخانی، روز یکشنبه ۱۹ آذر، در دیدار با رئیسجمهور سوریه گفت که مذاکرات سیاسی برای حل بحران سوریه «باید میان سوریها و با مدیریت آنها انجام شود و سازمان ملل و کشورهای مؤثر در این عرصه صرفاً باید نقش تسهیلکننده داشته باشند».
او تأکید کرد که «همه باید تلاش کنند تا مذاکرات سیاسی به دمشق به عنوان پایتخت سوریه متحد و یکپارچه منتقل شود».
دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران همچنین گفت که اگر گروههای مسلح مخالف بشار اسد، «احساس کنند کشورهای حامی آنها در مذاکرات سیاسی جدی نیستتد به طور قطع از مسیر جنگ و خونریزی باز نخواهند گشت».
آقای شمخانی تأکید کرد که برخی کشورها «راهبردهای غیرسازنده» درباره سوریه را تغییر داده و «توانستند اشتباهات گذشته را تا حدودی جبران کنند» اما کشورهایی که «بر تداوم رفتارهای غلط خود تأکید میورزند با مشکلات و خسارتهای غیرقابل جبرانی مواجه خواهند شد».
مقامهای ایرانی پیش از این بر حل بحران سوریه از طریق راهحلهای سیاسی تأکید کرده و در عین حال پایان دوره ریاست جمهوری بشار اسد را «خط قرمز» جمهوری اسلامی خواندهاند.
ایران پیش از توافق اتمی وین به گفتوگوهایی که از سوی قدرتهای غربی برای حل بحران سوریه برگزار میشد، دعوت نمیشد و پس از این توافق در تعدادی از این نشستها حضور داشته است.
نمایندگان ایران، ترکیه و روسیه که ماه گذشته نشستی در مسکو برگزار کردند قرار است به زودی در نشست دیگری در آستانه، پایتخت قزاقستان، درباره آینده سوریه به گفتوگو بنشینند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در این دیدار همچنین گفت: «همکاری نزدیک تهران، دمشق و مسکو همراه با جبهه مقاومت، توانست با ایجاد موفقیتهای ارزنده میدانی، ابتکار عمل سیاسی را نیز در اختیار جبهه متحد ضد تروریسم قراردهد».
او با اشاره به «افزایش پیچیدگیهای سیاسی و امنیتی» در بحران سوریه و نقش و تأثیرگذاری بازیگران مختلف، نسبت به «برخی اقدامات مشکوک که به دنبال بهانهجویی برای نقض آتشبس و به شکست کشاندن روندهای سیاسی هستند»، هشدار داد.
از شامگاه پنجشنبه نهم دی، آتشبسی سراسری در سوریه با میانجیگری روسیه و ترکیه آغاز شد.
مولود چاووشاوغلو، وزیر خارجه ترکیه، روز چهارشنبه ۱۶ دی، شبهنظامیان مورد حمایت ایران را عامل نقض آتشبس در سوریه دانسته و گفته بود که ایران به شبهنظامیان شیعه و نیروهای دولتی سوریه فشار وارد کرده تا آتشبس را متوقف کنند.
در همان روز بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، در واکنش به این سخنان گفته بود که اظهارات «غیر سازنده» مقامهای آنکارا در خصوص سوریه موجب پیچیدهتر شدن بحران در این کشور میشود.
ایران، روسیه و گروه حزبالله لبنان از دولت بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، حمایت میکنند، حال آنکه ترکیه همراه با برخی از کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس حامی شورشیان سوری هستند.