حبیبالله عسگراولادی، وزیر کابینه موسوی، و همراه مهدی کروبی در تأسیس کمیته امداد با حکم آیتالله خمینی، این روزها از دو همکارش میگوید که در حصر به سر میبرند. دبیرکل پیشین حزب مؤتلفه اسلامی روابط خود با کروبی را تا سالیان پس از همکاری ادامه داد و تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ هم هر از چندگاهی به دفتر کروبی میرفت و با او گپ میزد.
کروبی نیز همواره از او به نیکی یاد میکرد و حتی در جلسات اصلاحطلبان او را فردی توصیف میکرد که پرونده مالیاش پاک است و زندگی سالمی دارد. برخی مواضع او در هیئت منصفه مطبوعات هم برای کروبی قابل تقدیر بود، مواضعی که فاطمه کروبی، همسر کروبی، و عضو هیئت منصفه مطبوعات، خبر آنها را به گوش کروبی میرساند.
حبیبالله عسگراولادی در میان سیاستمردان جمهوری اسلامی به عنوان فردی متنفذ شناخته میشود، هر چند سالیانی است که قدرت او و حزبش تحلیل رفته است. او درانتخابات مجلس پنجم از راهیابی به مجلس بازماند و در انتخابات مجلس هفتم هم نامزد نشد. آن زمان شایع بود کاندیدا نشدنش با توصیه رهبر جمهوری اسلامی بوده چرا که اصولگرایان میخواستند با چهرههای جدید وارد انتخابات شوند.
در ظاهر ماجرا مؤتلفه همچنان حزبی قدرتمند است، خصوصاً اینکه اعضای این حزب عادت ندارند درگیریهایشان با دیگر اصولگرایان را علنی کنند، اما در روزهایی که اصولگرایان در غیاب اصلاحطلبان به مجلس نهم رفتند گویا جایی برای همحزبیهای عسگراولادی نبود. محمدنبی حبیبی و اسدالله بادامچیان، چهرههای برجسته مؤتلفه، از راهیابی به مجلس نهم بازماندند اما این ناکامیها از وزن موضعگیریهای دبیرکل پیشین این حزب نمیکاهد، چنانچه یک جمله او درباره اینکه میرحسین موسوی و مهدی کروبی، را «سران فتنه» نمیداند، واکنشهای زیادی را سبب شده است.
درباره چرایی این سخنان دبیرکل سابق حزب مؤتلفه، البته گمانهزنیها بسیار بود تا آنجا که خبری درباره آمدن آیتالله خمینی به خواب عسگراولادی و نگرانی بنیانگذار جمهوری اسلامی درباره وضعیت کروبی در سایتها منتشر شد. خبری که عسگراولادی آن را تکذیب کرد.
پس از اصرار دبیرکل پیشین حزب مؤتلفه بر مواضع خود تعداد اندکی از چهرههای شاخص اصولگرا در دفاع از او به میدان آمدند اما مخالفان برای تاختن به او کم نگذاشتند. از ائمه جمعه و روزنامه کیهان گرفته تا نماینده رهبری در سپاه.
معدودی از چهرههای مدافع عسگراولادی به صراحت از مواضع او دفاع کردند، برخی هم تنها از ضرورت حفظ حرمت او سخن گفتند. از جمله مدافعان مرتضی نبوی، مدیرمسئول روزنامه رسالت که گفت: «برداشت من این است که موسوی و کروبی جزو افرادی هستند که در فتنه دخیل بودند اما سران فتنه نیستند.» محمدنبی حبیبی، دبیرکل حزب مؤتلفه، اما ترجیح داد به جای سخن گفتن درباره اصل سخنان دبیرکل پیشین حزبش درباره نامهنگاری اصلاحطلبان و عسگراولادی سخن بگوید و یادآور شود که او باب گفتوگو با جریانهای سیاسی کشور را گشوده است.
مدافعان اصولگرای حبیبالله عسگراولادی البته تلاش کردند سخنان او را نزدیک به سخنان آیتالله خامنهای جلوه دهند و او را همچنان حبیب رهبری؛ اما هجمه سنگین منصوبان و حبیبان رهبری این استدلال موافقان را باورپذیر نمیکرد. حتی برخی مدافعان نیز با تردید درباره نزدیکی مواضع او به مواضع رهبر جمهوری اسلامی سخن گفتند، محمد جواد حجتی کرمانی در روزنامه شرق نوشت: «اگر هماهنگی بین سخنان آقای عسگراولادی و دیدگاههای رهبر انقلاب باشد باید بهطور مضاعف از آن استقبال کرد». عباس سلیمینمین از دیگر مدافعان او هم یادآور شد که «عسگراولادی فراتر از رهبری حرکت کرده و همین مسئله باعث حمله به ایشان شده است».
استناد مدافعان عسگراولادی این سخنان آیتالله خامنهای است که گفته بود «این کسانى که شما بهشان میگویید سران فتنه، کسانى بودند که دشمن اینها را هل داد وسط صحنه». سخنانی که البته مربوط به سال ۸۹ است. حتی اگر سخنان رهبر جمهوری اسلامی در سال ۸۹ ملاک قرار گیرد، حمله منصوبان رهبری به دبیرکل سابق حزب مؤتلفه برای آنانی که سیاست ایران را دنبال میکنند نشان از نوع نگاه آیتالله خامنهای به سخنان او دارد.
سخنان رهبر جمهوری اسلامی درباره رویدادهای سال ۸۸ هم به لحاظ محتوا به سرمقالههای کیهان شبیهتر است تا به سخنان عسگراولادی. حسین شریعتمداری در پاسخ به سخنان دبیرکل سابق حزب مؤتلفه نوشته که «حوادث سال ۸۸ دستکم از ۱۰ سال قبل طراحی شده بود». آیتالله خامنهای نیز میگوید «من در همین فتنه ۸۸ به بعضى دوستان قرائن و شواهد را نشان دادم حداقل از ده سال پانزده سال قبل از آن برنامهریزى وجود داشت. از بعد از رحلت امام برنامهریزى وجود داشت».
شریعتمداری در تحلیلهای مختلف خود رخدادهای سال ۸۸ را امری پیچیده و با برنامهریزی گسترده قبلی میخواند و آیتالله خامنهای نیز میگوید: «این فتنه خیلى چیز مهمى بود، قصدشان خیلى قصد عجیب و غریبى بود؛ در واقع میخواستند ایران را تسخیر کنند».
حتی ادبیات رهبر جمهوری اسلامی درباره معترضان انتخابات سال ۸۸ بسیار از ادبیات عسگراولادی که کروبی و موسوی را برادر خوانده دور است. آقای خامنهای در جدیدترین سخنانش ضمن نکوهش مطرحکنندگان انتخابات آزاد گفت: «همچنانکه برخی در سال ۸۸ اینطور عمل کردند و برای مردم و کشور مزاحمت و ضرر به وجود آوردند و برای خودشان نیز در زمین و در ملأ اعلی، اسباب سرشکستگی و بدبختی فراهم کردند». او در سخنرانی دوازدهم آبان سال ۸۹ نیز معترضان را « یک جمعیت محدود نگونبخت» میخواند.
رهبر جمهوری اسلامی در سخنان خود موسوی و کروبی را از طراحی رویدادهای سال ۸۸ مبرا نمیداند و البته به سبک معمول با احتیاط میگوید «کسانى که فتنه سال ۸۸ را شروع کردند - حالا یا خودشان طراحى کرده بودند، یا دیگران طراحى کرده بودند؛ نمیخواهیم نسبتى بدهیم، ولى به هر حال این فتنه طراحى شده بود».
مخالفت آیتالله خامنهای با سخنان عسگراولادی بر بسیاری از کسانی که اخبار سیاست ایران را دنبال میکنند واضح است اما برخی نیز به خود امیدواری میدهند که سخنان او حداقل با واکنش مستقیم رهبر جمهوری اسلامیی مواجه نشود و بابی باشد برای گفتن سخنان دیگری از این دست و در نهایت باز شدن فضا برای انتخابات ریاست جمهوری آینده.
برای حامیان آیتالله خامنهای البته شاید یک نشانه کافی است تا با سخنان عسگراولادی مخالف باشند، آن نشانه هم تمجید برخی اصلاحطلبان از مواضع او است. سالهاست این تعبیر از جمله آیتالله خمینی که «اگر دشمن از ما تعریف کند معلوم میشود در ما اشکالى پیدا شده است» کلیدواژه موضعگیریهای سیاسی برای برخی از حامیان رهبری است. تمجید تعدادی از اصلاحطلبان از سخنان عسگراولادی نیز حجت کافی برای حامیان رهبری است که در مخالفت با سخنان دبیرکل پیشین حزب مؤتلفه به خود تردید راه ندهند.
----------------------------------------
نظرات مطرحشده در این مقاله الزاماً بازتاب دیدگاه رادیو فردا نیست.
----------------------------------------
نظرات مطرحشده در این مقاله الزاماً بازتاب دیدگاه رادیو فردا نیست.