لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۲۷

چهار کشور حوزه بالکان مرزهای خود را روی مهاجران اقتصادی بستند


شماری از پناهجویان ایرانی، پاکستانی و مراکشی در منطقه مرزی یونان و مقدونیه دست به اعتراض زده‌اند.
شماری از پناهجویان ایرانی، پاکستانی و مراکشی در منطقه مرزی یونان و مقدونیه دست به اعتراض زده‌اند.

چهار کشور اروپایی ناحیه بالکان، که در مسیر حرکت پناهجویان قرار دارند، روز پنجشنبه مرزهای خود را روی مهاجرانی که اهل کشورهای جنگ‌زده مثل سوریه، عراق و افغانستان نیستند، بستند.

به این ترتیب هزاران مهاجر اقتصادی که در جستجوی زندگی بهتر می‌خواهند خود را به اروپای غربی برسانند در گذرگاه‌های مرزی کشورهای بالکان سرگردان مانده‌اند.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، این تصمیم دقیقاً همان چیزی بود که مهاجران و پناهجویان نگران آن بودند. رقم چشمگیر پناهجویانی که در ماه‌های اخیر وارد اروپا شده‌اند و پس از حملات مرگبار شهر پاریس و نگرانی از احتمال رخنه «تروریست‌های داعش» در میان پناهجویانی که به اروپا می‌آیند، ظاهراً عوامل اصلی اتخاذ این تصمیم است.

ملیتا سونییچ، سخنگوی دفتر امور پناهندگان سازمان ملل متحد در صربستان، گفته است که دولت مقدونیه از روز پنجشنبه در مرزهای خود با یونان به اهالی مراکش، سریلانکا، سودان ، لیبریا، کنگو و پاکستان اجازه ورود نمی‌دهد.

به گفته این سخنگو، صربستان نیز در مرز خود با مقدونیه فقط به پناهجویان اهل سوریه، عراق و افغانستان اجازه ورود می‌دهد و در مرزهای صربستان با کرواسی فقط به اتباع این سه کشور به علاوه فلسطینیان اجازه عبور داده می‌شود.

اسلوونی نیز که چهارمین کشور در مسیر حرکت پناهجویان و مهاجران به سمت غرب اروپا است، افرادی را که به عنوان مهاجران اقتصادی تشخیص می‌دهد، باز می‌گرداند.

به گفته ملیتا سونییچ، صربستان ۲۰۰ نفر از این افراد را به سمت مقدونیه بازگردانده و مقدونیه حاضر نیست به آنها اجازه ورود بدهد. به گفته او این افراد در نوار مرزی سرگردان شده‌اند.

کرواسی ۱۶۲ مهاجر اهل مراکش را که از اسلوونی به این کشور بازگردانده شده‌اند، نپذیرفته است. دولت اسلوونی بعد از ظهر پنجشنبه اعلام کرد به این افراد اجازه خواهد داد به سوی اتریش بروند.

ملیتا سونییچ، به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته است: «این تصمیم بدون شک شرایط را تغییر خواهد داد. طبق موازین دفتر امور پناهندگی سازمان ملل متحد نمی‌توان اتباع هیچ کشوری را به طور کلی از حق حفاظت و همیاری توسط جامعه بین‌المللی محروم ساخت، و باید هر مورد از تقاضای پناهندگی به عنوان یک فرد و فارغ از ملیت او مورد بررسی قرار گرفته و در مورد او تصمیم‌گیری شود».

پلیس یونان می‌گوید از ساعت هشت بامداد روز پنجشنبه و پس از آنکه حدود ۳۰۰ مهاجری که اکثراً ایرانی بودند، قصد داشتند از مرز عبور کنند، گذرگاه مرزی ایدومنی را مسدود کرده است.

حدود دو هزار و ۵۰۰ نفر دیگری که منتظر عبور از مرز و حرکت به سمت شمال از طریق کشورهای ناحیه بالکان هستند، نیز هم‌اکنون در یک اردوگاه موقت در جوار مرز با مقدونیه به سر می‌برند.

بسته شدن مرزهای این چهار کشور در ناحیه بالکان که در ماه‌های اخیر مسیر حرکت چند صد هزار پناهجو و مهاجر به سوی کشورهای ثروتمند اروپایی و به خصوص آلمان بوده، می‌تواند باعث تجمع و سرگردانی هزاران مهاجر شود.

هر چند اتباع سوریه بیشترین درصد از پناهجویان را تشکیل می‌دهند، ولی ده‌ها هزار نفر دیگر از اهالی کشورهای فقیر آسیای جنوبی مثل پاکستان، بنگلادش و سریلانکا و یا کشورهای آفریقایی مثل سودان، اریتره و سومالی نیز بخشی از این موج مهاجرت گسترده‌اند.

الکساندار وولین وزیر کار صربستان، روز پنجشنبه، اسلوونی و کرواسی، دو کشور عضو اتحادیه اروپا را به خاطر این وضعیت مقصر دانست و گفت که این دو کشور مهاجران اقتصادی و کسانی را که از فقر در کشورهای خود گریخته‌اند، پس می‌فرستند.

او افزود: «ما ناگریزیم از کشور خود محافظت کنیم و به همین خاطر در مورد افرادی که توسط کرواسی و اسلوونی پس فرستاده می‌شوند، مجبوریم مقابله به مثل کنیم».

تصمیم دولت اسلوونی برای پس فرستادن افرادی که آنها را مهاجران اقتصادی قلمداد می‌کند، دلیل اقدام مشابه سه کشور دیگر در ناحیه بالکان است.

سخنگوی پلیس اسلوونی در روزهای اخیر گفته بود: «تعداد زیادی از این افراد که از کرواسی وارد اسلوونی می‌شود، صرفاً مهاجران اقتصادی هستد و طبق قوانین اتحادیه اروپا حق حفاظت بین‌المللی شامل این گروه از خارجیان نمی‌شود».

مقامات دولت اسلوونی می‌گویند مثل ماه‌های اخیر به پناهجویان اهل کشورهای جنگ‌زده‌ای مثل سوریه، عراق و افغانستان اجازه خواهند داد از خاک این کشور عبور کرده و به سمت کشورهای ثروتمند اتحادیه اروپا بروند.

XS
SM
MD
LG