لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۳۷

یک مقام سازمان زمین‌شناسی: ۵۰ درصد سدهای ایران خالی است


منطقه سد گتوند در استان خوزستان
منطقه سد گتوند در استان خوزستان

رضا شهبازی مدیرکل پژوهش سازمان زمین‌شناسی از گسترش پدیده خشک‌سالی و «نامناسب» شدن وضعیت کشاورزی خبر داده و گفته که ۵۰ درصد سد‌های ایران خالی است.

گزارش خبرگزاری تسنیم در روز یکشنبه ۱۲ دی، حاکی است آقای شهبازی در جلسه شورای هماهنگی مدیریت بحران استان قم همچنین از کاهش حجم بارندگی در تهران به وضعیت «زیر نرمال» خبر داده است.

این مقام سازمان زمین‌شناسی با اعلام اینکه ۵۰ درصد از هزار و ۲۰۰ سد موجود در ایران خالی است٬ اضافه کرده که «چشم‌انداز کلی کشور به سمت گرم و خشک‌تر در حال حرکت است».

او افزوده است که «برخی جا‌ها مانند جنوب شرق و نوار شمالی کشور شاید مرطوب‌تر شود٬ ولی به‌طورکلی وضعیت به سمت خشک‌تر شدن است».

ایران سال‌هاست با «محدودیت جدی» منابع آب مواجه شده و «تحمل خشکسالی‌های پی درپی ۱۵ساله» شرایط را برای بسیاری از مناطق کشور سخت کرده است.

۹ دی ماه امسال حمید چیت‌چیان٬ وزیر نیروبا بیان این مطلب را بیان افزوده بود که «با توجه به اینکه ایران در منطقه خشک و نیمه‌خشک قرار دارد، برنامه‌ریزی‌های مدونی برای مقابله با برنامه کم‌آبی انجام شده است».

از کاهش برف و باران به عنوان یکی از عوامل اصلی در گسترش پدیده خشکسالی در برخی مناطق ایران نام برده می‌شود.

تازه‌ترین گزارش‌ها در این زمینه از کاهش ارتفاع ریزش‌های جوی از ابتدای مهرماه جاری تا ۱۰ دی ماه به ۵۱ میلی‌م‌تر حکایت دارد.

این مقدار بارندگی نسبت به میانگین دوره‌های مشابه درازمدت با ۷۱ میلی‌م‌تر، معادل ۲۸ درصد کاهش و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته با ۱۰۴ میلی‌متر، ۵۱ درصد کاهش نشان می‌دهد.

براساس این گزارش بیشترین بارش در شش حوضه آبریز اصلی کشور مربوط به حوضه آبریز دریای خزر با ۱۴۳ میلی‌متر بوده که در مقایسه با سال آبی گذشته ۲۷ درصد کاهش داشته است.

کمترین میزان بارش نیز در حوضه‌های شش گانه اصلی ایران مربوط به حوضه آبریز مرزی شرق با یک میلی‌متر بارش ثبت شده که در مقایسه با سال آبی گذشته ۹۶ درصد کاهش داشته است.

حجم بارش اول مهر تا پایان ۱۰ دی معادل ۸۴ میلیارد و ۴۹ میلیون مترمکعب است که این مسئله نشان از افزایش شرایط خشکسالی کشور دارد.

اخیراً رئیس مرکز ملی خشکسالی ایران هم اعلام کرده که بیش از ۸۰ درصد اراضی کشور تحت تأثیر «خشکسالی بلندمدت و انباشته» است.

XS
SM
MD
LG