لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۵۴

پنج سال پس از حصر: «تغییر جدی و محسوسی ایجاد نشده»


در پنجمین سالگرد حصر رهبران معترضان به نتایج انتخابات ریاست جمهوری خرداد ۸۸، دو چهره نزدیک به میرحسین موسوی و مهدی کروبی، اعلام کرده‌اند که در وضعیت حصر «تغییر جدی و محسوسی ایجاد نشده» و «هیچ خبر رسمی یا غیر رسمی در مورد اقدام مؤثر» در این مورد در دست نیست.

همزمان وزارت امور خارجه آمریکا، در بیانیه‌ای بار دیگر اعلام کرده است که «تداوم حصر و آزار خانواده‌های» میرحسین موسوی، زهرا رهنورد و مهدی کروبی را «همراه با جامعه جهانی» محکوم می‌کند و خواستار آزادی آنهاست.

رفع حصر میرحسین موسوی، زهرا رهنورد، و مهدی کروبی، از جمله وعده‌های انتخاباتی حسن روحانی پیش از برگزیده شدن به ریاست جمهوری بود، اما از زمان به قدرت رسیدن او گرچه خبرهایی در مورد نظارت وزیر بهداشت بر روند درمانی آنها مخابره شده، اما در مورد احتمال برچیده شدن حصر اطلاع‌رسانی نشده است.

در این میان سایت خبری تحلیلی زیتون در آستانه پنجمین سالگرد حصر رهبران معترضان به نتایج انتخابات ریاست جمهوری ۸۸، در گفت‌وگوهایی جداگانه با محمدتقی کروبی فرزند مهدی کروبی، و اردشیر امیرارجمند، مشاور میرحسین موسوی به موضوع حصر آنان و نیز چشم‌انداز گشایش سیاسی و رفع حصر پرداخته است.

محمد تقی کروبی در این گفت‌وگو تأکید کرده که در مورد وضعیت حصر رهبران جنبش سبز، «تغییر جدی و محسوسی » ایجاد نشده است.

آقای کروبی در این گفت‌وگو با اشاره به معاینه پدرش توسط وزیر بهداشت، یادآور شده که «دولت نسبت به این شرایط راضی نیست».

او اما در عین حال گفته است که «از اینکه دولت چه قدم اجرایی در جهت رفع حصر برداشته، مطلع نیستم، اما اگر اقدامی هم کرده باشند، هیچ‌گاه به شکل رسمی به آن پرداخته نشده است».

اردشیر امیرارجمند، مشاور میرحسین موسوی هم در گفت‌وگو با سایت زیتون، تصریح کرده که «هیچ خبر رسمی یا غیررسمی در مورد انجام یک اقدام مؤثر [در زمینه رفع حصر] نداشته‌ایم».

او در عین حال ابراز امیدواری کرده که «شرایط به گونه‌ای رقم بخورد که آقای خامنه‌ای قانع شود ادامه حصر به ضرر منافع ملی است».

آقای امیرارجمند یادآور شده که انتظار دارد قوه مجریه «اول بگوید چه کرده است تا حد وسعش مشخص شود. و حداقل به مردم این امید را بدهد که فردی که انتخاب کرده‌اند پیگیر وعده‌هایش است».

او تأکید کرده که «ما نشانه‌ای نداریم که کار مؤثری انجام داده باشند، که بیش از وسع‌شان باشد، و اگر کرده‌اند، اطلاع‌رسانی کنند تا مشخص شود».

هر دوی این گفت‌وگوها در وب‌سایت‌های سحام‌نیوز و کلمه که به مهدی کروبی و میرحسین موسوی نزدیک هستند، بازتاب داشته است.

میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد، از زمان دعوت از حامیان‌شان به شرکت در تجمع اعتراضی ۲۵ بهمن ۸۹، تحت محدودیت شدید تماس با نزدیکان و حامیان‌شان قرار داشته‌اند، گرچه در یکی دو سال گذشته خبرهایی منتشر شده که نشان می‌دهد با سهولت بیشتری با فرزندان خود دیدار می‌کنند.

در عین حال موضوع حصر خانگی آنها، زمانی رسماً اعلام شد که احمد جنتی، عضو ذی‌نفوذ شورای نگهبان، در خطبه‌های نماز جمعه تهران در ۲۹ بهمن ۸۹، تأکید کرد «کاری که قوه قضائیه می‌تواند بکند این است که ارتباط آنها را با مردم به کلی مسدود کند، درب خانه‌های آنها مسدود شود و تلفن و اینترنت آنها قطع شود تا نتوانند پیامی بدهند و بگیرند».

آقای جنتی که در این سال‌ها مواضع تندی در قبال جنبش سبز و رهبران آن اتخاذ کرده، در بهمن ماه سال گذشته نیز در سخنانی گفت که «۲۲ بهمن روز تودهنی به کسانی است که از رفع حصر سخن می‌گويند»، و اضافه کرد «آنهايی که می‌گويند حصر بايد شکسته شود، به دنبال آن هستند تا فتنه‌گران دوباره بيرون آمده و فتنه‌انگيزی کنند».

دبير شورای نگهبان در آن زمان تأکید کرد «مردم بايد در ۲۲ بهمن با حضور گسترده خود اين نقشه فتنه‌گران را فاش و آن را محکوم کنند» و افزود: «اگر چهار آدم عوضی شروع به حرف زدن در اين زمينه کنند، آيا اين حرف ۷۵ ميليون نفر ايرانی است؟»

تأکید بر لزوم شرکت در انتخابات

دو چهره نزدیک به مهدی کروبی و میرحسین موسوی، در عین حال بر اهمیت دو انتخابات هفتم اسفند تأکید کرده، و به رغم انتقاد از رد صلاحیت‌ها از حضور مردم در انتخابات استقبال کرده‌اند.

در این زمینه محمدتقی کروبی گفته است که «درست است که قدرت انتخاب در این انتخابات بسیار محدود است، اما در انتخابات خبرگان، چهره‌های مؤثر می‌توانند در بزنگاه تاریخی جمعیت خاموش این مجلس را با خود همراه کنند».

او در مورد انتخابات مجلس هم گفته است که با وجود رد صلاحیت‌ها «خوشبختانه موضوع قهر با انتخابات میان اصلاح‌ طلبان مطرح نیست،... و با حضور و تلاش در جهت به مجلس فرستادن بخش زیادی از نمایندگانی که نگرش‌شان با حاکمیت متفاوت است، می‌توانیم مجلس دیگری رقم بزنیم».

آقای کروبی در عین حال رویکردی را که تصور می‌کرد اصلاح‌طلبان با حضور در انتخابات وارد حکومت می‌شوند، اشتباه خوانده، و به اصلاح‌طلبان توصیه کرده که رویکرد «مطالبه‌محور» را دنبال کنند.

در این زمینه اردشیر امیر ارجمند، مشاور میرحسین موسوی، نیز گفته است که از نظر او «انتخابات مهندسی شده است»، اما «برای شرکت هدفمند در انتخابات نباید تردید کرد».

او در توصیف مشارکت هدفمند در انتخابات، یادآور شده که «هدفمند بودن یعنی دفاع از ارزش‌های مشخص، با هویت روشن، برای تحقق برنامه معین».

آقای امیرارجمند گفته است که «انتخابات یک حق است و شرکت کردن یا نکردن در آن، یک امر قدسی نیست» اما اضافه کرده «با شرکت گسترده هدفمند [در انتخابات] می‌توانیم توازن قوا را به نفع مردم تغییر دهیم.

او افزوده است که «علی رغم تمام معایب، شرکت در انتخابات در این شرایط، فرصتی است که نباید از دست بدهیم».

مشاور میرحسین موسوی افزوده است که با توجه به حوادث ۸۸، و نیز برگزاری انتخابات توسط دولت روحانی، «امکان مهندسی انتخابات در شمارش آرا، بسیار کم است، و به این ترتیب می‌توانیم با طرف مقابل وزن‌کشی داشته باشیم».

ثبت‌نام بی‌سابقه بیش از ۱۲ هزار تن برای انتخابات مجلس و نیز ۸۰۰ تن برای انتخابات خبرگان، با رد صلاحیت گسترده در هیئت‌های نظارت و نهایتاً شورای نگهبان همراه شد، به گونه‌ای که در انتخابات خبرگان به طور متوسط برای هر کرسی کمتر از دو نفر رقابت می‌کنند، و در برخی حوزه‌ها هیچ رقابتی وجود ندارد.

در انتخابات مجلس نیز، در نهایت و با بازنگری‌های صورت گرفته ۴۹ درصد از ثبت نام کنندگان رد صلاحیت شده‌اند، که در میان آنها بسیاری از چهره‌های اصلاح‌طلب وجود دارند.

در آخرین اظهار نظر رسمی، وزیر کشور روز یکشنبه گفت که با وجود تأیید صلاحیت یک هزار و ۵۰۰ نامزد در مرحله رسیدگی به شکایت‌ها، هنوز رقابت‌های انتخاباتی «هم‌سطح و هم‌وزن نیست».

با این حال اصلاح‌طلبان تأکید کرده‌اند که با رد صلاحیت‌ها صحنه سیاست را ترک نمی‌کنند، و محمدرضا عارف گفته است که حتی در این شرایط، یک فهرست ۳۰۰ نفره برای معرفی نهایی ۳۰ نامزد مورد حمایت اصلاح‌طلبان در تهران بررسی شده است.

XS
SM
MD
LG