لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۰۳

مقام دولتی: تنها یک میلیون هکتار از اراضی جنگلی تحت پوشش طرح‌های حفاظتی است


رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری ایران ضمن اشاره کاهش ۳۴ درصدی میزان بهره‌برداری از اراضی جنگلی، گفته است که یک میلیون هکتار از اراضی جنگلی تحت پوشش طرح‌های حفاظتی، و این میزان باید به دو میلیون هکتار افزایش یابد.

خداکرم جلالی روز شنبه چهارم دی ماه، در سخنانی در دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، گفته است که یک میلیون هکتار از اراضی جنگلی دارای طرح حفاظتی هستند و با اجرای طرح «تنفس جنگل‌ها» باید سطح تحت پوشش طرح‌های حفاظتی به دو میلیون هکتار افزایش یابد.

اراضی جنگلی در ایران بالغ بر از ۱۴ میلیون و ۳۰۰ هکتار جنگل است، اما به گفته رئیس سازمان جنگل‌ها برای هر ۶۵ هزار هکتار از این اراضی، تنها یک محیط‌بان وجود دارد.

آقای جلالی همچنین با اشاره توقف پنج تا ۱۰ ساله بهره‌برداری از جنگل‌ها، گفته است که پس از مصوبه سال ۹۲ دولت مبنی بر استفاده از درختان افتاده، شکسته و آسیب‌دیده، بهره‌برداری از جنگل‌های کشور به نسبت سال ۹۱، کاهشی ۳۴ درصدی داشته است.

رئیس سازمان جنگل‌ها اضافه کرده که نزدیک به هشت میلیون مترمکعب بهره‌برداری از جنگل، برای استفاده سوختی است و از این رو معتقد است که «ممنوع کردن کلی» بهره‌برداری از جنگل اشتباه است.

«یک ملیون هکتار تالاب خشک‌شده»

رئیس سازمان جنگل‌ها در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به وضعیت تالاب‌ها در ایران، بهره‌برداری بیش از حد را سبب خشک شدن تالاب‌ها عنوان کرد و گفت یک میلیون هکتار تالاب در کشور خشک شده است.

این مقام دولتی همچنین از خشک شدن باتلاق‌های کشور، به عنوان عاملی برای تولید گرد و غبارها یاد کرده است.

پیشتر در ۲۹ آذر ماه، معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست، از اختصاص اعتبارات ویژه در سال ۹۶ برای احیای تالاب گاو خونی و مقابله با گرد و غبار خبر داده بود.

او احیای دوباره تالاب‌ها در کشور را منوط به اجرایی شدن مصوبات شورای عالی آب دانسته و گفته بود برای احیای تالاب‌های ارومیه، جازموریان، هور العظیم، بختگان و گاوخونی اعتبارات خوبی در نظر گرفته شده است.

در این زمینه رئیس سازمان جنگل‌ها هم گفته است که با وجود آنکه اعتبارات این سازمان برای مقابله با خشکسالی و ریزگردها ۱۰۰ درصد تأمین شده، اما همچنان به به تخصیص اعتبارات بیشتری در این حوزه نیاز است.

بر پایه گفته‌های رئیس سازمان محیط زیست، ۲۳ استان ایران در فصول مختلف درگیر ریزگردها هستند. خانم ابتکار پیشتر از کشورهای عراق و اردن به عنوان منشأ خارجی این پدیده یاد کرده است.

در عین حال آقای جلالی با اشاره به وضعیت تالاب‌ها و باتلاق‌های ایران، در مورد تبدیل مناطق بیابانی به «بیابان‌های درجه یک» در صورت عدم رسیدگی به این مناطق هشدار داده است.

پیشتر رئیس سازمان ملی خشکسالی در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا خبر داده بود که بیش از ۸۰ درصد اراضی کشور تحت تأثیر «خشکسالی بلندمدت و انباشته» است.

بر پایه شاخص هفت ساله منتهی به پایان آبانماه امسال، تمامی استان‌های ایران به نوعی با پدیده خشکسالی روبه‌رو هستند، و درجه این خشکسالی در استان‌های مختلف از خفیف تا بسیار شدید متغیر است

XS
SM
MD
LG