لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۰۳

بهاییان؛ این بار مواجهه با تعطیلی اجباری واحدهای صنفی


اداره اماکن شهر ارومیه طی بیش از دو هفته گذشته اقدام به پلمب ۲۵ واحد صنفی متعلق به بهاییان کرده است.

پیش از این نیز خبرگزاری هرانا ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران از تعطیل و پلمب کردن ۱۶ واحد صنفی بهاییان در قائمشهر طی اردیبهشت ماه خبر داده بود.

دلیلی که اداره اماکن ارومیه برای تعطیل کردن واحدهای صنفی بهاییان ذکر کرده تعطیل بودن این واحدها در روزهای عید بهاییان بوده که به گفته بهاییان ممکن است نوعی «جلب توجه و تبلیغ» تلقی شده باشد.

please wait

No media source currently available

0:00 0:05:52 0:00
لینک مستقیم

سایت حقوق بشری هرانا پیش از این به نقل از یک شهروند بهایی نوشته بود: «در آیین بهایى ۹ روز تعطیل مذهبى وجود دارد که بعضا مصادف با تعطیلات رسمى در تقویم ایران نیست ولى طبق دین بهاییت، کسب و کار در این روز ها جایز نیست و بهاییان این روزها را تعطیل مى کنند، ولى اداره اماکن مى گوید شما حق تعطیل کردن کار در این روزها را ندارید».

این برخوردها با بهاییان در حالی صورت می‌گیرد که ۱۹ خردادماه گزارشگران ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر، از «حملات لفظی» و «سخنان خصومت‌آمیز» مقام‌های ایرانی علیه بهاییان در این کشور و ایجاد «نفرت» علیه این اقلیت ابراز نگرانی کرده‌اند.

نگرانی‌های تازه پس از آن مطرح می‌شود که دادستانی کل ایران، به افرادی که با بهاییان رابطه برقرار می‌کنند، هشدار داده است «باید منتظر عواقب قانونی خود باشند». آن هم چند روز پس از آنکه فائزه هاشمی با فریبا کمال‌آبادی، از رهبران جامعه بهاییان دیدار کرد و حملات مقام‌های جمهوری اسلامی علیه خانم هاشمی و باورمندان بهایی در ایران دوباره شدت گرفت.

بیانیه منتشر شده از سوی کمیساریای عالی حقوق بشر ملل متحد، به نقل از احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران می‌گوید «فشارهایی هدفمند و جاری» از سوی دولت ایران علیه بهاییان وجود دارد که در تضاد با تعهدات بین‌المللی تهران است.

بند «ب» ماده ۲۸ قانون نظام صنفی در مورد تعطیلی واحدهای صنفی تصریح می‌کند «تعطیل محل کسب بدون دلیل موجه، حداقل به مدت پانزده روز برای آن دسته‌ از صنوفی که به تشخیص هیأت عالی نظارت موجب عسر و حرج برای مصرف کننده‌ می‌شود ….» منجر به پلمپ واحد صنفی خواهد شد.

عسر و حرج به معنای در سختی و تنگنا افتادن امور یا فرد توضیح داده شده است که با توجه به مورد خاص بهاییان در تعطیل کردن واحدهای صنفی خود فقط به مدت ۹ روز - آن هم به طور پراکنده در طول سال – بدیهی‌ست که کمتر از ۱۵ روز قید شده در قانون است و عملا هیچ دشواری خاصی برای مردمی که خواستار استفاده از خدمات این واحدهای صنفی هستند ایجاد نخواهد کرد.

هرچند ادارات اماکن شهرهای مختلفی که اقدام به پلمب واحدهای صنفی بهاییان کرده‌اند اشاره‌ای به موضوع جلب توجه و تبلیغ توسط بهاییان نکرده‌اند ولی اگر این تلقی درست باشد چگونه می‌توان اقدام یک شهروند بهایی برای تعطیل کردن واحد صنفی خود را تبلیغ دین خود یا جلب توجه به آن تلقی کرد؟

بهاییان در ایران از تحصیل در مقاطع آموزش عالی و اشتغال در ادارات دولتی منع می‌شوند. این در حالی‌ست که حتی فشارهایی بر این گروه از شهروندان برای دفن مردگان‌شان وجود دارد. به این معنی که مکان‌های خاصی – گاه دور از شهر محل سکونت آنان- برای دفن مردگان بهاییان پیشنهاد می‌شود که طبعا دشواری‌هایی برای بازماندگان این افراد ایجاد می‌کند.

گزارشگران سازمان ملل متحد، چهره‌های بین‌المللی، کنشگران و مدافعان حقوق بشر، بارها در مورد وضعیت بهاییان، و نیز دیگر گروه‌های عقیدتی مسالمت‌جو که خارج از دایره رسمی جمهوری اسلامی قرار می‌گیرند، ابراز نگرانی کرده‌اند. از جمله در پایان فروردین ماه ده‌ها بازرگان و اقتصاددان، از «سیل اخیر تعطیلی مکان‌های کسب‌وکار» بهاییان انتقاد کرده و از مقام‌های ایران خواسته بودند که به شهروندان بهایی «اجازه مشارکت کامل در زندگی اقتصادی و اجتماعی» را بدهند.

XS
SM
MD
LG