لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۳:۱۷

طرح جدید جهانی برای کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای


امواج گرمای متصاعد از یک اتوبوس شهری در لس‌آنجلس/ آمریکا به همراه چین، اصلی‌ترین آلاینده‌های جو زمین هستند
امواج گرمای متصاعد از یک اتوبوس شهری در لس‌آنجلس/ آمریکا به همراه چین، اصلی‌ترین آلاینده‌های جو زمین هستند

کارشناسان می‌گویند طرح جدیدی که از سوی ۱۴۰ کشور جهان برای کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای به تصویب رسیده در مقابله با گرمایش جو زمین گام مثبتی است ولی برای جلوگیری از افزایش دمای کره زمین بيشتر از حد نصاب دو درجه سانتیگراد بالاتر از دوران ماقبل صنعتی کافی نیست.

به گزارش خبرگزاری رویترز این طرح که اکثریت کشورهای جهان آن را پذیرفته و رهبری آن با چین و آمریکا، بزرگترین کشورهای آلاینده جو کره زمین است، روز پنجشنبه و همزمان با پایان مهلت تعیین شده از سوی سازمان ملل متحد به عنوان مبنایی برای مباحث در اجلاس محیط زیست ارائه شده که در ماه دسامبر امسال در پاریس برگزار خواهد شد.

این طرح با عنوان «ردیابی اقدامات زیست محیطی» توسط چهار مرکز پژوهشی اروپایی تنظیم شده و در صورت اجرای کامل آن میزان افزایش دمای کره زمین به نسبت دوران ماقبل صنعتی را از ۳.۱ درجه به حدود ۲.۷ درجه سانتیگراد کاهش خواهد داد.

این حد از کنترل بر دمای جو زمین هنوز هم از حد نصاب دو درجه بالاتر است که به گفته دانشمندان تغییرات جوی خطرناکی از جمله افزایش خشکسالی، سیل و بالا آمدن سطح دریاها و در نتیجه غرق شدن بسیاری از نواحی ساحلی و جزایر جهان را به دنبال خواهد داشت.

بیل هیر یکی از کارشناسان مراکز پژوهشی که این طرح را تنظیم کرده‌اند، گفت:«ما توانسته‌ایم برای اولین بار حد نصاب را به زیر سه درجه سانتی‌گراد برسانیم. شکی نیست که تا هدف اصلی خود فاصله زیادی داریم ولی این توافق نشان‌دهنده آغاز روندی است که می‌توان به آن امیدوار بود».

به گفته او بخش اصلی این طرح برنامه‌های دولت چین است که در ماه ژوئن اعلام کرد گازهای گلخانه‌ای ناشی از مصرف سوخت‌های فسیلی تا سال ۲۰۳۰ به اوج خود خواهد رسید.

به گزارش خبرگزاری رویترز، اولویت اصلی اجلاس محیط زیست پاریس که شش سال پس از شکست مذاکرات در اجلاس کپنهاگ برگزار می‌شود، یافتن راه‌هایی برای اجاری سختگیرانه این طرح و کاستن از گرمایش کره زمین و رساندن آن به حد نصاب دو درجه بالاتر از دوران ماقبل صنعتی است.

کارشناسان می‌گویند از مشارکت گسترده کشورهای جهان در مذاکره بر سر این طرح استقبال خواهد شد و اين می‌تواند یکی از موانع جدی موفقیت اجلاس پاریس را از سر راه بردارد.

به گفته کارشناسان تمامی کشورهای عضو برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد که مسئول بیش از یک درصد از آلودگی گازهای گلخانه‌ای هستند، مهلت تعیین‌شده یعنی روز اول اکتبر را پذیرفته‌اند، به غیر از هند، ایران، و عربستان سعودی «که از کاهش خرید و مصرف نفت و گاز نگران است».

این طرح در مجموع ۸۰ درصد از تولید گازهای آلاینده را دربرمی‌گیرد و دفتر تغییرات جوی در سازمان ملل متحد اعلام کرد که میزان کاهش تولید گازهای آلاينده توسط تمام کشورها را جمع خواهد زد و تأثیر آن بر کاستن از روند گرمایش جو زمین را محاسبه خواهد کرد.

هند یکی از بزرگترین کشورهای آلاینده که هنوز به این طرح نپیوسته، قرار است روز جمعه و همزمان با روز تولد مهاتما گاندی رهبر استقلال این کشور طرح خود را برای کاستن از تولید گازهای آلاینده اعلام کند.

اوایل هفته جاری یک مرکز پژوهشی و غیرانتفاعی در واشنگتن با در نظر گرفتن ارزیابی‌های طرح موسوم به «ردیابی اقدامات زیست محیطی» پیش‌بینی کرد که با روی هم گذاشتن برنامه‌های اعلام شده از سوی همه کشورها میزان گرمایش جو زمین در حد ۳.۵ درجه محدود خواهد شد ولی اگر این طرح‌ها اجرا نشوند، ممکن است ميزان گرمایش به ۴.۵ درجه برسد.

XS
SM
MD
LG