رئیسجمهور آمریکا در اولین سفر به اسرائیل پس از گفتوگوی کاریاش با نخستوزیر این کشور تأکید کرد که حکومت ایران تمامی منطقه را به خطر انداخته است.
دونالد ترامپ در یک کنفرانس خبری در پایان مذاکرات با بنیامین نتانیاهو، در شامگاه دوشنبه اول خرداد، ایران را در کنار داعش تهدیدی برای صلح و ثبات خاورمیانه نامید.
آقای ترامپ پیش از مذاکراتش با نخستوزیر اسرائیل نیز گفته بود که برجام به طنابی برای نجات ایران از فروپاشی مبدل شد و آمریکا نمیبایست وارد این توافق میشد.
او افزود، ایران نباید هرگز سلاح هستهای داشته باشد.
به گفته آقای ترامپ، با وجود برجام «رد پای ایران در منطقه دیده میشود؛ ایران چه با اعزام نظامیان و چه از طریق پول و اسلحه در منطقه دخالت میکند».
نخستوزیر اسرائیل نیز در این دیدار از «تغییر موضع آمریکا در قبال ایران» قدردانی کرد.
ساعتی پیش از دیدار با آقای نتانیاهو، دونالد ترامپ در پایان ملاقات با رئووِن ریولین، رئیسجمهور اسرائیل، ایران را به «توقف فوری حمایت از ترور و تجهیز و آموزش تروریستها و شبهنظامیان» فرا خواند.
رسانههای اسرائیل گفتهاند، بنیامین نتانیاهو برخی پیشنهادها را برای سختگیری جدید در ارتباط با ایران و مخالفت با دائمی شدن حضور نظامی ایران و همپیمانانش در مرز سوریه با اسرائیل، در مذاکرات با آقای ترامپ مطرح کرده است.
رئیسجمهور آمریکا یکشنبه ۳۱ اردیبهشت، یک روز پیش از سفر به اسرائیل، در گفتوگو با ملک سلمان پادشاه عربستان و نیز در سخنرانی خود در نشست سران ۴۰ کشور اسلامی در ریاض، سیاستهای جمهوری اسلامی ایران را مورد انتقاد شدید قرار داد.
رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا هفته گذشته گفته بود، تشکیل یک اتحاد در برابر ایران، از هدفهای مهم سفر آقای ترامپ به عربستان و اسرائیل است.
«صلح سخت است اما میتوان به آن رسید»
دونالد ترامپ در کنفرانس خبری شامگاه دوشنبه با بنیامین نتانیاهو در پیش گرفتن «شیوهای جدید» را برای دادن فرصت به روند صلح اسرائیلی-فلسطینی پیشنهاد کرد.
آقای ترامپ با گفتن این که «رسیدن به صلح بسیار سخت است» این را نیز گفت که «صلح دست یافتنی است و میتوان با مذاکرات ثمربخش به آن رسید».
بنیامین نتانیاهو نیز در این نشست گفت، «رهبران کشورهای مسلمان که شما در عربستان با آنها دیدار کردید، میتوانند شرایط را برای یک صلح حقیقی به وجود آورند».
دونالد ترامپ سهشنبه دوم خرداد برای دیدار با محمود عباس و گفتوگو در باره نزاع اسرائیلی- فلسطینی و راهکارهای پایان دادن به آن به شهر بیت اللحم می رود.
دیدار آقای ترامپ با رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی در کرانه باختری دومین ملاقات آنها، بعد از دیدار سه هفته پیش در کاخ سفید است.
دولت اسرائیل یک روز پیش از آمدن دونالد ترامپ، برخی امتیازات اقتصادی و تسهیلات زندگی برای فلسطینیان کرانه باختری در نظر گرفته بود.
برنامه روز نخست سفر ترامپ
رئیسجمهور آمریکا در نخستین روز سفر به اسرائیل، از دیوار ندبه، بازمانده بخشی از «بیتالمقدس یهود» در تاریخ باستان دیدار و با گذاشتن «کیپا» عرقچین مردان یهودی بر سر، در این محل نیایش کرد.
آقای ترامپ همچنین در این روز از کلیسای مزار عیسی مسیح که پیامبر مسیحیان در آنجا مصلوب شده بود، بازدید و در آنجا نیایش کرد.
رئیسجمهور آمریکا شامگاه سهشنبه دوم خرداد، در خاتمه بازدید از موزه هولوکاست اورشلیم و سخنرانی در موزه اورشلیم، اسرائیل را به سوی واتیکان ترک میکند.
کاخ سفید پیشتر گفته بود، عربستان خاستگاه اسلام، اورشلیم به عنوان مرکز یهودیت، و واتیکان مقر پاپ، جهت تأکید بر اهمیت ادیان توحیدی از دیدگاه دولت آمریکا، برای نخستین سفر خارجی دونالد ترامپ انتخاب شده بود.
یکی از حاشیههای مهم حضور آقای ترامپ در اسرائیل، سخن او در آغاز ملاقاتش با نخستوزیر اسرائیل در مورد تکذیب انتقال اطلاعات محرمانه اسرائیلی به وزیر خارجه روسیه بود.
آقای ترامپ گفت، «من نام اسرائیل را نبردم؛ همه میگویند این را گفتهام؛ این یک داستان نادرست دیگر است».
بنیامین نتانیاهو نیز در این باره گفت، «همکاری اطلاعاتی بین دو کشور ما هرگز به اندازه حال حاضر، خوب نبوده است».
رسانههای عمده آمریکا هفته گذشته مدعی شدند، آقای ترامپ در دیدار با سرگئی لاوروف اطلاعات حساس محرمانه را که اسرائیل با آمریکا در مورد داعش سهیم شده بود، برای سرگئی لاوروف فاش کرد.
آقای ترامپ هفته گذشته گفته بود، «حق» داشته در مقام ریاست جمهوری، اطلاعات مهمی را برای مبارزه با ترور با کسانی که لازم تشخیص میدهد، در میان بگذارد.