یک شرکت نفتی در کشور موناکو که توسط یک فرد ایرانیتبار تاسیس شده است، در مرکز تحقیق و بررسی مقامات قضایی قرار گرفته است.
به گزارش گاردین، در پی یک گزارش مفصل روزنامهنگاری تحقیقی که توسط موسسه خبری هافینگتون پست (آمریکا) و فیرفکس مدیا (استرالیا) در خصوص یکی از بزرگترین شبکههای رشوه در تجارت نفت در سطح جهان، منتشر شد، مقامات قضایی کشور موناکو (که کشور کوچکی در جنوب فرانسه) دفتر مرکزی شرکت اونااویل (Unaoil) و همینطور خانههای مدیران ارشد آن را مورد بازرسی قرار دادند.
دولت موناکو روز سه شنبه اعلام کرد شرکت اونااویل در مرکز تحقیقات قضایی در باره یک رسوایی مالی که ابعاد آن وسعت جهانی دارد، قرار گرفته است. در این بیانیه آمده که واکنش مقامات موناکو در پی درخواست فوری اداره تحقیقات در خصوص فساد بریتانیا صورت گرفته است: «این تحقیقات و مصاحبهها که در حضور مقامات بریتانیایی انجام شد، بخشی از تحقیقات در مورد یک رسوایی عظیم و بینالمللی است که شرکتهای نفتی خارجی زیادی را در بر میگیرد؛ اطلاعات جمعآوری شده توسط مقامات بریتانیایی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.»
گفته میشود که مقامات ارشد اجرایی این شرکت روزهای سهشنبه و چهارشنبه مورد بازجویی مقامات قضایی قرار گرفتند.
به گزارش دیلی میل، افبیآی و مقامات قضایی آمریکا هم تحقیقات در مورد فساد مالی شرکت اونااویل در آمریکا را هم شروع کردهاند.
اما صاحبان ایرانی تبار اونااویل چه کسانی هستند؟
به گزارش هافینتگون پست و فیر فکس مدیا، عطا احسنی در سال ۱۹۴۰ در شهر کرمان متولد شد و به تحصیل در رشته مهندسی در بریتانیا و آمریکا پرداخت. پس از اتمام تحصیلات وی در شرکت عظیم نفتی «سون سیستر» مشغول به کار شد. سون سیستر یکی از شرکتهایی بود که از طرف شاه ایران، به مدیریت منابع نفتی ایران میپرداخت.
پس از انقلاب سال ۱۳۵۷ احسانی به کشور بریتانیا مهاجرت میکند و در سال ۱۹۹۰ یک شرکت مشاوره «در زمینه انرژی در خاورمیانه» به نام اونااویل را پایهگذاری میکند.
در حال حاضر پسران عطا، به نامهای سیروس احسنی و سامان احسنی، که همگی در موناکو زندگی میکنند، مدیران ارشد این شرکت نفتیاند.
به گزارش هافینگتون پست و فیرفکس مدیا، مدل تجاری شرکت اونااویل، بسیاری از شرکتهای واسطه که در مناطقی از جهان که قوانین مالیاتی آسان و آزادی دارند را در بر میگیرد.
این شرکتها قراردادهای نفتی را با دولتهای بزرگ صادرکننده نفت، امضا میکنند. بستن قراردادهای عظیم نفتی، و برنده شدن در مناقصاتی که به عقد این قراردادها میانجامد، ممکن است سالها به طول بیانجامد. اما در صورت برنده شدن در این مناقصهها، شرکت اونااویل کمیسیون خود را دریافت میکند.
با آنکه اونااویل در کشورهایی فعالیت میکند که فاسدترین سیستمهای اداری و قضایی را در جهان دارا هستند، اما این شرکت منکر رشوه دادن یا وجود هر ارتباطی، غیر از دادن مشاوره به شرکتهای بزرگ نفتی غربی طرف قرارداد، است.
اما این گزارش تحقیقی که شامل هزاران ایمیل رد و بدل شده بین احسانیها و دیگر مدیران اونااویل در بین سالهای ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۲ است، خلاف این ادعا را ثابت میکند. به گزارش هافینگتون پست، از آنجا که اونااویل، یک تجارت خانوادگی است، بسیاری از اسرار در آن ناگفته مانده و فقط بین اعضای خانواده رد و بدل می شود.
به گزارش گاردین، مقامات موناکویی میگویند که سعی کردهاند بر طبق قوانین کنوانسیون اروپا و همینطور کنوانسیون سازمان ملل متحد بر علیه جرایم سازمانی شده جهانی عمل کنند. این در حالی است که مقامات بریتانیایی اعلام کردهاند با آنکه از موارد اتهامی اطلاع دارند اما «نمیتوانند این خبر را تایید یا رد کنند.» سخنگوی شرکت اونااویل هم گفته است که «با توجه به وضعیت اخیر این شرکت نمیتواند نظری در مورد این (اتهامات)بدهد.»
در گزارش هافینگتون پست و فیر فکس مدیا آمده است که شرکت اونااویل «به طور سازماندهی شده، صنعت جهانی نفت را فاسد کرده است. (اونااویل) میلیونها دلار رشوه در کشورهای مختلف پرداختهاند تا بتوانند برنده شدن مناقصههایشان را تضمین کنند.
فیر فکس با اشاره به مجموعه ایمیلهای افشا شده میگوید که این «گنجینه» بزرگترین افشاگری از مدارک محرمانه در تاریخ صنعت نفت است.
به گزارش گاردین، عطا احسنی در پاسخ به سوال رسانهها که آیا این اتهامات را میپذیرد پاسخ داده است: «مطلقا نه!»