نتایج تحقیقات تازهای که در نشریه آکادمی ملی علوم آمریکا منتشر شده، میگوید که مغز انسان جنسیت ثابت ندارد.
به گزارش واشینگتن پست، بر خلاف تصور عامه مردم، نمیتوان گفت که مغز افراد بر اساس جنسیت عمل میکند و مغز افراد مذکر «مردانه» و مغز انسانهای مونث «زنانه» است. مغز در این دو گانه جنسیتی نمیگنجد و رفتاری مجزا از جنسیت بدن فرد از خود بروز میدهد.
این نه تنها خبر خوبی برای دانشمندان بلکه برای متخصصان امور جنسیت و همینطور افرادی که خود را ورای دوگانه جنسیتی «زن» یا «مرد» تعریف میکردند است. چرا که دیگر از نظر عملی گفتن اینکه افراد باید زن یا مرد باشند، معنا ندارد.
این پژوهشگران میگویند با آنکه تفاوتهای طبقهبندی شده در خصوص آلت تناسلی دو جنس مذکر و مونث همیشه شناخته شده بود، اما اینکه چطور این تفاوتها در زیستشناسی افراد تاثیر میگذارد هنوز به طور کامل مشخص نیست.
تفاوتهای ساختاری در مغز و تفاوتهای رفتاری، اغلب به عنوان شاهدی برای تفاوت کامل مغز مردان و زنان به کار گرفته میشد. اما این محققان میگویند که اگر این حرف درست باشد مغز مردان باید تقریبا همیشه مردانه و مغز زنان تقریبا همیشه زنانه عمل کند و این تغییر باید پایدار باشد. برای مشاهده این امر، دانشمندان دانشگاه تلآویو مغز ۱۴۰۰ نفر را با دستگاه ام آر آی اسکن کردند و متوجه شدند که مغز افراد بیشتر از آنکه زنانه یا مردانه باشد، بین این دو جنسیت «شناور» است. این نخستینباری است که دانشمندان به مطالعه مسئله جنسیت و مغز به عنوان یک واحد کلی (نه مطالعه بخشهایی از مغز مانند تفاوت بخش سفید و خاکستری در مردان و زنان) میپردازند. دکتر لیز الیوت، عصبشناس دانشگاه ایلینویز آمریکا میگوید که این نوع مطالعه کمی در نوع خود بینظیر است.
این محققان دریافتهاند که تنها تعداد بسیار اندکی از نمونههای مطالعه شده مغز کاملا زنانه یا مردانه داشتند و اکثریت مغزها، خصوصیات مشترک هر دو جنسیت را دارا هستند. نتایج این تحقیق میگوید که مغزهایی که به طور مدام خاصیت زنانه یا مردانه را به طور کامل داشته باشند بسیار کمیاباند. در حالیکه اغلب مغزها یک «موزاییک» یا همچینی از ویژگیهای مردانه یا زنانهاند. این همچینی در هر فرد با فرد دیگر متفاوت است.
دکتر بروس مکایوان به مجله نیو ساینتیست میگوید که «ما در حال درک پیچیدگی آنچه که به طور سنتی مغز زنانه یا مردانه مینامیدیم هستیم. مطالعاتی از این دست اولین قدم برای تغییر ذهن مردم در این خصوص است.»
دکتر جافنا نوئل، یکی از نویسندگان این تحقیق امیدوار است که این تحقیق به از بین بردن کلیشههای جنسیتی در جوامع مختلف کمک کند. او میگوید «ما همیشه دخترها و پسرها، زنها و مردها را از هم جدا میکنیم. اما این نه تنها از نظر سیاسی نادرست است بلکه حالا میدانیم که از نظر علمی هم (این جداسازی)کار درستی نیست.»