رئیس بانک مرکزی ایران که به چین سفر کرده است، میگوید بانکها و مؤسسات مالی این کشور حدود ۳۵ میلیارد دلار تسهیلات و فاینانس برای ایران در نظر گرفتهاند.
در سفر ولیالله سیف رئیس بانک مرکزی و هیئت همراهش به چین از جمله یک توافق اعتباری ۱۰ میلیاردی و چند یادداشت تفاهم میان بانکهای دو کشور امضا شد.
در این زمینه یک شرکت سرمایهگذاری دولتی چینی موافقت خود را برای اختصاص ۱۰ میلیارد دلار اعتبار به پنج بانک ایرانی اعلام کرده است.
به گزارش خبرگزاری ایسنا این موافقنامه به امضای بانکهای ایرانی پارسیان، پارسارگارد، رفاه کارگران، صنعت و معدن و بانک توسعه صادرات و بانک چینی «سیتیک گروپ» رسیده است.
در مراسم امضای این موافقتنانه در پکن، ولیالله سیف رئیس کل بانک مرکزی، علی اصغر خاجی سفیر ایران، محمد خزاعی رئیس سازمان سرمایهگذاری، مدیران بانک سیتیک و مدیران بانکهای ایرانی حضور داشتند.
به گفته محمد خزاعی، معاون وزیر اقتصاد و رئیس سازمان سرمایهگذاری و کمکهای فنی و اقتصادی ایران، «قرارداد۱۰ میلیارد دلاری خط اعتباری سیتیک گروپ چین با پنج بانک ایرانی، نخستین قرارداد بزرگ ایران با چین پس از برجام است».
قرار است این خط اعتباری در طرحهای مربوط به بخش آب، انرژی و حمل و نقل سرمایهگذاری شود.
از سوی دیگر در سفر ولیالله سیف به چین، یادداشت تفاهمی میان بانک مرکزی ایران و بانک توسعه چین تا سقف ۱۵ میلیارد دلار به امضای دو طرف رسید.
رئیس بانک مرکزی ایران ابزار امیدواری کرده که هر چه سریعتر قراردادهای اصلی و جامع این یاداشت تفاهم امضا شود و به مرحله عملیاتی برسد.
ولیالله سیف همچنین از مذاکره با «اگزیم بانک» چین خبر داد و گفت: «در این نشست هر دو کشور سقف ۱۰ میلیاد دلار را پذیرفتند و امیدواریم با اعزام تیم اگزیم بانک چین به ایران در چند روز آینده، هر چه سریعتر به توافق برسیم و قرارداد کلی آن به امضا برسد».
به گفته رئیس بانک مرکزی ایران اگزیم بانک «بزرگترین خط اعتباری تأمین مالی با ایران در مورد خط آهن تهران - مشهد به مبلغ ۱.۷ میلیارد دلار را منعقد کرده است».
خط اعتباری چین با ارز یوآن و یورو خواهد بود تا مشمول تحریمهای یکجانبه آمریکا نشود.
چین یکی از امضاکنندگان برجام است و خبرگزاری فرانسه یادآوری کرده که شی جین پینگ، رئیسجمهور این کشور تنها یک هفته پس از اجرایی شدن برجام به ایران سفر کرد و وعده داد حجم مبادلات ایران و چین و طول یک دهه به ۶۰۰ میلیارد دلار برسد.
در سال ۲۰۱۶ حجم مبادلات دو کشور تنها ۳۱ میلیارد دلار بود اما در شش ماهه نخست سال ۲۰۱۷ جهشی ۳۰ درصدی داشت.
چین بزرگترین مشتری نفت است و پس از لغو تحریمها یک خط اعتباری به ارزش ۴.۲ میلیارد دلار برای احداث خطوط راهآهن سریعالسیر تهران- مشهد و تهران- اصفهان اختصاص داد.
ماه گذشته نیز کره جنوبی یک خط اعتباری به ارزش ۸ میلیارد یورو به ایران اختصاص داد.
با وجود رفع تحریمهای هستهای هنوز بانکهای اروپایی برای پیوستن به بازار ایران با احتیاط عمل میکنند. نگرانی عمده این بانکها تحریمهای احتمالی آمریکاست.