لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۵۷

«سود هنگفت» کشتی‌های چینی از تحریم ایران


چند کارگزار حمل و نقل دریایی در گفت‌وگو با خبرگزاری رویترز گفته‌اند که شرکت‌های کشتیرانی چینی با حمل و نقل محصولات پتروشیمی ایران به لطف تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه ایران و کنار رفتن رقبای غربی، سودهای هنگفتی را به دست می‌آورند.

تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه ایران که از اول ماه ژوئیه اجرا خواهد شد، شرکت‌های این اتحادیه را از ارائه خدمات بیمه و بیمه مضاعف به تانکرهای حامل نفت خام و محصولات پتروشیمی ایران منع کرده است؛ موضوعی که فعالیت شرکت‌های کشتیرانی غربی فعال در این بازار خاص را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.

برخلاف شرکت‌های اروپایی، شرکت‌های چینی التزامی به رعایت تحریم‌ها نشان نمی‌دهند و بعلاوه، ظرفیت پوشش بیمه‌ای و حمل نقل مواد پتروشیمی ایران به دومین قدرت اقتصادی و مصرف‌کننده بزرگ انرژی جهان، چین، را نیز دارند.

چین بزرگ‌ترین وارد کننده محصولات پتروشیمی ایران است، کشوری که مشتری ۲۲ درصد از مواد نفتی صادراتی ایران است.

رسانه‌های ایران از فروش ۱۴ میلیارد دلار محصولات نفتی ایران به چین در طول سال گذشته خورشیدی خبر می‌دهند.

یک کارگزار سنگاپوری حمل و نقل دریایی که بخاطر تعهد به منع مصاحبه با رسانه‌ها نخواسته نامی از وی برده شود، به خبرگزاری رویترز گفته است که به نظر می‌رسد تنها چین «می‌خواهد و می‌تواند» پوشش حمل و نقل دریایی محصولات پتروشیمی ایران را انجام دهد، چرا که شرکت‌های بیمه چینی حاضر به بیمه آن هستند.

هم‌اکنون نیمی از محصولات پتروشیمی ایران روانه بازارهای آسیایی می‌شود و این پرسش مطرح می‌شود که بعد از اجرایی شدن تحریم‌های اروپا علیه ایران در ماه ژوئیه، بازار نفت و محصولات نفتی ایران چگونه تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.

۹۰ درصد از شرکت‌های عمده بیمه‌کننده تانکرهای نفتی و مواد پتروشیمی جهان، متعلق به کشورهای غربی هستند، بنابر این آغاز تحریم‌های غرب علیه ایران بازارهای عمده فروش نفت و فراورده‌های نفتی ایران مانند چین، ژاپن، هند و کره جنوبی را تحت الشعاع قرار خواهد داد.

چندین دلال حمل و نقل دریایی که آنها نیز به‌‌ همان علتی که مباشر سنگاپوری مطرح کرده، نخواسته‌اند نامی از آنها برده شود، به رویترز گفته‌اند که شرکت‌های «سینوچم» و «نفتکش‌های نانجینگ» چین در بازار حمل محصولات پتروشمی ایران بسیار فعال هستند و دو برابر بیشتر از «روال معمول» بابت سرویس دهی حمل و نقل (از ایران) پول می‌گیرند.

به گفته آنها شرکت‌های حمل مواد پتروشیمی چینی بابت حمل هر تن مواد پتروشیمی ایران به چین، ۱۰۰ دلار دستمزد دریافت می‌کنند که این رقم دو برابر نرخ معمول تا ماه گذشته است، این وضعیت (هزینه دوبرابری) برای صادرات مواد پتروشیمی ایران به هند، دومین مشتری عمده مواد پتروشیمی ایران، نیز اتفاق افتاده است.

شرکت معاملات نفتی «سینوچم» بصورت معمول ماهانه ۲۰ تا ۳۰ هزار تن محصولات پتروشیمی از ایران وارد می‌کند، با اینهمه یک مقام صنعت نفت به رویترز گفته است که بخاطر تحریم‌های غرب، معاملات پتروشیمی این شرکت با ایران تا نصف کاهش یافته است.

«مازلان رازاک» از شرکت مشاوره‌ای «نکسانت» به رویترز گفته است که بسیاری از کشتی‌های حمل‌کننده محصولات پتروشیمی متعلق به شرکت‌های غربی هستند و محدودیت‌هایی برای حمل و نقل محصولات نفتی ایران اعمال می‌کنند، اما نه برای همه کشتی‌ها.

مواد پتروشیمی معمولا با تانکرهای کوچک ۱۰ و ۲۰ هزار تنی حمل می‌شود و مبلغ بیمه آنها بسیار کمتر از بیمه کشتی‌های ۳۰۰ هزار تنی است که معمولا کار حمل و نقل نفت خام ایران به چین را بر عهده دارند.

بیمه این کشتی‌ها معمولا از ۵ میلیون دلار تجاوز نمی‌کند، در حالی که تانکرهای حمل نفت خام برای انجام ماموریت بایستی تا مبلغ ۱۵۰ میلیون دلار بیمه شوند.
XS
SM
MD
LG