بعد از اینکه در ابتدای هفته جاری، برخی رسانه های ترکیه خبر کاهش صادرات گاز ایران به ترکیه را منتشر کرده بودند، روز سه شنبه، یک خبرگزاری داخلی نیز این خبر را تایید کرد.
به نوشته خبرگزاری فارس در پی سرمای شديد چند روز گذشته در برخی شهرهای ایران و قطع واردات گاز از تركمنستان، صادرات گاز ایران به تركيه به حداقل رسيده است.
در گزارش خبرگزاری فارس که در رسانه های بین المللی نیز بازتاب داشته است، به نقل از «منبعی آگاه» که نام او را فاش نشده آمده است که صادرات گاز به تركيه، برای تأمين بخشی از نياز داخلی به حداقل رسيده است.
به گفته این منبع آگاه «بر اساس تعهد بايد روزانه حدود ۲۰ ميليون متر مكعب گاز به تركيه تحويل شود كه اين روزها حجم گاز تحويلی به اين كشور به حدود ۴ الی ۵ ميليون متر مكعب كاهش يافته است».
سال گذشته نیز در چنین روزهایی ایران صادرات گاز خود را به ترکیه به مدت ۵ روز قطع کرد تا جوابگوی مصرف داخلی باشد.
طی چند روز گذشته، علاوه بر بارش برف و کاهش دما تا منفی ۱۰ درجه سانتی گراد در برخی شهرهای شمالی ایران، قطع صادرات گاز از ترکمنستان به ایران باعث قطعی یا افت فشار گاز مصرفی در بیش از ده شهر شد.
از روز شنبه (۸ دی) ترکمنستان، به علت آنچه «مشکلات فنی» خوانده است، صادرات گاز به ایران را متوقف کرد. ۵ درصد از گار مصرفی ایران را ترکمنستان تأمین می کند.
رضا كسايی زاده، مديرعامل شركت گاز ايران، به خبرگزاری ایسنا گفت: «گازرسانی شهر سمنان شب گذشته (دوشنبه شب) و گازرسانی دامغان ازساعات اوليه امروز (سه شنبه) برقرار شده است و مشکل گاز برخی استان های شمالی مانند گلستان، مازندران نیز تا پایان امشب حل خواهد شد».
مسئولان شركت ملی گاز ایران گفته اند که روزانه ۲۴ ميليون متر مكعب گازی که از ترکمنستان به ایران صادر می شد ، قطع شده است.
از اين میزان، تاكنون حدود ۷ ميليون متر مكعب آن با افزايش فشار گاز خطوط لوله داخلی و ۱۰ ميليون متر مكعب آن نيز با صرفه جویی مردم و محدود كردن مصارف غيرضروری جبران شده است.
خبرگزاری نیمه رسمی فارس به نقل از منابع مطلع، علت قطع صادرات گاز ترکمنستان را به ايران «فشار برای افزايش بهای گاز» دانست.
منوچهر متکی، وزیر امور خارجه ایران نیز در گفت و گو با تلویزیون دولتی ایران گفت که سرما و افت فشار گاز باعث بروز مشکلات شده است.
آقای متکی گفت: «خود ما نیز در صدور گاز به ترکیه با مشکلاتی مواجه شدیم».
پس از روسیه، ایران بزرگترین ذخایر گازی را در جهان در اختیار دارد.