لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۰۰

اعتراض سفرای غرب در آژانس انرژی اتمی به ادعای ایران علیه اسرائیل


سخنان علی‌اصغر سلطانیه علیه اسرائیل باعث شد که سفرای آمریکا، کانادا و استرالیا جلسه آژانس انرژی اتمی را ترک کنند
سخنان علی‌اصغر سلطانیه علیه اسرائیل باعث شد که سفرای آمریکا، کانادا و استرالیا جلسه آژانس انرژی اتمی را ترک کنند
سخنان نماینده ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی علیه اسرائیل و نسبت دادن اتهام «نسل‌کشی» به حکومت این کشور، واکنش منفی سفرای آمریکا، کانادا و استرالیا در این نهاد مرتبط با سازمان ملل متحد را در پی داشت.

خبرگزاری رویترز به نقل از برخی دیپلمات‌ها نوشت که در پی سخنان علی‌اصغر سلطانیه، نماینده ایران، در جلسه روز چهارشنبه، ۱۶ اسفند، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، سفرای کشورهای آمریکا، کانادا و استرالیا این جلسه را ترک کردند.

آقای سلطانیه در این نشست که به صورت غیرعلنی برگزار شده بود به هنگام بحث درباره رخدادهای سوریه، حکومت اسرائیل را هدف حملات شدید خود قرار داد و به تکرار مواضع ایران علیه اسرائیل پرداخت.

ایران همواره سیاست‌های اسرائیل در قبال فلسطینیان را مورد انتقاد قرار داده و نیز تهدید کرده است که اگر اسرائیل روزی به تاسیسات هسته‌ای ایران حمله کند، این کشور را از روی کره زمین محو خواهد کرد.

با این حال، آن طور که خبرگزاری رویترز می‌گوید، خروج جوزف مک‌مانوس، سفیر ایالات متحده، از جلسه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، گویای شدت یافتن تنش‌ها میان تهران و واشینگتن به عنوان متحد اصلی اسرائیل است.

رویترز می‌نویسد که جوزف مک‌مانوس تنها ساعاتی پیش از این اقدام، جمهوری اسلامی را به «فریب‌کاری، مقاومت و تاخیر» در برطرف کردن دغدغه‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نسبت به فعالیت‌های هسته‌ای خود متهم کرده بود.

او گفت: «ایران از انزوا و فشار بیشتر استقبال می‌کند و خود خواهان قطع ارتباط با جامعه جهانی است... این روند ادامه خواهد داشت تا زمانی که ایران به تعهدات خود عمل کند و نگرانی‌های اعضای آژانس بین‌المللی انرژی را برطرف سازد.»

بر اساس این گزارش، اتحادیه اروپا نیز در جلسه روز گذشته آژانس انرژی اتمی از ایران خواست به سنگ‌اندازی‌های خود در مسیر تحقیقات آژانس خاتمه دهد و به این نهاد بین‌المللی اجازه دسترسی به تاسیسات هسته‌ای خود و اسناد مربوط به آن را بدهد.

اما علی‌اصغر سلطانیه پیش از آن که بحث به رخدادهای سوریه بکشد، در واکنش به این سخنان اظهار داشت که ادعاها علیه برنامه اتمی ایران «بی‌پایه» است و این که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای عدم از سرگیری تحقیقات مقصر است و نه تهران.

او در ادامه تاکید کرد که بازرسان آژانس انرژی اتمی تاکنون هیچ سندی مبنی بر انحراف ایران از برنامه اتمی خود پیدا نکرده‌اند و افزود: «سلاح هسته‌ای هیچ جایگاهی در دکترین دفاعی ایران ندارد.»

رویترز می‌نویسد که نماینده ایالات متحده در آژانس انرژی اتمی همچنین ایران را به انجام «اقدامات تحریک‌آمیز» متهم کرده که از جمله آنها نصب سانتریفیوژهای پیشرفته در تاسیسات هسته‌ای نطنز است، اقدامی که ایران را قادر می‌سازد غنی‌سازی اورانیوم را تسریع ببخشد.

غرب خواهان تعلیق غنی‌سازی اورانیوم ۲۰ درصدی در ایران است و می‌گوید که ایران در پی دستیابی به تولید سلاح هسته‌ای است. ایران این اتهام را رد می‌کند و غنی‌سازی اورانیوم را حق خود می‌داند.
XS
SM
MD
LG