لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۴۷

قائم‌مقام وزارت صمت: فیلترینگ عبث بوده، در ۱۰ سال آینده هم ناموفق خواهد بود


محمدصادق مفتح، قائم‌مقام وزارت صمت
محمدصادق مفتح، قائم‌مقام وزارت صمت

قائم‌مقام وزارت صمت می‌گوید اگر فیلترینگ اینترنت در ایران در ۱۰ سال گذشته موفق نبوده، به همین دلیل در ۱۰ سال آینده هم موفق نخواهد بود.

محمدصادق مفتح، قائم‌مقام وزیر صنعت و معدن و تجارت روز چهارشنبه ۲۵ مهر به وب‌سایت «تجارت‌نیوز» گفت: «کیست که در این چندساله اعتقاد داشته باشد فیلترینگ موفق بوده؟ کسی هست که اعتقاد داشته باشد فیلترینگ موفق بوده است؟»

این مقام ارشد دولتی همچنین با تأکید بر «بی‌نتیجه و عبث» بودن فیلترینگ در ایران گفت: «اگر ما در ۱۰ سال گذشته در مورد فیلترینگ به هر دلیلی موفق نبوده‌ایم، به همان دلیل در ۱۰ سال آینده هم موفق نخواهیم بود.»

اظهارات قائم‌مقام وزارت صمت دو روز پس از موضع‌گیری فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، مطرح می‌شود که به‌صراحت گفت: «کارِ کارشناسانه نشان داده فیلترینگ به اهداف خودش نرسیده است.»

خانم مهاجرانی در جمع خبرنگاران دربارهٔ فیلترینگ در ایران افزود: «حکمرانی لزوماً به معنای فیلترینگ نیست. موضع دولت راجع به فیلترینگ همان موضعی است که آقای رئیس‌جمهور از ایام انتخابات اخذ کردند.»

مطالبهٔ رفع فیلترینگ در ایران باتوجه به وعده‌های مسعود پزشکیان در دوران تبلیغات انتخابات ریاست‌جمهوری مبنی بر مقابلع با سانسور اینترنت افزایش یافته است.

پزشکیان در آن دوران در واکنش به نوشتهٔ یکی از کاربران در شبکه اجتماعی ایکس که خواستار تضمین برای مقابله با گشت ارشاد و سانسور اینترنت در صورت پیروزی در انتخابات شده بود، نوشته بود: «تضمین می‌دهم که تمام دولت در برابر گشت‌های اجباری، فیلتر کردن و فیلترشکن‌بازی و فشارهای بیرونی در همۀ جلسات و تمام‌قد بایستد.»

او جملهٔ معروف دیگری نیز دارد که در هفته‌های اخیر بارها توسط برخی کاربران در شبکه‌های اجتماعی بازنشر شده، مبنی بر این‌که «اینترنت را باید آزاد کنیم. من اگر انتخاب شدم، جلوی فیلترینگ خواهم ایستاد و کسب‌وکارهای تعطیل‌شده را بازیابی خواهم کرد».

با این حال پس از برگزاری اولین جلسه شورای عالی فضای مجازی در دوران ریاست‌جمهوری مسعود پزشکیان، با آن‌که بسیاری چشم‌انتظار نتیجه بودند، به نوشتهٔ وب‌سایت خبرآنلاین، «رئیس‌جمهور تنها یک حرف برای گفتن داشت و آن برخورد با فیلترشکن‌فروش‌ها و عدم رفع فیلترینگ بود».

او که پیش از این بارها از وضعیت فعلی فیلترینگ در ایران انتقاد کرده و با اشاره به «آسیب‌های» فیلترینگ گفته بود که این محدودیت حتی بستری برای مهاجرت نیروها و مغزهای کشور ایجاد کرد، هیچ اظهارنظری دربارهٔ محتوای نشست محرمانهٔ شورای عالی فضای مجازی در اختیار رسانه‌ها نگذاشت.

همان‌طور که دستورکار و زمان برگزاری نشست شورای عالی فضای مجازی محرمانه بود، گزارش این نشست نیز محرمانه ماند و تنها صحبت‌های مسعود پزشکیان از این نشست به بیرون درز پیدا کرد که به‌نوشتۀ خبرآنلاین، در این جلسه گفته بود «فعلاً نمی‌تواند زمان مشخصی را برای رفع فیلترینگ اعلام کند».

طی این مدت، اظهارات ستار هاشمی، وزیر ارتباطات، نیز که از پاسخ مثبت یا منفی دربارهٔ رفع این محدودیت در کشور خودداری کرد، انتقادهای زیادی را در فضای مجازی و سیاسی ایران برانگیخت. هرچند او بعدتر و پس از ایجاد جنجال‌های فراوان، سعی کرد اظهارات خود را در این باره تصحیح کند.

رادیوفردا در زمان تبلیغات انتخابات ریاست‌جمهوری تحلیلی را به‌قلم مهدی صارمی‌فر منتشر کرده بود که در آن آمده بود پزشکیان ممکن است وعده‌های آزادی اینترنت و رفع فیلترینگ بدهد اما احتمال رخ دادن وضعیتی شبیه دورۀ دولت حسن روحانی بسیار است.

در این مطلب همچنین آمده بود در صورت رئیس‌جمهور شدن پزشکیان، احتمالاً ضمن برجسته‌شدن خبرهای درگیری‌هایی بین دولت و نهادهای فرادولتی و مشغول شدن افکار عمومی به درگیری‌هایی دربارهٔ جزئیات فیلترینگ سرویس‌های اینترنتی، دولت روی توسعۀ سیستم‌های شنود و جاسوسی از شهروندان و به‌روزرسانی آن‌ها براساس قابلیت‌های فناوری‌های جدید مانند 5G تمرکز خواهد کرد.

XS
SM
MD
LG