دیدار وزیر اطلاعات اسرائیل با شماری از روزنامهنگاران و مخالفان جمهوری اسلامی
گیلا گاملیال وزیر اطلاعات اسرائیل روز چهارشنبه ۱۵ مرداد در لندن با شماری از روزنامهنگاران و کنشگران سیاسی مخالف جمهوری اسلامی ایران دیدار و گفتوگو کرد.
بهنوشته سایت المانیتور، در آستانه سالگرد اعتراضات پس از جانباختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، ملاقات وزیر اطلاعات اسرائیلی با ایرانیان در لندن، بخشی از تلاش چند ماهه این مقام برای برقراری گفتوگو با گروههای تبعیدی ایرانی است.
یک «منبع نزدیک» به خانم گاملیال به المانیتور گفت او در این دیدار درباره اهمیت حمایت غرب از «مبارزه ایرانیان برای دستیابی به حقوق بشر و آزادی» و «ادامه تلاش تروریستی حکومت ایران علیه اسرائیل و سایر نقاط جهان» سخن گفت و دیدار و مذاکرات خود با شاهزاده رضا پهلوی را به عنوان بخشی از آمادگی برای فردای نبود جمهوری اسلامی در ایران نامید.
به نوشته المانیتور، وزیر اطلاعات اسرائیل که از زمان انتصاب به این سمت چند بار دیگر نیز با کنشگران ایرانی در تبعید ملاقات کرده، همراه با وزارت خارجه اسرائیل تلاش میکند اتحادیه اروپا را برای تروریستی نامیدن سپاه پاسداران متقاعد کند و در دوره اخیر سفرهایی به لندن و رم برای گفتوگو با مقامات بریتانیایی و ایتالیایی داشته است. اتحادیه اروپا تا کنون این درخواست را نپذیرفته است.
خانم گاملیال که عضو ارشد حزب حاکم لیکود به رهبری بنیامین نتانیاهو است، در سفر بهار امسال شاهزاده رضا پهلوی به اسرائیل میزبان او بود. همزمان با سفر خانم گاملیال به لندن، آقای پهلوی نیز این هفته در لندن بود.
واکنشها به گفتوگوی سفیر بریتانیا در ایران؛ «کاش ما هم از ایرانمون لذت میبردیم»
اینستاگرام سفارت بریتانیا در ایران، روز چهارشنبه ۱۴ شهریور ویدئویی از یک «گفتوگوی ساده و صمیمانه» با سیمون شرکلیف، سفیر بریتانیا در تهران منتشر کرده که با واکنشهای متفاوتی در شبکههای اجتماعی همراه شده است. در این ویدئو که بهصورت پرسش و پاسخ کوتاه و به زبان فارسی تهیه شده، نظر سفیر بریتانیا درباره موضوعات مختلف فرهنگی، اجتماعی، تاریخی و گردشگری مربوط با ایران پرسیده میشود.
سیمون شرکلیف علاوه بر اشاره به علاقهاش به ایران، در پاسخ به پرسشها میگوید که رشت، بیشترین شباهت را به شهرهای بریتانیا دارد، بین لهجهها به لهجه اصفهانی علاقمند است، اسطور ایرانی مورد علاقهاش «کاوه آهنگر» است، طرفدار تیم «آبی»ها است و چندین بار هم به غذاهای ایرانی اشاره میکند.
برخی کاربران ایرانی در پیامهایی به این پست اینستاگرامی سفارت بریتانیا واکنش نشان دادهاند، از جمله کاربری به نام سپیده نوشته است: «کاش ما هم مثل آقای سفیر حالمون خوب بود و از ایرانمون لذت میبردیم.»
شماری از کاربران به تسلط سفیر بریتانیا به زبان فارسی اشاره کرده و از این که بیشتر دیپلماتهای ایرانی حتی زبان انگلیسی بلد نیستند، انتقاد کردهاند. کاربرانی هم با نگاهی بدبینانه به انتشار این دست ویدئوها توسط سفیر بریتانیا آن را ادامه آنچه «سیاستهای پنهان و قدیمی» این کشور برای «نفوذ اجتماعی» در کشورهای دیگر عنوان کردهاند، نامیدهاند.
بعضی از کاربران نیز از آقای شرکلیف درخواست کردند که برای تسهیل صدور روادید بهویژه برای دانشجویان متقاضی تحصیل در بریتانیا چارهای بیندیشد. همزمان با موج گسترده مهاجرت در ایران بسیاری از شهروندان بهویژه دانشجویان با مشکلات زیادی برای دریافت ویزا از سوی سفارتخانههای مختلف بهویژه از سوی سفارت بریتانیا روبرو هستند.
اتهام مهندسی که در ملأعام حجاب از سر برداشت، «جریحهدار کردن عفت عمومی» عنوان شد
حساب کاربری دادبان در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) خبر داده که اتهام زینب کاظمی، مهندسی که در جلسه مجمع سازمان نظام مهندسی حجاب از سر برداشت، «جریحهدار کردن عفت عمومی» عنوان شده است.
این حساب کاربری که علاوه بر مشاوره رایگان حقوقی به معترضان و بازداشتشدگان، اخبار حقوق بشری نیز منتشر میکند، به نقل از یک منبع آگاه نوشته که جلسه دادگاه خانم کاظمی روز ششم شهریور برگزار شده، اما حکم او تاکنون اعلام نشده است.
بر اساس ویدئویی که روز جمعه، ۲۸ بهمن ۱۴۰۱، درشبکههای اجتماعی منتشر شده بود، خانم کاظمی، یکی از نامزدهای زن هیئت رئیسه مجمع سازمان نظام مهندسی استان تهران، در جلسه رأیگیری این مجمع در اعتراض به عدم اجازه برای نامزد شدنش به دلیل «بیحجابی»، روسری خود را پرت کرد؛ اقدامی که نه تنها در محل همان مجمع، بلکه در شبکههای اجتماعی توجههای بسیاری را بهخود جلب کرد.
یک روز بعد، رسانههای حکومتی از تشکیل پرونده قضایی علیه زینب کاظمی خبر دادند و پنج روز بعد ویدئویی از این مهندس معترض درشبکههای اجتماعی منتشر شد که او با حجاب اجباری کامل و با لحنی کاملا متفاوت ازحضورش در مجمع اعلام کرد که که «پشیمان» است و از «اذهان عمومی عذرخواهی» کرد.
درخواست همسر و مادر نیلوفر حامدی از بهاره هدایت برای پایان دادن به اعتصاب غذا
همسر و مادر نیلوفرحامدی، روزنامهنگار زندانی از بهاره هدایت، فعال مدنی محبوس در زندان اوین، درخواست کردند که به اعتصاب غذای خودپایان دهد.
محبوبه شعبانزاده، مادر نیلوفر حامدی، در پستی که روز چهارشنبه ۱۵ شهریور در حساب کاربری خود در اینستاگرام منتشر کرد، از بهاره هدایت خواست که به خاطر «سلامتی جسم و جان»، «عمر گرانقدر» و «ارزشهایی» که در سردارد، به اعتصاب غذا پایان دهد.
در همین حال محمدحسین آجورلو، همسر نیلوفرحامدی، نیز در پستی در اینستاگرام خطاب به خانم هدایت نوشته است: «همه آنهایی که تو را میشناسند، میدانند در هر کاری چهقدر جدی هستی و به اصول خودت پایبندی. این جدیبودن، وقتی اعتصاب غذا را شروع میکنی نگرانکننده میشود.»
بر اساس گزارش آقای آجورلو، شماری از خانوادههای زندانیان سیاسی و مدنی و معترضان روز یکشنبهای که گذشت در دیدار کوتاه با بهاره هدایت از او خواستند که اعتصاب غذای خود را متوقف کند.
خانم هدایت، روز جمعه ۱۰ شهریور در پیامی از زندان اوین، اعلام کرد در اعتراض به آنچه «سرکوب مضاعف» در جمهوری اسلامی خواند، دست به اعتصاب غذا زده است. او در این پیام گفته بود که «در آستانه سالگرد"قتل دختر ایران" مهسا امینی، قاتلانش دست به سرکوب مضاعف زدهاند تانام اویی را که "اسم رمز ما" شد، از خاطرمان و از وجدانمان بزدایند».
گوگل شفافیت در استفاده از هوش مصنوعی در تبلیغات سیاسی را اجباری کرد
گوگل اعلام کرد باید مشخص شود که آیا در تبلیغات سیاسی که تحت مدیریت این شرکت بزرگ آمریکایی منتشر میشود، از ابزار هوش مصنوعی استفاده شده یا نه.
یک سخنگوی گوگل روز چهارشنبه، ۱۵ شهریور گفت: «به دلیل استفاده روزافزون از ابزارهایی که محتوای مصنوعی تولید میکنند، ما در حال گسترش خطمشی خود هستیم و از سفارشدهندگان تبلیغات میخواهیم زمانی که تبلیغات انتخاباتیشان حاوی مطالبی است که بهصورت دیجیتالی ایجاد یا تغییر داده شده، اعلام کنند.»
این تصمیم گوگل پس از آن اعلام شده که توسعه سریع هوش مصنوعی در جهان موجب ایجاد نگرانیها در مورد سوءاستفاده احتمالی از این ابزار، به ویژه در مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری آتی آمریکا شده است.
گوگل فضاهایی در وبسایتها و برنامههای خود برای تبلیغات میفروشد و به عنوان واسطه در دنیای اینترنت بین تبلیغکنندگان و کاربران عمل میکند.
گوگل در حال حاضر، برای تبلیغاتی که از طریق پلتفرمهای خود منتشر میکند، دستکاری محتوای دیجیتال با هدف گمراه کردن مخاطب در موضوعات سیاسی و تبلیغات حاوی ادعاهای نادرست را که احتمالاً اعتماد به سیستم انتخاباتی را تضعیف میکند، ممنوع کرده است.
به گفته گوگل، از ماه نوامبر، تبلیغات سیاسی باید «به وضوح نشان دهند» که حاوی «محتوای مصنوعی» هستند یا نه. این شرکت مستقر در کالیفرنیا اضافه کرد که به سرمایهگذاری برای بهتر شناسایی این عناصر ادامه میدهد.
حکم دادگاه آمریکا علیه جمهوری اسلامی در ارتباط با «شکنجه و حبس» عباس امیرانتظام
دادگاهی در آمریکا حکمی را در ارتباط با «شکنجه و ۴۰ سال حبس غیرقانونی» عباس امیر انتظام، سخنگوی دولت موقت بازرگان از سوی مقامهای جمهوری اسلامی صادر کرد.
بر اساس این حکم که از سوی دادگاهی فدرال در واشینگتن دیسی صادر شده و از سوی وکیل خانواده امیرانتظام در شبکههای اجتماعی منتشر شده، باید به سه فرزند امیرانتظام مجموعاً ۱۹ و نیم میلیون دلار غرامت داده شود.
فرزندان این زندانی فقید پیشتر به دلیل «حبس، شکنجه و ایجاد شرایطی که موجب مرگ» پدرشان شد، علیه جمهوری اسلامی ایران در این دادگاه شکایت کرده بودند. این شکایت سال ۱۳۹۸ و در سالگرد مرگ امیرانتظام در دادگاه به ثبت رسید.
عباس امیرانتظام، سخنگو و معاون نخست وزیر دولت موقت مهدی بازرگان پس از انقلاب اسلامی که از وی به عنوان قدیمیترین زندانی سیاسی جمهوری اسلامی نام برده میشد، در ۲۱ تیرماه سال ۱۳۹۷ درگذشت.
او پس از اشغال سفارت آمریکا توسط دانشجویان خط امام در آبان سال ۱۳۵۸ با احضار به ایران بازداشت شد و به اتهام «جاسوسی» و «همکاری» با سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا محاکمه و به اعدام محکوم شد. اما در نهایت حکم اعدام او به ابد تقلیل یافت.
آتشسوزی در یک واحد پالایش میعانات نفتی در آشتیان
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا یک واحد پالایش میعانات نفتی در شهرستان آشتیان، واقع در استان مرکزی، بامداد پنجشنبه ۱۶ شهریور دچار آتشسوزی شد. بر اساس این گزارش ۱۲ تیم آتشنشانی، از پنج شهرستان و یک پالایشگاه دیگر برای اطفای حریق به این واحد پالایشی اعزام شدند. این آتشسوزی پس از پنج ساعت «کنترل شد».
به گزارش خبرگزاری تسنیم امید محترمی، مدیر کل بحران استانداری مرکزی، گفته که این حادثه تلفات جانی و مصدوم نداشته و خسارت و علت وقوع آن در دست بررسی است.
آتشسوزی در واحدهای نفتی و گازی در شهرهای مختلف گهگاه خبرساز میشود. در ماههای گذشته رسانههای داخلی موارد متعددی از این حوادث را که حتی منجر به آسیب دیدن و کشته شدن نیروهای انسانی شاغل در این واحدها شده است، خبررسانی کردهاند.
مانور نظامی مشترک ارمنستان و آمریکا به زودی آغاز میشود
وزارت دفاع ارمنستان اعلام کرد که نیروهای این کشور و آمریکا مجموعهای از تمرینات نظامی مشترکی را هفته آینده در ارمنستان آغاز خواهند کرد. در بیانیه وزارت دفاع ارمنستان آمده که این رزمایش مشترک «بخشی از آمادگیها برای مشارکت در مأموریتهای بینالمللی حافظ صلح» است. قرار است که رزمایش مشترک ارمنستان و آمریکا از ۱۱ تا ۲۰ سپتامبر در ارمنستان برگزار شود.
ارمنستان، یکی از جمهوریهای شوروی سابق، چندین ماه است که نشانههایی مبنی بر نارضایتی از متحد سنتی خود، روسیه، از خود نشان میدهد. ایروان معتقد است که حمایت مسکو از ارمنستان مقابل با جمهوری آذربایجان ناکافی است. باکو و ایروان دهههاست که در زمینه حاکمیت منطقه قرهباغ دچار اختلافند.
نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان در مصاحبهای با یک روزنامه ایتالیایی که روز یکشنبه منتشر شد، گفت که ارمنستان با تکیه بر مسکو برای تضمین امنیت خود مرتکب خطای استراتژیک شده است. مسکو و ایروان پیمان دفاعی مشترک امضا کردهاند و روسیه در ارمنستان یک پایگاه نظامی دارد.
واکنش دانشگاه تهران به انتقادها از اخراج استادان دانشگاه؛ همگی «حقالتدریس» بودند
در واکنش به موج گسترده اخراج اساتید دانشگاه، روابط عمومی دانشگاه تهران در اطلاعیهای اعلام کرد که «عدم همکاری» تنها با اساتید «حقالتدریس» این دانشگاه صورت گرفته است. در این اطلاعیه با اشاره به اظهارات اخیر رئیس دانشگاه تهران، آمده که «طی دو سال اخیر هیچ موردی مبنی بر اخراج هیئت علمی در دانشگاه تهران رخ نداده است.»
با وجودی که مقامات جمهوری اسلامی اخراج هیئت علمی دانشگاهها را انکار میکنند، اما خبرهایی مبنی بر اجبار اعضای هیئت علمی چند دانشگاه مبنی بر بازنشستگی زودهنگام منتشر شده و چند استاد دانشگاه نیز خود، این موضوع را تأیید کردهاند.
محمد مقیمی، رئیس دانشگاه تهران، روز یکشنبه ۱۲ شهریور در گفتوگوبا خبرگزاری ایلنا «هرگونه اخراج» اساتید از این دانشگاه را تکذیب کرده بود و در عین حال مدعی شده بود که برخی اساتید به علت «مشکلات اخلاقی و داشتن شاکی» از کار منع شدهاند.
ادعاهای متناقض رئیس دانشگاه تهران مبنی بر تکذیب هرگونه «اخراج» اساتید یک روز پس از آن منتشر شد که سخنگوی وزارت علوم خبر اخراج اساتید را تأیید کرد و چندی پیش نیز شوراهای صنفی دانشجویان از «حذف» هفت تن از استادان دانشکده ادبیات دانشگاه تهران خبر داده بود.
روزنامه اعتماد نیز در گزارشی در روز نهم شهریور اعلام کرد که موج اخیر اخراج استادان دانشگاه از ابتدای دولت ابراهیم رئیسی در سال ۱۴۰۰ آغاز شده و بررسیها نشان میدهد که که دانشگاههای آزاد، تهران، علوم پزشكی تهران، علامه طباطبایی و شهید بهشتی، بیشترین احكام تعلیق، انفصال موقت از تدریس، ممنوع الورودی، قطع حقوق استاد، پایان همكاری و بازنشستگی اجباری را در میان دانشگاههای ایران داشتهاند.
«جرمزدایی» از سقط جنین در سراسر مکزیک
دیوان عالی مکزیک حکم داد که سقط جنین در همه ۳۲ ایالت این کشور «جرمزدایی» شده و نظام قضایی که سقط جنین را مجازات میکند، «غیرقانونی» است. همین دیوان دو سال پیش نیز حکم کرد که جرمانگاری سقط جنین خلاف قانون اساسی است.
بر اساس تصمیم جدید دیوان عالی مکزیک، قانون مجازات موسوم به کواویلا لغو میشود. پیشتر بر اساس این قانون، زنانی که اقدام به سقط جنین میکردند، با خطر مجازات زندان روبهرو میشدند.
علاوه بر مکزیک، در دیگر کشورها نیز تلاشها برای جرمزدایی از سقط جنین ادامه دارد. سال گذشته، امانوئل مکرون رئیسجمهور فرانسه در روز جهانی زن خواستار گنجاندن «آزادی» زنان برای پایان دادن داوطلبانه به بارداری (سقط جنین) در قانون اساسی این کشور شد.
با این حال در ایران، شرایط برای زنان در این زمینه محدودتر شده است. در فروردینماه و حدود یک سال و نیم پس از ابلاغ قانون «جوانی جمعیت» در ایران که بر اساس آن محدودیتهای شدیدی علیه سقط جنین اعمال میشود، وزارت بهداشت از «فاجعهباربودن» آمار سقط جنین غیرقانونی در خارج از مراکز درمانی خبر داد.