حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، در سفر به مناطق سیلزده مدعی شد که «القای» وجود پدیده خشکسالی در ایران و عدم امکان زیست در بسیاری از نقاط کشور «یکی از نقشههای دشمنان»، به ویژه اسرائیل و آمریکا، است.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، حسن روحانی شامگاه شنبه، ۳۱ فروردین، در نشست مدیریت بحران استانداری خوزستان گفت: «سالهاست که دشمنان، با تبلیغات گسترده، از مسأله گرد و غبار و خشک شدن تالابها به نفع خود سوء استفاده میکنند».
رئیس جمهوری ایران همچنین با ادعای اینکه «دشمنان تمام تلاش خود را به کار بستهاند تا بذر نا امیدی و یأس را در بین مردم پراکنده کنند» گفت خداوند در بهار امسال «ضربهای اساسی بر این تفکرات دشمنان زد».
سخنان حسن روحانی در حالی بیان شده است که مقامهای دولت او بارها درباره پیامدهای خشکسالی در ایران هشدار دادهاند.
همچنین برخی از کارشناسان نیز اعلام کردهاند بارشهای اخیر در ایران به معنای از بین رفتن خشکسالی نیست، بلکه این بارشها، در صورت استمرار، تنها میتواند بخشی از مشکل خشکسالی و از بین رفتن منابع آب زیرزمینی را حل کند.
در خرداد سال گذشته نیز برخی از مقامات ایران از گذر از دوره خشکسالی به ترسالی سخن گفته بودند. اما همان زمان داود پرهیزکار، رئیس وقت سازمان هواشناسی، گفته بود که چنین اظهاراتی «مبنای علمی ندارد و بررسیهای سازمان هواشناسی چنین چیزی را نشان نمیدهد».
آقای روحانی نیز در سخنان روز شنبهاش گفت: بارشهای فروردین امسال «به معنای رفع مشکلات اقلیمی و شروع دوره ترسالی نیست».
حسن روحانی که برای بازدید از مناطق سیلزده به غرب ایران سفر کرده است، پیش از خوزستان، در جلسه ستاد مدیریت بحران لرستان نیز شرکت کرده و از احداث سدها در ایران دفاع کرده بود.
حسن روحانی با رد انتقادها نسبت به ساخت سدها گفت که این سدها در کاهش خسارات سیل اخیر تأثیر داشتهاند و به گفته او «نتایج مثبت برخی از اقدامات در درازمدت مشخص خواهد شد».
با این حال اسماعیل کهرم، استاد دانشگاه و کارشناس محیط زیست، در مصاحبه با رادیو فردا گفت که برخی سدها باعث خشک شدن دریاچهها و تالابها در ایران شده است.
به گفته آقای کهرم، به دلیل از بین رفتن پوشش گیاهی در سالهای گذشته، با وجود بارندگیهای زیاد، این آبها باعث شسته شدن خاک میشود و جذب خاک نیز نمیشود.
حسن روحانی در سفر به استان لرستان همچنین با اعلام اینکه مسئولیت «بازسازی و نوسازی همه منازل ویرانشده» به وزارت کشور واگذار شده است، وعده داد که دولت نسبت به بازسازی منازل تخریبشده و مرمت خانههای آسیبدیده «سریعا اقدام خواهد کرد».
بر اثر سیل و حوادث مرتبط با آن در طول یک ماه گذشته حدود ۸۰ تن جان باختند و وزير كشور نیز خسارات سیلهای اخیر در ۲۵ استان را ۳۰ تا ۳۵ هزار میلیارد تومان اعلام کرده است.
دولت روحانی پیش از این نیز درباره جبران خسارات آسیبدیدگان وعدههایی داده و از جمله در هفتم فروردین، پرداخت کمکهای بلاعوض و وام به سیلزدگان به تصویب هیأت وزیران رسید
این وعده در حالی بیان شده که پیش از این اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور، اذعان کرده بود که وعده دولت برای پرداخت خسارت به آسیبدیدگان سیل شوشتر در سال ۹۵ هنوز اجرا نشده است.
در خبری دیگر، جمعی از دانشگاهیان خوزستان در نامهای به رئیس جمهور اعلام کردند اعضای کمیتهای که دولت برای بررسی سیلابهای کشور تعیین کرده و ریاست آن را به محمود نیلی سپرده است، همگی از کارشناسان ساکن تهران انتخاب شدهاند.
از سوی دیگر جواد غفاری، مدیر امور منابع آب شهرستان شمیرانات، گفته است «حدود ۲۰۰ حکم قضایی برای تخریب ساخت و سازهای غیرمجاز در شهرستان شمیرانات صادر شده بود که سیل در اواسط فروردین امسال خود ۵۰ درصد این ساخت و سازها در کنار رودخانه را تخریب کرد».
همچنین در پی انتشار گزارشهایی درباره فروش برخی از چادرهای اهدایی به سیلزدگان در سایتهای اینترنتی، شهاب رزمی، مدیرکل بازرسی استانداری خوزستان، از بازداشت یکی از دهیاران دشت آزادگان «به دلیل دریافت ۲۰۰ تخته چادر و توزیع نکردن آن بین سیلزدگان» خبر داده است.