لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۵۶

آمریکا و فرانسه: آزمایش موشک دوربرد «خیبر» ایران یک تهدید جدی و نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است


نمایی از نسل چهارم موشک «خرمشهر» با برد دو هزار کیلومتر که ایران می‌گوید روز پنجشنبه آن را آزمایش کرده است
نمایی از نسل چهارم موشک «خرمشهر» با برد دو هزار کیلومتر که ایران می‌گوید روز پنجشنبه آن را آزمایش کرده است

آمریکا و فرانسه در واکنش به تازه‌ترین آزمایش موشکی جمهوری اسلامی، آن را «یک تهدید جدی» و همچنین نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد دانستند.

متیو میلر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز پنجشنبه چهارم خرداد به خبرنگاران گفت: «توسعه موشک‌های بالستیک ایران تهدیدی جدی برای امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی و همچنین یک چالش مهم برای عدم اشاعه [تسلیحات هسته‌ای] است.»

آقای میلر افزود: «ایران همچنان در جست‌وجوی فناوری موشکی از تامین‌کنندگان خارجی است و به انجام آزمایش‌هایی بر خلاف قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد ادامه می‌دهد.»

این مقام آمریکایی تاکید کرد که واشینگتن به استفاده از ابزارهایی از جمله وضع تحریم‌ها برای مقابله با این تلاش‌های جمهوری اسلامی ادامه می‌دهد.

اسرائیل هنوز رسما به آزمایش اخیر موشکی ایران واکنشی نشان نداده است.

پیش از واکنش آمریکا، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه گفته بود که پاریس این آزمایش موشکی را محکوم می‌کند و آن را «نقض جدید قطعنامه ۲۲۳۱ که در سال ۲۰۱۵ در شورای امنیت سازمان ملل متحد تصویب شد»، می‌داند.

آن کلر لژاندر در یک نشست مطبوعاتی در این زمینه گفت: «این فعالیت‌ها در شرایط تداوم تنش در مورد برنامه هسته‌ای ایران نگران‌کننده‌تر است.»

پس از امضای توافق «برنامه جامع اقدام مشترک»، یا برجام، بین ایران و شش قدرت جهانی یعنی آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، شورای امنیت سازمان ملل متحد در ۲۹ تیر ۱۳۹۴ (۲۰ژوئیه ۲۰۱۵) قطعنامه ۲۲۳۱ را برای تایید این توافق تصویب کرد.

در یکی از پیوست‌های این قطعنامه، از ایران خواسته شده که از انجام هرگونه فعالیتی در ارتباط با موشک‌های بالستیک که «برای برخورداری از قابلیت حمل سلاح‌های اتمی طراحی می‌شوند» خودداری کند.

اما از آن زمان تاکنون، جمهوری اسلامی بارها به آزمایش موشکی حتی موشک‌های بالستیک دوربرد اقدام کرده است.

در تازه‌ترین مورد، وزارت دفاع جمهوری اسلامی ایران روز پنجشنبه از ساخت و آزمایش یک موشک بالستیک جدید از خانواده موشک‌های «خرمشهر» خبر داد و نام آن را «خیبر» اعلام کرد.

در مراسمی که برای به نمایش گذاشتن موشک خیبر برگزار شده بود و به طور مستقیم از تلویزیون حکومتی ایران پخش شد، مقام‌های نظامی این موشک را در کنار ماکتی از قبه‌الصخره در بخش قدیمی شهر بیت‌المقدس قرار داده بودند که به نظر می‌رسد پیامی تهدیدآمیز برای اسرائیل است.

علاوه بر این، نام این موشک برگرفته از نام یک شهر باستانی واقع در عربستان امروزی است که در قرن هفتم میلادی صحنه نبرد بین مسلمانان و یهودیان بود و در جریان آن، یهودیان شکست خوردند.

به نمایش درآمدن این موشک، چند روز پس از افزایش تنش‌ها میان اسرائیل و گروه‌های فلسطینی تحت حمایت جمهوری اسلامی است.

در سال ۱۳۹۶ نیز، زمانی که جمهوری اسلامی نسخه قدیمی‌تری از این موشک با نام «خرمشهر» با برد مشابه دو هزار کیلومتر را آزمایش کرد، دونالد ترامپ رئیس‌جمهور وقت آمریکا شدیدا به آن واکنش نشان داد.

در آن زمان، رسانه‌های حکومتی تهدید کردند که موشک خرمشهر «کابوس اسرائیل» خواهد بود.

واکنش فرانسه به آزمایش موشکی جدید ایران در حالی است که پاریس همواره در سال‌های پس از خروج آمریکا از برجام، خواستار گنجاندن برنامه موشکی تهران در مذاکرات هسته‌ای برای احیای برجام بوده است.

همچنین اشاره سخنگوی وزارت خارجه فرانسه به تشدید تنش‌های هسته‌ای ایران در حالی است که کمتر از ۱۰ روز به نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باقی نمانده و انتظار می‌رود آژانس درباره ایران گزارش تازه‌ای ارائه کند.

خانم لژاندر گفت: «فعالیت‌های ایران خطرات جدی و فزاینده‌ای برای عدم اشاعه [تسلیحات هسته‌ای] بدون هیچ توجیه غیرنظامی معتبری به همراه دارد.»

او افزود: «ما از ایران انتظار داریم به تعهدات بین‌المللی خود احترام بگذارد و [در این زمینه] پیشرفت مشخص و ملموسی را پیش از جلسه شورای حکام داشته باشد.»

واکنش وزارت خارجه آمریکا نیز در حالی است که چند روز پیش، اعضای کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان این کشور، طرحی را برای تحریم فعالیت‌های موشکی و پهپادی ایران قبل از انقضای محدویت‌های اعمال‌شده در قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل علیه برنامه موشکی ایران در اکتبر ارائه کردند.

ایران یکی از بزرگترین زرادخانه‌های موشکی منطقه را در اختیار دارد و نگرانی‌های گسترده‌ای را در میان کشورهای منطقه به ویژه اسرائیل و کشورهای عربی برانگیخته است.

بر اساس گزارش‌های خبرگزاری رویترز و رادیو فردا/م.ت/ک.ر
XS
SM
MD
LG