لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۰۱

دولت فرانسه سقوط کرد؛ بحران سیاسی عمیق در دومین قدرت اقتصادی اروپا


میشل بارنیه، نخست وزیر فرانسه
میشل بارنیه، نخست وزیر فرانسه

با رأی عدم اعتماد نمایندگان احزاب اپوزیسیون در پارلمان فرانسه، دولت میشل بارنیه، نخست‌وزیر این کشور سقوط کرد، رخدادی که دومین قدرت اقتصادی اتحادیه اروپا را وارد بحران سیاسی عمیق‌تری کرده است.

نمایندگان احزاب راست‌افراطی و جناح چپ پارلمان فرانسه روز چهارشنبه ۱۴ آذر به همراه یکدیگر از طرح رأی عدم اعتماد به میشل بارنیه و دولت او حمایت کردند و در نهایت این طرح با ۳۳۱ رأی موافق اکثریت آرا را به دست آورد.

دفتر ریاست جمهوری فرانسه اعلام کرده که آقای بارنیه روز پنج‌شنبه استعفای دولت خود را تسلیم امانوئل مکرون، رئیس جمهور این کشور، خواهد کرد. بر اساس این اطلاعیه، میشل بارنیه ساعت ۹ صبح پنج‌شنبه برای انجام این فرایند در کاخ الیزه حضور خواهد یافت.

این برای نخستین‌بار در طول بیش از ۶۰ سال است که مجمع ملی یا مجلس سفلی فرانسه با رأی عدم اعتماد باعث سقوط دولت این کشور می‌شود.

طرح عدم رأی اعتماد به دولت میشل بارنیه را نمایندگان از جناح چپ افراطی مجلس سفلی فرانسه ارائه کردند اما این طرح با حمایت و استقبال جریان راست افراطی به رهبری مارین لوپن مواجه شد و به این ترتیب دولت بارنیه تنها پس از سه ماه آغاز به کار خود سقوط کرد.

سقوط سریع دولت بارنیه متعاقب انتخابات پارلمانی زودهنگام فرانسه صورت گرفت که تابستان امسال برگزار شد و اگرچه هیچ حزبی در آن حائز اکثریت نشد، اما کلید بقای دولت در دست جناج راست افراطی بود.

امانوئل مکرون در حالی که تنها دو سال از دوران ریاست جمهوری وی باقی مانده است، وظیفه دشواری برای انتخاب جانشین میشل بارنیه دارد.

تصمیم احزاب اپوزیسیون به رای عدم اعتماد به دولت پس از آن اعلام شد که میشل بارنیه صبح دوشنبه این هفته گفت که قصد دارد لایحه مربوط به اصلاح خدمات اجتماعی را بدون کسب اکثریت آرا پارلمانی تصویب کند. همان زمان جناج چپ افراطی پیشنهادی را در مجلس سفلی برای مقابله با بودجه ریاضتی سال آینده و کاهش هزینه‌ها مطرح کرده بود.

در نهایت با حمایت راست افراطی، اکثریت ۳۳۱ نماینده از مجموع ۵۷۷ عضو مجلس سفلی فرانسه به سقوط دولت بارنیه رای دادند.

حضور بارنیه در کاخ الیزه برای تقدیم استعفا، همزمان با افت جدی محبوبیت امانوئل مکرون

در تازه‌ترین تحولات، میشل بارنیه نخست‌وزیر فرانسه صبح پنجشنبه برای تقدیم استعفای خود به کاخ الیزه رفت. با سقوط دولت میشل بارنیه، عملاً لایحۀ جنجالی بودجۀ سال آینده هم از دستور کار خارج شد. لایحه‌ای که باعث شد هر دو جناح چپ و راست افراطی به دولت رأی عدم اعتماد داده و باعث سقوطش شوند.

میشل بارنیه و امانوئل مکرون بیش از یک‌ساعت در کاخ ریاست جمهوری صحبت کردند؛ اما هنوز پذیرش استعفای نخست‌وزیر از سوی آقای مکرون به‌شکل رسمی اعلام نشده است.

کاخ الیزه تأیید کرده که امانوئل مکرون پنجشنبه‌شب در نطقی تلویزیونی با مردم فرانسه صحبت خواهد کرد.

با پذیرفته‌شدن استعفای میشل بارنیه، دورۀ سه‌ماهۀ صدارت این سیاستمدار راست میانه، به عنوان کوتاه‌ترین نخست‌وزیری در تاریخ فرانسه ثبت می‌شود.

در حالی‌که هنوز استعفای میشل بارنیه به‌شکل رسمی تأیید نشده است، نام چندین چهره به‌عنوان گزینه‌های احتمالی صدارت به‌گوش می‌رسد؛ از جمله سباستین لوکورنو وزیر دفاع، برونو روتا‌یو وزیر کشور و فرانسوا بایرو نامزد پیشین و چپ‌گرای ریاست جمهوری.

اما یافتن فردی که بلافاصله با واکنش منفی یکی از جناح‌های پارلمان روبرو نشود، کار آسانی نخواهد بود. اتفاقی که در تابستان گذشته و برای یافتن جانشین گابریل اتل هم افتاد و او به مدت دو ماه، به عنوان نخست‌وزیر علی‌البدل، به کارش ادامه داد.

به نظر می‌رسد امانوئل مکرون از میشل بارنیه هم بخواهد که در طول دورۀ انتقالی همچنان دولت را هدایت کند.

هر کسی که به‌عنوان نخست‌وزیر بعدی معرفی شود هم با چالش‌هایی که منجر به سقوط دولت بارنیه شد، روبرو خواهد بود؛ از جمله و بخصوص تصویب لایحۀ بودجه‌ای که بیش از پیش، بر اقشار میانی جامعه فشار وارد نکند.

در میان بحران سیاسی این کشور مهم اتحادیۀ اروپا، نظرسنجی‌های آنلاین از خواستۀ ۶۴ درصد از فرانسوی‌ها برای کناره‌گیری شخص امانوئل مکرون از مسند ریاست جمهوری حکایت دارند؛ آماری که افت شدید میزان محبوبیت او در میان افکار عمومی‌ را نشان می‌دهد.

آنچه مسلم است این‌که دست‌کم تا ماه ژوئیه سال آینده، حدود هفت ماه دیگر، فرانسه شاهد برگزاری انتخابات پارلمانی نخواهد بود.

درخواست استعفای مکرون

مکرون پس از پایان سفر سه‌روزه‌اش به عربستان سعودی، درست پیش از رأی‌گیری به پاریس برگشت، سفری که فضایی کاملا متفاوت از فرانسه‌ای بود که درگیر بحران داخلی است.

او صبج چهارشنبه بر شن‌های صحرای واحهٔ العلا، یکی از پروژه‌های نمادین گردشگری عربستان سعودی، قدم می‌زد و از آثار تاریخی باستانی آن جغرافیا شگفت‌زده شده بود و پس از آن بود که راهی پاریس شد.

در این حال ماتیلد پانو، رهبر فراکسیون پارلمانی حزب چپ افراطی فرانسه تسلیم‌ناپذیر، خواستار «انتخابات زودهنگام ریاست‌جمهوری» برای حل بحران سیاسی در کشور شد و به خبرنگاران گفت: «ما از مکرون می‌خواهیم که کناره‌گیری کند».

اما مارین لوپن در یک مصاحبه تلویزیونی گفت که حزب او پس از انتخاب نخست‌وزیر جدید «اجازه خواهد داد تا آنها کار کنند» و کمک خواهد کرد تا «بودجه‌ای قابل قبول برای همه» تصویب شود.

از سوی دیگر لوران ووکی، رهبر نمایندگان جناح راست در پارلمان، هشدار داد که جناح‌های افراطی راست و چپ مسئول رأی عدم اعتماد هستند که «کشور را به بی‌ثباتی می‌کشاند».

مکرون روز سه‌شنبه درخواست‌ها برای استعفای خود را رد کرده و چنین سناریویی را «تخیلی» نامیده بود.

XS
SM
MD
LG