دولت فرانسه روز پنجشنبه ۲۵ اردیبهشت گفت برخورداری برابر همه کشورها از واکسن کرونا که شرکت داروسازی «سانوفی» قرار است توليد کند غیرقابل معامله است و هیچ کشوری از جمله آمریکا به دلیل حمایت مالی از این تحقیقات نباید در اولویت باشد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این موضعگیری قاطع دولت فرانسه متوجه سخنان روز گذشته مدیرعامل شرکت داروسازی فرانسوی «سانوفی» است که گفت به دلیل حمایت مالی دولت آمریکا از پروژه تولید واکسن کرونا توسط این شرکت، بیماران آمریکایی در اولویت خواهند بود.
در پی مخالفتهای شدید در فرانسه با این اظهارات، مدیریت شرکت «سانوفی» موضع خود را تعدیل و روز پنجشنبه اعلام کرد که این واکسن در اختیار همه قرار خواهد گرفت.
این شرکت فرانسوی که سهامداران بینالمللی دارد طی هفتههای اخیر از اتحادیه اروپا خواسته بود که در زمینه تولید واکسن اقدامات هماهنگ و بیشتری انجام دهد.
ادوارد فلیپه، نخستوزیرفرانسه، روز پنجشنبه در توئیتی نوشت: «واکسن ویروس کرونا باید در مالکیت عمومی تمام جهان باشد. دسترسی برابر همه به واکسن غیرقابل معامله است».
نخستوزیر فرانسه افزود این پیام را با صراحت به سرج واینبرگ، مدیرعامل شرکت «سانوفی»، رسانده و او نیز متقابلا تضمین داده است که این واکسن در فرانسه نیز توزیع خواهد شد.
شرکت «سانوفی» در فرانسه نیز کارخانههای داروسازی دارد.
این شرکت در حال حاضر در دو پروژه جداگانه مشغول تحقیق برای تولید واکسن کرونا است. یکی از پروژهها به طور مشترک با شرکت بریتانیایی «گلاکسو اسمیت کلاین» در حال انجام است و بخش تحقیقات داروسازی وزارت بهداشت آمریکا از آن حمایت مالی میکند. پروژه دوم نیز در همکاری با یک شرکت آمریکایی به نام «ترانسلیت بیو» صورت میگیرد که در آن یک فناوری متفاوت به کار گرفته شده است.
یکی از معاونان وزارت اقتصاد فرانسه نیز در مصاحبه با یک رادیوی محلی گفت: دادن اولویت و امتیاز ویژه به یک کشور به خاطر پول «غیرقابل پذیرش» است.
یک مقام کاخ الیزه گفت امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه از سخنان روز گذشته مدیرعامل شرکت «سانوفی» ناخشنود است. به گفته او، یکی از مقامات ارشد دفتر ریاست جمهوری فرانسه قرار است هفته آینده با مدیران شرکت «سانوفی» دیدار کند.
مسئول بخش فرانسه شرکت «سانوفی» روز پنجشنبه در مصاحبه با یک شبکه تلویزیونی فرانسوی گفت: «قاعدتا اگر سانوفی بتواند واکسن بیماری کووید-۱۹ را تولید کند و این دارو واقعا موثر باشد آن را در اختیار همه قرار خواهد داد.»
جنجال بر سر این موضوع تردیدهایی را در مورد اقدامات اروپا در زمینه تولید واکسن مطرح کرده و برخی این اقدامات را کند و ناکافی میدانند. شرکت «سانوفی» روز پنجشنبه تاکید کرد که در این زمینه دولت آمریکا خیلی سریعتر اقدام کرده است.
شرکت «سانوفی» افزود که برای تحقیق و تولید واکسن در اروپا مشغول مذاکره با اتحادیه اروپا و دولتهای فرانسه و آلمان است.
کارشناسان معتقدند اتحادیه اروپا هنوز هم فرصت دارد که دسترسی به واکسن در زمان مناسب را تضمین کند ولی واکنش سریع دولت آمریکا کندی کشورهای اروپایی را برجسته کرد.
آکسفام، یکی از بزرگترین نهادهای خیریه و بشردوست جهان، میگوید شرکتهای داروسازی نباید این حق را داشته باشند که در مورد اينکه «چه کسانی زنده بمانند و چه کسانی بمیرند» تصمیم بگیرند.
این نهاد در بخش دیگری از بیانیه خود افزود نمایندگان کشورها که هفته آینده در اجلاس بهداشت جهانی شرکت میکنند باید از لغو ثبت اختراع در مورد واکسن دفاع کنند.
آکسفام معتقد است که تمامی واکسنهای کرونا باید به شکل عادلانهای بین همه کشورها توزیع شود.