هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان روز چهارشنبه دوم خردادماه پس از دیدار با مایک پومپئو، همتای آمریکایی خود از تداوم اختلافات بین آمریکا و اروپا بر سر توافق هسته ای با ایران، برجام، خبر داده است.
به گزارش رویترز، وزیر امورخارجه آلمان گفته است: فکر می کنم که با مصالحه خیلی فاصله داریم.
هایکو ماس همچنین اظهار داشت که پیشنهاد کرده که نشست چهار جانبه ای بین آلمان، بریتانیا، فرانسه و آمریکا درباره مسیر پیش رو برگزار شود.
هایکو ماس در همین روز و پس از دیدار با جان بولتون، مشاور امنیت ملی رییس جمهوری آمریکا، گفته است، اروپا همچنان در موضع خود در حمایت از توافق هسته ای با ایران، برجام «بسیار بسیار متحد» است، چرا که نگران اشاعه تسلیحات هسته ای در منطقه است.
دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا دو هفته پیش خروج آمریکا از توافق هسته ای با ایران را علام کرد. این در حالی است که کشورهای اروپایی ضمن ابراز نارضایتی از اقدام آمریکا می گویند، برجام باعث شد که راه های دستیابی ایران به تسلیحات هسته ای بسته شود و می بایست حفظ شود.
وزیر خارجه آلمان پس از دیدار با جان بولتون گفته است، لغو توافق هسته ای با ایران باعث خواهد شد این کشور برنامه هسته ای خود را از سر بگیرد و این امر به طور گسترده، امنیت اروپا و آلمان را به مخاطره خواهد انداخت.
وی اضافه کرده است: اروپا در موضع خود در باره توافق هسته ای با ایران بسیار بسیار متحد است و این تغییر نخواهد کرد. ما تمایل نداریم که اشاعه سلاح های هسته ای را در همسایگی خود مشاهده کنیم.
وزارت خارجه آلمان نیز در حساب توییتری نوشت که هایکو ماس گفته است:برای مشاور امنیت ملی رئیسجمهور آمریکا جان بولتون توضیح دادم که ما اروپاییها موضع متحد داریم ما می خواهیم توافق هستهای با ایران را حفظ کنیم چون مستقیما امنیت ملی ما را تحت تاثیر قرار می دهد.
در همین روز، علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، نیز هفت شرط مقابل اروپاییها گذاشت که در صورت اجرای آنها، ایران در توافق هستهای باقی میماند.
این در حالی است که مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا روز گذشته ابراز اطمینان کرد که ایالات متحد و اروپا برای مقابله با تهدید های ایران سرانجام به رویکرد مشترک دست خواهند یافت.
وزیر امور خارجه آمریکا روز دوشنبه برای دستیابی به یک توافق هستهای جدید با ایران ۱۲ خواسته تعیین کرد. آقای پومپئو گفته بود، آمریکا «شدیدترین تحریم های تاریخ را علیه ایران وضع خواهد کرد و اگر حکومت ایران رفتار خود را عوض نکند فشار تحریمها افزایش خواهد یافت».
از سوی دیگر به دنبال خروج آمریکا از توافق هسته ای با ایران، مقام های آمریکایی به شرکتهای اروپایی که در سالهای اخیر با ایران قرارداد بستهاند هشدار داده اند که اگر تحریمهای آمریکا را نقض کنند «پاسخگو» خواهند بود.
وزارت خزانهداری آمریکا به شرکتهای اروپایی ۹۰ روز فرصت داده تا قبل از شروع تحریمها فعالیتهای خود را در ایران تعطیل کنند.
رهبران کشورهای اروپایی اکنون در حال یافتن و کاربست راه حلهایی برای پرهیز از تحریمهای آمریکا علیه ایران و کاستن از تاثیرات تحریمها بر فعالیت شرکتهای اروپایی در ایران هستند.