وزیر خارجه آلمان که برای گفتوگو با مقامهای آمریکایی به واشینگتن رفتهاست، میگوید برچیدهشدن توافق اتمی میان ایران و شـش قدر جهانی، بهمانند ارسال «پیامی ویرانگر» است که گسترش جنگافزار اتمی را سبب خواهد شد.
زیگمار گابریل نیمهشب هشتم آذر ماه، پیش از آغاز سفر خود به ایالات متحده، به خبرگزاری آلمان گفته است «اگر این توافق شکست بخورد، مانند این است که پیامی ویرانگر در جهت گسترش سلاح اتمی در منطقه [غرب آسیا] و سراسر جهان فرستاده شود».
آقای گابریل میگوید «آزمایش تازه موشکی در کره شمالی، نشان میدهد که بالقوه تنشها رو به افزایش است، موضوعی که خود از بحرانهای حلنشده سرچشمه گرفتهاست».
اشاره زیگمار گابریل به تازهترین آزمایش موشکی پیونگیانگ است که برآوردها نشان میدهند قارهپیما و با قابلیت احتمالی برای رسیدن به واشینگتن، در نتیجه تمامی خاک آمریکا است. ایالات متحده به کره شمالی هشدار داده در صورت بروز جنگ، حکومت آن کشور «بهطور کامل نابود خواهد شد».
وزیر خارجه آلمان قرار است صبح روز پنجشنبه به وقت آمریکا با رکس تیلرسون، وزیر خارجه ایالات متحده دیدار کند. او بخشی از هیئت اروپاییست، متشکل از نمایندگان بریتانیا، فرانسه و آلمان، که برای گفتوگو درباره توافق هستهای میان تهران و شـش قدرت جهانی، راهی واشینگتن شدهاند.
پیش از این شبکه خبری سیانان به نقل از یک دیپلمات اروپایی گزارش داده بود که این گروه قرا است در روزهای پنجشنبه و جمعه با قانونگذاران ایالات متحده، مقامهای ارشد وزارت خارجه و احتمالا مقامهای کاخ سفید دیدار و گفتوگو کند.
وزرای خارجه هر سه کشور فرانسه، آلمان و بریتانیا، در کنار جان کری، وزیر وقت آمریکا و همتایان خود از چین و روسیه، در دیدارها و مذاکراتی طولانیمدت با محمد جواد ظریف و مقامهای ایرانی، در تیر ماه ۱۳۹۴ به توافق اتمی دست پیدا کردند.
دونالد ترامپ، که در جریان رقابتهای انتخاباتی گفته بود در صورت پیروی این توافق را کنار خواهد گذاشت، بارها از آن به عنوان «بدترین توافقی» که دیده، یاد کردهاست.
آقای ترامپ و دولت او ایران را متهم کردهاند که با دستزدن به مجموعهای از اقدامات مختلف، از جمله آزمایشهای موشکی، ثبات منطقه و جهان را بهخطر انداخته و روح توافق اتمی را نقض کردهاست.
سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد نیز خواستار افزایش بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی از تاسیسات هستهای ایران شده و گفتهاست «برخی از کشورها» میکوشند مانع بازرسیهای بیشتر شوند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی، تا کنون پایبندی ایران به توافق هستهای را تائید کردهاست.
تهران همواره نارضایتی خود را از آنچه «کارشکنیهای» آمریکا در اجرای کامل «برجام» مینامد، اعلام کرده، و میگوید برنامه موشکیاش، جنبه «دفاعی» داشته و ادامه پیدا خواهد کرد.
آقای ترامپ در واپسین مهلت ۹۰ روزه برای ارسال گزارش در مورد توافق اتمی به کنگره کشورش، از اعلام پایبندی ایران به برجام خودداری کرد و عملا سرنوشت آن را در آینده پیشرو به قانونگذاران آمریکا سپرد.