لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۰۵

قالیباف می‌گوید ایران دیگر نفتی ندارد که به روی «دشمنان» ببندد


رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره تلویحی به تهدیدات مقامات پیشین جمهوری اسلامی برای قطع صادرات نفت علیه غرب و یادآوری بحران ناترازی کنونی در انرژی کشور گفته است ایران اکنون نفت و بازاری ندارد که با آن جهان را تهدید کند.

محمدباقر قالیباف روز سه‌شنبه ۶ آذر در صحن علنی مجلس گفت: «زمانی بود که در مواجهه با تهدیدات دشمنان می‌گفتیم نفت را روی شما می‌بندیم و اهرم تهدید ما بود، اما امروز و با این وضعیت کدام نفت را می‌بندیم و کدام بازار را داریم؟»

او در ادامه تصریح کرد طبق گفته وزیر نفت ایران، حتی اگر تولید هم در کار باشد، کشور با «معضل حمل و نقل» برای انتقال نفت مواجه است.

آقای قالیباف افزود: «موضوعات ما پیچیده‌تر از آن است که الان در این مورد حرف بزنیم که مازوت (در نیروگاه‌های برق) سوزانده شود یا نشود.»

مقامات دولت محمود احمدی‌نژاد در سال ۱۳۹۱ غرب را تهدید کرده بودند که اگر ایران را تحریم کند، صادرات نفت را «متوقف می‌کند» تا قیمت نفت در بازارهای جهانی به «۳۰۰ دلار» برسد و اقتصاد جهانی دچار «بحران» شود.

در همین زمینه رستم قاسمی، وزير نفت وقت جمهوری اسلامی در آبان سال ۹۱ گفته بود اگر به افزایش تحریم‌ها ادامه بدهید ما هم صادرات نفتمان به دنیا را قطع می‌کنیم.
او مدعی شده بود: «طرحی احتیاطی آماده کرده‌ایم تا کشور را بدون هیچ‌گونه درآمد نفت اداره کنیم.»

تهدید او طی بیش از یک دهه گذشته نه تنها عملی نشده، بلکه ایران برای فروش نفت به بازارهای جهانی دست به دامن چین و ارائه تخفیف‌های گسترده شده است.

همچنین طرح جمهوری اسلامی برای اداره کشور بدون درآمد نفتی در حالی است که از آبان ۱۳۹۱ تاکنون، بدهی دولت به بانک مرکزی از بابت استقراض برای جبران کسری بودجه، ۳۸ برابر شده و به حدود ۵۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده و بیش از دو برابر این رقم نیز بدهی دولت به دیگر بانکهای کشور است.

طی این مدت، همچنین دولت ۱۰۰ میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی استقراض کرده و در مجموع، بر اساس ارزیابی صندوق بین‌المللی پول، بدهی‌های دولتی به یک سوم کل اقتصاد ایران اوج گرفته است.

تهدیدهای پیشین جمهوری اسلامی به قطع صادرات نفت برای بر هم زدن اقتصاد جهانی در حالی است که ایران در اوایل دهه گذشته روزانه ۲.۵ میلیون بشکه صادرات نفت، ۱۸ میلیارد متر مکعب صادرات گاز، ۱۲ تراوات ساعت صادرات برق داشت، اما اکنون ۱.۶ میلیون بشکه قاچاق نفت دارد و پارسال ۶۴ میلیارد متر مکعب کسری گاز داشت و تراز تجارت برقش نیز صفر شده و تابستان امسال با کسری هنگفت برق مواجه شد.

آقای قالیباف حجم ناترازی برق تابستانی امسال را ۱۵ هزار مگاوات و کسری گاز زمستانی پارسال را ۲۵۰ میلیون متر مکعب عنوان کرد که معادل ۲۰ درصد از کل تقاضای برق و گاز کشور است.

او در ادامه تصریح کرد زمانی که مصرف رشد ۵.۵ درصد و رشد تولید چند دهم درصد است، نتیجه‌ای به جز ناترازی ندارد.

اصرار جمهوری اسلامی به غنی‌سازی اورانیوم برای تامین سوخت هسته‌ای نیروگاه‌ها در حالی است که نیروگاه بوشهر، تنها نیروگاه اتمی ایران سهمی یک درصدی در تولید برق کشور دارد و طی یک دهه گذشته مجموعا ۷۰ تراوات ساعت تولید برق داشته که ارزش آن در بازارهای منطقه‌ای به ۵ میلیارد دلار نیز نمی‌رسد.

با چشم‌پوشی از صدها میلیارد دلار هزینه مستقیم تحریم‌ها، رقم یاد شده حتی کمتر از هزینه ساخت نیروگاه بوشهر است؛ به عبارتی طی یک دهه گذشته ارزش برق تولیدی نیروگاه بوشهر حتی معادل هزینه ساخت آن نیز نیست.

غرب ایران را به تلاش برای ساخت بمب هسته‌ای متهم می‌کند؛ موضوعی که ایران آن را انکار کرده، اما حاضر به پاسخ دادن به سوالات آژانس بین‌المللی انرژی درباره فعالیت‌های پنهانی و منشا ذرات اورانیوم در سایت‌های اعلام نشده خود نیز نیست.

XS
SM
MD
LG