دولت جمهوری اسلامی لایحهٔ یکفوریتی حذف چهار صفر از پول ملی و تبدیل واحد آن از ریال به تومان را به مجلس شورای اسلامی ارائه کرد.
دولت مسعود پزشکیان هدف از تهیه و ارسال این لایحه به مجلس را «کاهش مشکلات ناشی از تورم مزمن و کاهش قدرت خرید پول ملی» عنوان کرده که طی سالهای اخیر موجب افزایش ارقام در مبادلات روزمره و «افت حیثیت ظاهری پول ملی» در مقایسه با دیگر ارزهای بینالمللی شده است.
خبرگزاری تسنیم روز شنبه اول دیماه گزارش داد که این لایحه مرداد ۱۳۹۸ به تصویب هیئت دولت دوازدهم به ریاستجمهوری حسن روحانی رسیده بود و اکنون در دولت چهاردهم بهعنوان لایحهٔ یکفوریتی به مجلس ارائه شده است.
تلاش برای حفظ «حیثیت» پول ملی با حذف چهار صفر در حالی صورت میگیرد که ریال ایران هماکنون کمارزشترین واحد پولی جهان است و افت ارزش آن همچنان ادامه دارد.
اگرچه حذف چهار صفر از پول ملی میتواند دادوستد با آن در بازار را تسهیل کند، اما دولت توضیح نداده است که چگونه با حذف چهار صفر از پول ملی انتظار دارد تورم کاهش یابد.
کاهش ارزش ریال از ابتدای انقلاب اسلامی سال ۱۳۵۷ آغاز شد و با وقوع جنگ ایران و عراق و پس از آن تحریمهای اقتصادی مرتبط با فعالیتهای هستهای حکومت ایران تشدید شد.
ارزش برابری هر دلار آمریکا در سال ۱۳۵۷ معادل ۷۰ ریال ایران بود، اما اکنون این رقم تا ۷۷۰ هزار ریال اوج گرفته است.
در متن لایحه آمده است که واحد پول ایران «تومان» خواهد بود و هر تومان معادل ۱۰ هزار ریال جاری و یکصد پارسه است. همچنین، به منظور تسهیل روند انتقال به سیستم جدید، دورهای دو ساله به عنوان «دورهٔ گذار» برای استفادهٔ همزمان از تومان و ریال در نظر گرفته شده است.
در این مدت، بانک مرکزی موظف است ترتیبات اجرایی لازم را برای جمعآوری و جایگزینی اسکناسها و سکههای ریال با تومان فراهم کند.
هماکنون ریال ایران حتی از ریال یمن نیز بیارزشتر است و پوند (لیر) سوریه بهرغم ۱۴ سال جنگ داخلی و سقوط رژیم بشار اسد، ۵۰ برابر ریال ایران ارزش دارد.
به غیر از ایران، واحد پول عمان، عربستان، قطر و یمن نیز ریال است. ابتدای انقلاب اسلامی، ریال ایران بعد از ریال عمان قویترین ریال بود. اکنون ارزش برابری هر ریال عربستان یا قطر معادل بیش از ۲۱۰ هزار ریال ایران و ارزش ریال عمان معادل دو میلیون ریال ایران است.