نیروی دریایی آمریکا روز پنجشنبه، ۱۵ تیر، اعلام کرد که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یک فروند کشتی تجاری را در بخش آبهای بینالمللی خلیج فارس توقیف کرده است.
تیم هاوکینگز، سخنگوی ناوگان پنجم دریایی آمریکا، گفت این نیرو در واکنش به این رویداد و برای دفاع از منافع آمریکا با تجهیزات استقراریافته خود وضعیت را «بهدقت زیر رصد دارد»، اما در پی ارزیابی ناوگان نیازی به واکنش بیشتر نبود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این سخنگو احتمال داد که کشتی توقیف شده در کار قاچاق دخیل بوده است، اما به نام کشتی و جزییات بیشتر در خصوص خدمه و پرچمی که با آن حرکت میکرد، اشاره نکرد.
به گفته تیم هاوکینگز، نیروی دریایی آمریکا روز چهارشنبه نیز برای جلوگیری از توقیف دو فروند نفتکش تجاری در آبهای خلیج عُمان مداخله کرده و در پی این واکنش آمریکا، شناورهای ایرانی «عقبنشینی کرده» و دو نفتکش یادشده که «به طور قانونی از آبهای بینالمللی حرکت میکردند، به مسیر خود ادامه دادند.
بیانیه نیروی دریایی آمریکا در روز ۱۴ تیر حاکی بود که پیش از مداخله نظامیان این کشور، سرنشینان یک فروند شناور سپاه پاسداران با سلاح سبک به سوی خدمه یکی از دو نفتکش در دریای عمان شلیک کردند و گلولهها به بدنه کشتی اصابت کرد.
نفتکش یادشده با ارسال پیام اضطراری خواهان دریافت کمک شده و ناوشکن آمریکایی مکفال وارد منطقه شده بود.
شرکت نفت آمریکایی «شِورُون» به خبرگزاری رویترز گفت خدمه نفتکش با نام ریچموند وویجر که با پرچم باهاماس حرکت میکرد، سالم هستند و کشتی به حرکت خود ادامه داده است.
رسانه دولتی جمهوری اسلامی ایران چهارشنبهشب به نقل از مرکز جستجو و نجات دریایی استان جنوبی هرمزگان گفته بود که نفتکش ریچموند وویجر با یک شناور کوچک ایرانی و دارای هفت خدمه برخورد کرده و نیروی دریایی ایران برای توقیف کشتی «خاطی»، حکم لازم را از قوه قضائیه دریافت کرده بود.
به گفته «ایرنا»، شناور ایرانی آسیب دیده و پنج تن از خدمه آن شدیدا مصدوم شده بودند.
با این حال، سخنگوی ناوگان آمریکایی مستقر در بحرین تأکید کرد که نیروی دریایی آمریکا برای حفاظت از حق کشتیرانی آزاد در بخشهای حساس دریایی خاورمیانه، هوشیار و آماده است.
ناوگان پنجم دریایی آمریکا با هدف رصد بهتر تحرکات دریایی ایران از سه ماه پیش شناورها و هواپیماهای گشتزنی بیشتری را ضمن همکاری با کشورهای متحد به خدمت گرفته است.
برخوردهای دریایی و توقیف کشتیها و نفتکشهای خارجی توسط سپاه پاسداران در خلیج فارس، تنگه راهبردی هرمز و آبهای دریای عمان در دو دهه اخیر پیاپی تکرار شده اما هم ایران و هم آمریکا از کشیده شدن این رویدادها به برخوردی سخت و دوجانبه جلوگیری کردهاند.