لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۰۴

سعد حریری می‌گوید به‌زودی به لبنان باز می‌گردد


سعد حریری، نخست‌وزیر لبنان که اخیرا در عربستان اعلام کرد از مقام خود کناره‌گیری می‌کند، پس از چند روز سکوت گفته‌ «آزاد است» و «به‌زودی» به کشورش باز می‌گردد. برخی مقام‌های لبنانی، از جمله رئیس‌جمهوری آن کشور، می‌گفتند آزادی حریری در ریاض «محدود» شده و خواستار بازگشت فوری او بودند.

آقای حریری، در ۱۳ آبان، در یک سخنرانی در عربستان که از تلویزیون دولتی آن کشور پخش شد، با انتقاد از «دخالت» ایران و حزب‌الله لبنان در امور اعراب، از سمت خود کناره‌گیری کرد.
↲بیشتر بخوانید

پس از آن اما او در عربستان باقی ماند و همین موضوع سبب شد تردیدهایی درباره «آزادی» او به‌وجود آید. میشل عون، رئیس‌جمهوری لبنان نیز در مورد شرایط مبهم حریری پرسش‌هایی را از عربستان مطرح کرده بود. البته در این زمان حریری دیداری نیز با کاردار سفارت آمریکا در ریاض انجام داده بود.

حریری روز ۲۱ آبان در نخستین مصاحبه‌ای که از زمان اعلام استعفایش انجام داده، به یک شبکه تلویزیونی وابسته به حزب تحت رهبری خود، گفته او «آزاد است» و کناره‌گیری‌اش از مقام نخست‌وزیری نیز تصمیم شخصی خودش بوده‌است.

حریری، گزارش‌های منتشرشده در این‌مورد که مجبور به کناره‌گیری از دولتی شده که در عین حال دربرگیرنده اعضای حزب‌الله لبنان است، را رد کرد.

او گفته است «من استعفا کردم. من به‌زودی به لبنان باز می‌گردم و استعفای خود را در شرایط مندرج در قانون اساسی اعلام خواهم کرد».

روز ۲۱ آبان، میشل عون، رئیس‌جمهوری لبنان گفته بود آزادی‌های حریری در ریاض محدود شده‌است. حریری اما تاکید کرده، آزاد است تا سفر کند.

سعد حریری می‌گوید کناره‌گیری‌اش از مقام نخست‌وزیری انجام شده بود تا یک «شوک مثبت» در لبنان ایجاد کند. او در مورد «دخالت‌های» ایران هشدار داده و می‌گوید این «دخالت‌ها» روابط با دیگر کشورهای عربی را نابود می‌کند.

حریری در مصاحبه یک‌شنبه شب خود گفته است «منافع ما به عنوان مردم لبنان چیست؟ چراکه ما امروز دخالت‌های ایران و حزب‌الله را در یمن و بحرین می‌بینیم». او ادامه داده است «ما کالاهای خود را به کجا صادر می‌کنیم… آیا نه‌اینکه آن‌ها را به کشورهای عربی می‌فرستیم؟ پسران ما کجا کار می‌کنند…؟»

سعد حریری گفته است «ما باید همکاری کنیم تا این منافع همچنان تامین شوند و این منافع با تهدید روبه‌رو شده‌اند» و به همین‌خاطر او از سمت خود کناره‌گیری کرده‌است.

مقام‌های ایرانی همواره دخالت در اوضاع دیگر کشورهای منطقه را رد کرده‌اند.

پیش از این شماری از مقام‌های اروپایی و نیز واشینگتن، به موضوع کناره‌گیری حریری و اظهارات و گزارش‌های منتشرشده پیرامون آن واکنش نشان داده بودند. بوریس جانسون، وزیر خارجه بریتانیا، روز یک‌شنبه ابراز امیدواری کرده بود که حریری «بدون دیرکرد بیشتری» به بیروت بازگردد.

آقای جانسون گفته بود لبنان نباید به «ابزاری برای درگیری‌های نیابتی تبدیل شود». شبیه همین سخنان را نیز وزارت خارجه و کاخ سفید ایالات متحده مطرح کرده بودند. رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا، روز ۱۹ آبان در بیانیه‌ای گفته بود، واشینگتن قویا از استقلال و حاکمیت ملی لبنان حمایت می‌کند و هشدار داد که آن کشور نباید به صحنه جنگ نیابتی کشورهای منطقه بدل شود. کاخ سفید ایالات متحده نیز یک روز بعد اعلام کرد سعد حریری، را همچنان «یک شریک مطمئن» می‌داند و خواستار آن شد که هیچ کشوری از لبنان برای تهدید دیگران در منطقه استفاده نکند.

فراکسیون «المستقبل»، حزبی که در پارلمان لبنان تحت رهبری خود آقای حریری قرار دارد، ۱۹ آبان در بیانیه‌ای با انتقاد از ایران و حمایت از عربستان، در عین حال از «بی‌صبری برای بازگشت هر چه سریع‌تر» حریری سخن گفته بود.

XS
SM
MD
LG