لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۵۶

انتقاد روحانی از اعلام وصول سؤال نمایندگان مجلس از رئیس‌جمهور


حسن روحانی قرار است دوشنبه شب نیر با حضور در تلویزیون به طور زنده با مردم سخن بگوید.
حسن روحانی قرار است دوشنبه شب نیر با حضور در تلویزیون به طور زنده با مردم سخن بگوید.

در واکنش به اعلام وصول سؤال نمایندگان از رئیس‌جمهور، حسن روحانی در نامه‌ای به علی لاریجانی نوشت این سؤال را «خارج از قانون اساسی» ارزیابی کرده اما گفته است که از این فرصت برای بیان «برخی از حقایق» با مردم استفاده خواهد کرد.

همزمان یک مقام دفتر ریاست جمهوری ایران اعلام کرده که آقای روحانی دوشنبه شب ۱۵ مرداد ماه قرار است در یک گفت‌وگوی زنده تلویزیونی با مردم سخن گوید.

تقاضای سؤال از رئیس‌جمهور که با امضای ۸۰ نماینده و در پنج محور در جلسه علنی دهم مرداد ماه مجلس شورای اسلامی اعلام وصول شد، پس از افزایش بی‌سابقه نرخ ارز و کاهش ارزش ریال صورت گرفت.

«عدم موفقیت دولت در کنترل قاچاق کالا و ارز»، «استمرار تحریم‌های بانکی»، «عدم اقدام شایسته دولت در کاهش نرخ بیکاری»، «رکود اقتصادی شدید چندین ساله»، «افزایش شتابان نرخ ارزهای خارجی و کاهش شدید ارزش پول» ملی پنج محور سؤال از آقای روحانی است.

اما آقای روحانی روز یکشنبه در نامه خود به رئیس مجلس یادآور شده که اعلام وصول این سؤال، «درست در سالروز تحلیف» او به عنوان رئیس‌جمهور دوره دوازدهم، نه در «چارچوب قانون اساسی» است و نه «در زمان و شرایط مناسب» کشور طرح می‌شود.

او با این حال گفته است که «برای جلوگیری از هر نوع اختلاف بین قوا و احترام به مجلس»، در فرصت مقرر با حضور در مجلس به پاسخ خواهد داد و از این موضوع به عنوان «فرصت خوبی» یاد کرده که «برخی از حقایق» را برای مردم بازگو کند.

آقای روحانی توضیح بیشتری ارائه نکرده و ننوشته که قرار است در چه زمینه‌ای «حقایق» را با «مردم» در میان بگذارد.

از زمان نوسانات ارزی در ایران که بر قیمت سایر کالا و خدمات نیز تأثیر گذاشته است، این نخستین‌بار است که او به طور غیرمستقیم می‌گوید برای بیان «حقایق» از تریبون مجلس شورای اسلامی استفاده خواهد کرد.

در حالی که منتقدان دولت، به شدت به روحانی و کابینه‌اش بدلیل «ناتوانی» در کنترل نوسانات ارزی انتقاد وارد می‌کنند، وی و مدیران دولت پیش از این بارها نوسانات ارزی را به عواملی خارج از مجموعه تحت مدیریت دولت دوازدهم نسبت داده‌اند.

این در حالی است که احمد امیرآبادی فراهانی، عضو هیئت رئیسه مجلس هشدار داده در صورت قانع نشدن نمایندگان از پاسخ‌های روحانی، این امر می‌تواند به قوه قضائیه نیز کشانده شود: «قوه قضائیه نیز باید به عملکرد رئیس‌جمهور در زمینه اجرای قانون رسیدگی کند.»

آقای روحانی ۲۳ تیرماه در پایان نشست مشترک سران قوا گفته بود که با وجود بحران‌های اقتصادی ایران و نزدیک‌شدن به زمان بازگشت دوباره تحریم‌ها از اوایل پاییز، «دولت به مردم قول می‌دهد که در زمینه انرژی، حمل‌ونقل، کالاهای اساسی و تولید، مشکلی برای کشور پیش نمی‌آید».

او اکنون در حالی قرار است برای پاسخ به سؤالات نمایندگان درباره وضعیت اقتصادی کشور در مجلس حاضر شود که به تازگی به کنار گذاشتن ولی‌الله سیف از ریاست بانک مرکزی که عملکردش به شدت مورد انتقاد بود، عبدالناصر همتی را به عنوان رئیس کل جدید بانک مرکزی انتخاب کرد.

در این میان به گفته ابوالفضل سروش، نماینده تهران و عضو فراکسیون «امید» ۲۰۰ نماینده در نامه‌ای به روحانی خواستار تغییر تیم اقتصادی دولت شده‌اند.

آقای سروش هشدار داده که «اگر این سه چهار مدیر اقتصادی دولت با تفاهم مجلس و دولت تغییر نکنند، مجبور خواهیم بود این آقایان را با استیضاح برکنار کنیم.»

در روزهای اخیر استیضاح علی ربیعی وزیر کار و تأمین اجتماعی اعلام وصول شده و گفته می‌شود قرار است استیضاح وزیر اقتصاد نیز در مجلس طرح شود.

آقای ربیعی کمتر از شش ماه پیش در اسفند ماه هم مورد استیضاح مجلس قرار گرفت و تنها با اختلاف یک رأی توانست رأی اعتماد لازم را برای باقی ماندن در سمتش کسب کند.

منابع: ایرنا، ایسنا و رادیو فردا؛ ب.ب/
XS
SM
MD
LG