دادستان کل آمریکا بررسی پرونده شرکت آلفابت، مالگ گوگل، و اتهامات این شرکت مبنی بر استفاده از شیوههای ضدرقابتی در عرصه تبلیغات تجاری را آغاز کرد.
مبنای تحقیقات دادستانی کل و وزارت دادگستری آمریکا اتهاماتی است که از سوی شرکتهای رقیب، قانونگذاران و نهادهای مدافع حقوق مصرفکنندگان در مورد «روشهای ناعادلانه» گوگل مطرح شده است.
گوگل اتهام «کنترل بازار تبلیغات تجاری» را رد میکند. سخنگوی این شرکت گفت: «تجارت و تبلیغات اینترنتی بازار پر ازدحامی است و گوگل ناگزیر است با صدها شرکت دیگر رقابت کند. ناشران و موسسات تبلیغاتی برای پاسخگویی به نیازهای خود از خدمات شرکتهای گوناگون استفاده میکنند که در نتیجه باعث رقابت و نوآوری میشود.»
نایب رئیس شرکت گوگل نیز تأکید کرد که خدمات این شرکت باعث تقویت رقابت میشود.
خبرگزاری رویترز بر اساس گفتوگو با ۱۰ مدیر موسسات تبلیغاتی که حاضر نشدند نامشان در گزارش قید شود ۵ شیوه کار شرکت گوگل را که باعث اعتراض و نگرانی شده بررسی کرده است.
جستجو و یوتیوب
حدود ۸۰ درصد از درآمد گوگل از تبلیغات و بخش عمده سود آن از طریق جستجو در این وبسایت، یوتیوب، جیمیل و سایر خدمات متعلق به این شرکت تامین میشود. شرکتهای رقیب میگویند گوگل به شیوهای این خدمات را کنترل میکند که تبلیغات رقبا دیده نمیشود.
برایان اوکلی، بنیانگذار و مدیرعامل سابق یک شرکت تبلیغاتی اینترنتی، چند ماه پیش در مصاحبهای گفت: «رقابت با انحصار در وبسایت جستجوگر و وبسایتهای پخش ویدئو بسیار دشوار است».
خرید شرکتهای کوچکتر
حدود ۲۰ درصد دیگر از درآمد گوگل از تبلیغات مربوط به امکاناتی است که اصطلاحا به آن «حضور تجاری» میگویند. گوگل طی سالهای اخیر با پرداخت میلیاردها دلار چندین شرکت آگهیهای تجاری را خریداری کرده است.
مالکیت این شرکتها به گوگل این امکان را میدهد که به شکل بیسابقهای آمار پدیدار شدن آگهیها در وبسایتها و اپهای شبکههای تلفن موبایل در سراسر دنیا را کنترل کند. رقبای گوگل میگویند هر چند نهادهای مسئول در آمریکا خریداری این شرکتها توسط گوگل را تایید کردهاند ولی اکنون کابوس آنها در مورد قدرت بیش از حد گوگل به واقعیت بدل شده است.
ارائه آگهی به صورت مجموعه خدمات
تواناییهای گوناگون گوگل به این شرکت امکان میدهد که آگهیهای تجاری را به صورت یک مجموعه خدمات ارائه دهد در حالی که رقبای آن توانایی چنین کاری را ندارند. اکثر صاحبان وبسایتها و اپها که اصطلاحا به آنها ناشر میگویند با گذشت زمان به این شیوه کار گوگل به شدت وابسته شدهاند. تنها راه دسترسی به بازار مجازی آگهیهای گوگل به نام ادکس استفاده از ابزارهای این شرکت است.
رقبای گوگل میگویند هر شرکت آگهیهای تجاری که از این ابزارها استفاده کند خدمات بهتر و بیشتری دریافت میکند و در نتیجه روشهای گوگل برای توسعه و تقویت بازار مجازی خرید و فروش آگهی ضد رقابتی است.
فرصت و نگاه آخر
گوگل به شرکتهای دیگر نیز اجازه میدهد از بازار مجازی آگهیهای اين شرکت استفاده کنند اما در عین حال برتریهای ویژهای را برای خود حفظ کرده است. این شرکت در آخرین لحظات به مشتریان امکان آن را میدهد که آگهی تجاری مورد نظر را به جای شرکتهای رقیب با قیمت کمتری از بازار گوگل خریداری کنند.
این «نگاه آخر» یکی از شیوههای کار گوگل است که به گفته رقبا به این شرکت امتیازهای ویژهای میدهد. شرکت گوگل هفته گذشته اعلام کرد که با شروع کار یک روش جدید فروش «نگاه آخر» حذف خواهد شد.
ولی ناشران و شرکتهای رقیب معتقدند که گوگل با توجه به قابلیتها و برتریهایش در عرصه اینترنت ممکن است با پایین نگاه داشتن بهای انتشار آگهی در وبسایت خود و کپی کردن روش کار در بازارهای مجازی دیگر آگهیهای تجاری رقبای خود را تضعیف کند.
کروم
جديدترين منبع نگرانی نحوه استفاده گوگل از «کروم» مرورگر اينترنتی اين شرکت برای محدود کردن ساير سيستمهای تبليغاتی در جمعآوری اطلاعات مربوط به عادات کاربران هنگام جستجو در اينترنت است. «کروم» اکنون حدود ۵۰ درصد از بازار آمريکا را در اختيار دارد.
اعمال اين محدوديتها در حال حاضر در حد پيشنهاد است ولی در صورت اجرا خود گوگل تا حد زيادی تحت تاثير آن قرار نخواهد گرفت چون کاربرانی که از «کروم» استفاده میکنند توسط گوگل قابل رديابی هستند.
گوگل میگويد هدف از اين پيشنهاد کمک به کاربران برای مقابله با رديابی و کمک به حفاظت از اطلاعات خصوصی آنهاست. ساير توليدکنندگان مرورگرهای اينترنتی محدوديتهای سختگيرانه تری را برگزيدهاند ولی گوگل میگويد به دنبال يک روش بينابينی بين نقض حريم خصوصی کاربران و نقض قوانين ضد انحصاری است.