ساعتی پس از آن که منابع دیپلماتیک در روز پنجشنبه، ۱۴ اسفند، خبر دادند که اروپاییها در آژانس، قطعنامه توبیخی علیه ایران صادر نخواهند کرد، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس انرژی اتمی، از توافق بر سر «جلسهای فنی» برای رسیدگی به مسائل اساسی خبر داد.
او گفت که سرانجام این توافق حاصل شده است که طرفین برای رسیدگی به موضوعاتی چون وجود ذرات اورانیوم در سایتهای اعلامنشده خود و حل آنها گفتوگو کنند.
همزمان با انتشار این خبرها، ایالات متحده با صدور بیانیهای به آژانس گفت: «در حال حاضر فرصتی دیگر توسط مدیرکل به ایران داده شده است تا قبل از جلسه بعدی شورای حکام همکاری لازم را ارائه دهد.»
به نوشته خبرگزاری رویترز، در این بیانیه تأکید شده است که به ایران فرصتی داده شده تا نگرانیهای دیدبان هستهای سازمان ملل متحد در مورد ذرات اورانیوم پیداشده در سایتهای اعلام نشده قدیمی را برطرف کند و واشینگتن این روند را «از نزدیک زیر نظر خواهد داشت.»
در ادامه این بیانیه نیز آمده است: «ایالات متحده، مانند همه اعضای هیئت مدیره آژانس، موضع خود» را هماهنگ با میزان همکاری ایران در این زمینه «شکل خواهد داد.»
آقای گروسی در نشست خبری روز پنجشنبه خود گفت که به عنوان راهی برای پاسخ دادن به مسائل، با ایران در مورد جلسه فنی به تفاهم رسیده است.
او تأکید کرد که ایران هنوز باید به چند مسئله اساسی، ازجمله آثار اورانیوم یافتشده پاسخ بدهد و «هدف پاسخ دادن به مسائل عینی است که هنوز نتوانستهایم برای آنها جوابی پیدا کنیم.»
او گفت که جلسه فنی برای بررسی دقیق و متمرکز مسائل اساسی اوایل آوریل در ایران، یک ماه دیگر، برگزار میشود و هدف آژانس «باز نگه داشتن باب مذاکره است.»
آقای گروسی اضافه کرد: «سعی من این است تا ماه ژوئن [دو ماه پس از جلسه فنی] که جلسه بعدی شورای حکام برگزار میشود مسائل حل شده باشد.»
فرانسه، بریتانیا و آلمان قصد داشتند قطعنامهای توبیخی را در جلسه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در انتقاد از تعلیق برخی بازرسیهای آژانس از سوی ایران ارائه دهند.
طرح قطعنامه توبیخی توسط آمریکا پیشنهاد شده بود و از اعضای شورای حکام میخواست به خاطر عدول ایران از تعهدات هستهای خود، اعمال محدودیت بر فعالیت بازرسان آژانس در ایران و عدم پاسخگویی دربارهٔ منشأ اورانیوم کشف شده در دو سایت اعلام نشده، چنین قطعنامهای را علیه جمهوری اسلامی به تصویب برسانند.
در مورد لغو صدور این قطعنامه، یکی از منابع دیپلماتیک روز پنجشنبه در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه با اشاره به «ابتکارات انجام شده توسط رافائل گروسی»، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی هستهای و «نشانههای حسن نیت» از طرف ایران گفت که تصمیم به توقف این طرح «برای دادن وقت به دیپلماسی» گرفته شده است.
اوایل هفته جاری، گزارشی در روزنامه ایران «وطن امروز» منتشر شد مبنی بر اینکه تهران تولید فلز اورانیومی را به دستور حسن روحانی «به طور موقت متوقف کرده است»، گزارشی که دولت روحانی صحت آن را رد نکرده است.
در همین حال روز پنجشنبه در آستانه تصمیمگیری شورای حکام آژانس در مورد صدور یا عدم صدور قطعنامه توبیخی علیه ایران، حسن روحانی از سه کشور اروپایی دخیل در موضوع این قطعنامه خواسته بود تا در آژانس «سیاسیکاری نکنند».
این سه کشور اروپایی، یعنی بریتانیا، فرانسه و آلمان طرفهای غربی باقیمانده در توافق هستهای با ایران هستند؛ توافقی که دولت پیشین آمریکا از آن خارج شد و دولت جدید این کشور برای بازگشت به آن ابراز تمایل کرده است.
در راه این بازگشت، آمریکا خواهان آن شده که ایران اول از عدول از تعهدات برجامی خود دست بکشد اما تهران، در مقابل، خواستار آن شده که اول آمریکا تحریمها علیه ایران را بردارد.
با استفاده از سایت آژانس و خبرگزاریهای فرانسه و رویترز/ پ. پ./ ف. دو.