آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش تازهاش دربارۀ برنامۀ هستهای ایران میگوید تهران در روز دوم آذرماه، یک روز پس از تصویب قطعنامۀ تنبیهی شورای حکام، از برنامه خود برای نصب ۱۸ آبشار جدید، هریک شامل ۱۶۶ سانتریفیوژ IR-4 در تأسیسات غنیسازی نطنز خبر داده است.
آژانس تأیید کرده که نصب دو آبشار نخست از این ۱۸ آبشار، آغاز شده است.
بر اساس گزارش تازه که به رویت رویترز رسیده و این خبرگزاری شامگاه پنجشنبه هشتم آذر آن را منتشر کرده است، ایران همزمان آژانس را از برنامهاش برای نصب یک آبشار بزرگ شامل یکهزار و ۱۵۲ سانتریفیوژ IR-6 در نطنز و با هدف غنیسازی اورانیوم تا خلوص ۵ درصد مطلع کرده است.
این بازوی نظارتی سازمان ملل متحد میگوید در حال ارزیابی تأثیر این تحولات فنی بر میزان و تعداد بازرسیهای مورد نیازش از این تأسیسات است و به محض نهایی شدن، آنرا به اطلاع ایران خواهد رساند.
گزارش تازۀ آژانس میگوید ایران همچنین به این نهاد اطلاع داده که قصد دارد آبشارهایی کامل یا نیمهکامل، شامل ۱۷۴ سانتریفیوژ IR-4، IR-6، یا IR-2M را در پانزده خط تولید «تحقیق و توسعه» در تأسیسات آزمایشی غنیسازیاش در نطنز – که بر خلاف تأسیسات اصلی، روی سطح زمین ساخته شده- به شکل آزمایشی راهاندازی کند.
بر این اساس تهران تأیید کرده که قصد دارد شش تا از این پانزده خط تولید تحقیقاتی را برای فعالیت مستقل یا دو به دو، برای غنیسازی تا سطح ۵ درصد راهاندازی کند.
گزارش تازۀ آژانس همچنین میگوید ایران این نهاد را از برنامهاش برای تزریق اورانیوم به هشت آبشار سانتریفیوژهای مدرن IR-6 که اخیراً در تأسیسات فردو نصب شدهاند، مطلع کرده و گفته در این آبشارها، اورانیوم را تا غلظت ۵ درصد غنیسازی خواهد کرد.
نهاد نظارتی سازمان ملل متحد البته تأکید کرده که تا روز هفتم آذرماه، تهران تزریق اورانیوم به این آبشارهای جدید را آغاز نکرده بود.
در گزارش آژانس که برای اعضای این نهاد تهیه شده، تأکید شده که آژانس تغییرات لازم در زمینۀ افزایش بازرسیها از فردو، با توجه به نصب ماشینآلات تازه را به اطلاع تهران رسانده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنین روز سوم آذرماه تأیید کرده که ایران نصب دو مجموعه آبشار دیگر سانتریفیوژهای IR-2M مجموعاً شامل ۳۶ ماشین را تکمیل کرده است.
تهران در نامهای به تاریخ ششم آذرماه از قصد خود برای راهاندازی و عملیاتیکردن این دو آبشار خبر داده است.
جمهوری اسلامی در آستانۀ جلسۀ هفتۀ پیش شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، دربارۀ تبعات تصویب احتمالی تصویب قطعنامه تنبیهی علیه ایران هشدار داده بود.
مقامهای ایرانی بلافاصله پس از تصویب قطعنامۀ پیشنهادی آمریکا و سه قدرت اروپایی در نشست شورای حکام، از راهاندازی آبشارهایی تازه از ماشینهای سانتریفیوژ خبر دادهبودند.
در حالی که قرار است دور تازهای از مذاکرات تهران و سه کشور اروپایی از روز جمعه نهم آذرماه در ژنو سوئیس آغاز شود، عباس عراقچی وزیر خارجۀ جمهوری اسلامی دربارۀ «احتمال تغییر دکترین هستهای ایران و حرکت تهران به سمت برنامۀ نظامی، در صورت فعالشدن مکانیزم ماشه و بازگشت تحریمهای بینالمللی علیه تهران» هشدار داده است.