در پی ورود ناوهای آمریکا و کانادا به آبهای تایوان و افزایش تنشهای نظامی، گزارشها حاکی از شلیک یک ناو جنگی چین به بالگرد کانادایی در آبهای بینالمللی جنوب دریای چین است.
شبکه سیانان روز جمعه از قول مقامات کانادا برای اولین بار گزارش داد که یکشنبه هفته گذشته یک ناو چینی با اقدامی «بیپروا» به سمت بالگرد نظامی کانادا در آبهای بینالمللی جنوب دریای چین آتش گشود که میتوانست به سقوط آن منجر شود.
راب میلن، افسر نظامی ناوچه «اچامسیاس اتاوا» نیروی دریایی کانادا به این شبکه آمریکایی گفت شلیک ناو چینی به بالگرد این کشور، دومین حادثه طی دو هفته گذشته است.
به گفته او جنگندههای چینی نیز ۲۹ اکتبر در آبهای بینالمللی تا ۳۰ متری یک بالگرد کانادایی نزدیک شدند.
او اقدامات چین را «غیرحرفهای و خطرناک» خواند و گفت تاکنون شاهد نزدیک شدن جتهای چینی به جنگندههای غربی بودهایم، اما به ندرت چنین اقدامی علیه یک بالگرد دیده شده است.
هر دو حادثه یاد شده در ۴۰ تا ۵۰ کیلومتری جزایر «پاراسل» در آبهای بینالمللی اتفاق افتاده است.
هر سه کشور چین، تایلند و تایوان بر سر مالکیت این جزایر اختلاف دارند. آبهای اطراف این جزایر یک آبراه بینالمللی بسیار حیاتی است و سالانه یک سوم حجم تجارت دریایی جهان به ارزش تریلیونها دلار از این منطقه عبور میکند.
یک دادگاه بین المللی در لاهه در سال ۲۰۱۶ اعلام کرد چین هیچ مبنای قانونی برای ادعای حقوق تاریخی بخش عمدهٔ دریای چین جنوبی ندارد؛ موضوعی که چین آن را رد کرده و اقدام به ایجاد جزایر مصنوعی در آبهای جنوبی دریای چین و مجهز کردن آن به تجهیزات جنگی گسترده کرده است.
آقای میلن در این زمینه گفته است بالگرد کانادایی در زمان شلیک ناو چینی در مأموریت جستجوی یک زیردریایی بود که قبلاً در این محل شناسایی شده بود.
او همچنین درباره حادثه ۲۹ اکتبر نیز گفت شخصا هدایت بالگرد کانادایی را در اختیار داشته و در ارتفاع هزار متری از سطح آبهای آزاد به سمت کانادا پرواز میکرده که جتهای « شنیانگ جی-۱۱» چینی او را تعقیب کرده و آغاز به دور زدن در اطراف بالگرد کردند.
او در توصیف این وضعیت گفت: «من برای جلوگیری از وارد آمدن صدمه به موتور و بالها مجبور شدم ارتفاع پرواز را به ۶۰ متر کاهش دهم، ارتفاعی که برخلاف بالگرد، جتهای جنگی نمیتوانند در آن پرواز کنند.»
یک سخنگوی وزارت خارجه چین، روز جمعه در واکنش به تهدیدهای نظامی علیه بالگردهای کانادایی گفت که از این موضوع اطلاع ندارد، اما این وزارتخانه بارها موضع قاطع خود را در مورد هواپیماهای جنگی کانادایی که در نزدیکی حریم هوایی سرزمینی چین شناسایی میشوند، ابراز کرده و امیدوار است کانادا از «رفتار نامناسب» خود برای جلوگیری از پیچیدهتر شدن اوضاع دست بردارد.
افزایش تنشهای نظامی در آبهای جنوبی دریای چین در حالی است که ناوچهٔ جنگی کانادایی «اچامسیاس اتاوا» و ناوشکن «یواساس رافائل پرالتا» متعلق به نیروی دریایی ایالات متحده دو روز پیش از تنگه تایوان عبور کردند.
ارتش چین در واکنش به این موضوع اعلام کرد «نیروهای ما در آمادگی دائمی هستند».
روز سهشنبه نیز یک جت چینی با تعقیب یک بمبافکن آمریکایی در آبهای جنوبی دریای چین، تا «سه متری» آن نزدیک شده بود. موضوعی که خشم ایالات متحده را برانگیخت و این اقدام جنگنده چینی را به شدت محکوم کرد.