شمار جانباختگان ناشی از مسمومیت الکلی در کل ایران به ۳۱ نفر رسید. تاکنون ۳۷۱ نفر بدلیل مسمومیت ناشی از مصرف الکل به بیمارستانهای شهرهای مختلف کشور مراجعه کردهاند.
به گفته سخنگوی سازمان اورژانس ایران، از این ۳۱ نفر، ۱۷ نفر در استان هرمزگان، شش نفر در خراسان شمالی، پنج نفر در البرز، دو نفر در کهگیلویه و بویراحمد و دو نفر در استان فارس جان باختهاند.
آنطور که مجتبی خالدی خبر داده، از مسمومشدگان، ۱۶۷ نفر از بیمارستانها ترخیص شدهاند و ۱۷۳ نفر همچنان بستری هستند.
گزارشها در این زمینه ظهر روز پنجشنبه، پنجم مهرماه با اعلام مرگ شش نفر و مسمومیت حدود ۳۰ نفر در بندرعباس و کرج بدلیل مصرف نوشیدنی الکلی دستساز آغاز شد و آمار قربانیان و آسیبدیدگان در روزهای پس از آن افزایش پیدا کرد.
یک مقام دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان هم از افزایش شمار قربانیان مسمومیت الکلی در این استان به ۱۷ نفر و وخیمبودن شرایط جسمی ۱۰ نفر دیگر خبر داد.
فاطمه نوروزیان، مدیر روابط عمومی و امور بینالملل دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان همچنین شمار مراجعهکنندگان به مراکز درمانی این استان بهدلیل مسمومیت ناشی از نوشیدنی الکلی را ۲۲۵ نفر اعلام کرد.
خانم نوروزی از مرگ ۱۷ تن از مراجعهکنندگان و وخامت حال ۱۰ نفر دیگر خبر داده و افزوده که از ۲۲۵ مصرفکننده الکل در این استان، ۱۲۵ نفر دیالیز و ۱۳۱ نفر ترخیص شدهاند.
وی با اشاره به این که ۹ نفر از مسمومشدگان، زن هستند، گروه سنی مصرفکنندگان را نیز بین ۱۷ تا ۵۰ سال اعلام کرده است.
به دلیل ممنوعیت فروش و مصرف مشروب در ایران، مصرفکنندگان به تهیه غیرقانونی یا مصرف نوشیدنیهای الکلی دستساز و خانگی و حتی مصرف الکل طبی روی آوردهاند که در مورد سلامت این محصولات اطمینانی وجود ندارد.
روز جمعه هفته گذشته نیز خبرگزاری ایرنا از بازداشت «یک زن و شوهر» به اتهام ساخت مشروب دستساز در همین پرونده خبر داد.
آن طور که در گزارش ایرنا به نقل از معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی هرمزگان آمده است، «این زوج در تهیه مشروب دستساز از افزودنیها و سایر مواد استفاده کردهاند.»
این برای نخستینبار نیست که مصرف مشروب غیراستاندارد یا تقلبی، موجب مرگ و مسمومیت شهروندان در ایران میشود.
سال گذشته یک مقام سازمان پزشکی قانونی ایران از مرگ ۱۵۳ نفر در سال منتهی به ۹۶ به دلیل نوشیدن مشروبات الکلی تقلبی خبر داده و اعلام کرد که سن مصرف مشروب در ایران به ۱۸ سال رسیده است.
چند ماه پیش نیز محمدرضا قدیرزاده، از مقامهای پزشکی قانونی ایران، اعلام کرد ۱۵۳ نفر در سال ۱۳۹۵ به دلیل نوشیدن مشروبات الکلی تقلبی در کشور جان باختند. به گفته آقای قدیرزاده، «تولید این مشروبات غیرمجاز به صورت زیرزمینی در کشور انجام می شود».
این مقام پزشکی قانونی همچنین تعداد مرگهای ناشی از مصرف نوشیدنیهای الکلی در سالهای ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۳ را به ترتیب ۱۴۵، ۹۳، ۱۳۶، ۱۳۵ و ۸۱ نفر ذکر کرده بود.
خرید و فروش و مصرف نوشیدنیهای الکلی در قوانین جمهوری اسلامی «جرم» تلقی میشود و مجازات مصرف آن ۸۰ ضربه شلاق است که در صورت دو بار تکرار، میتواند به اعدام نیز منجر شود.
از این رو، درباره میزان دقیق مصرف این نوشیدنیها که بخش زیادی از آن به صورت قاچاق وارد ایران میشود و نظارت و کنترلی بر کیفیت آن اعمال نمیشود٬ آمار دقیقی در دست نیست و مسئولان مختلف آمارهای متناقضی در این باره اعلام کردهاند.