در پی انتشار اخباری از بازداشت دختر دانشجویی که به نشانه اعتراض به خشونت حراست دانشگاه آزاد در رابطه با حجاب اجباری، «برهنه» شده بود، عفو بینالملل خواهان آزادی فوری او شد.
عفو بینالملل شامگاه شنبه ۱۲ آبان با انتشار پیامی در شبکه ایکس اعلام کرد: «مقامهای ایران باید فوراً و بدون قید و شرط دانشجویی را که در اعتراض به اجرای نادرست حجاب اجباری توسط حراست دانشگاه آزاد، با خشونت بازداشت شده است را آزاد کنند».
روز شنبه ویدئویی از یک دانشجوی دختر دانشگاه علوم تحقیقات تهران در شبکههای اجتماعی منتشر شد که گفته میشود در پی آزار و اذیت ماموران حراست، لباسهای خود را از تن درآورده و در محیط دانشگاه نشسته است.
در پی انتشار این ویدئو، خبرنامه امیرکبیر از ضربوشتم و ربوده شدن این دانشجوی دختر بهدلیل عدم رعایت حجاب اجباری، از سوی حراست دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران، خبر داد.
بنا بر گزارشها، «اقدام ماموران حراست در پاره کردن لباسهای این دختر دانشجو که مقنعه به سر نداشته است، موجب شد که او تمام لباسهای خود را از تن درآورد».
براساس برخی گزارشها، این دختر توسط «اطلاعات سپاه» دستگیر و به مکان نامعلومی منتقل شده است.
عفو بینالملل در بیانیه خود گفته است: «مقامهای جمهوری اسلامی همچنین باید از او در برابر شکنجه و سایر بدرفتاریها در زمان بازداشت محافظت کنند و دسترسی او به خانواده و وکیل را تضمین کنند».
این بیانیه میافزاید: «اتهامات ضربوشتم و خشونت جنسی علیه او در حین بازداشت نیاز به تحقیقات مستقل و بیطرف دارد و مسئولین باید پاسخگو باشند».
امیر محجوب، مدیرکل روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی، در واکنش به انتشار اخبار و تصاویر مربوط به این دانشجو و بازداشت او گفت که این دانشجو به «کلانتری» منتقل شد و همچنین مدعی شد که او «تحت فشار روحی شدید و دارای اختلالات روانی» است.
روزنامه فرهیختگان، وابسته به دانشگاه آزاد، نیز به نقل از آنچه «منابع رسمی و غیررسمی» نامید، ادعا کرد این دانشجو «اختلالات روانی و روحی شدید» دارد و در ادامه خبر داد که او «پس از تحویل به کلانتری توسط عوامل حراست دانشگاه، اکنون در یکی از بیمارستانهای بیماران روانی بستری است».
این نخستین بار نیست که مقامها و رسانههای وابسته به جمهوری اسلامی مخالفان و معترضان به حکومت را به مواردی مانند «اختلال روانی» متهم و آنها را به شکل اجباری و قهری در مراکز درمانی بستری میکنند.
نیروهای انتظامی و امنیتی ایران از شهریور سال ۱۴۰۱ و در پی جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد که باعث آغاز اعتراضهای بیسابقه و گسترده و در ادامه نافرمانی زنان و دختران ایرانی از رعایت حجاب اجباری شد، سرکوب و برخورد با آنان را تشدید کردهاند.
برخورد با زنان و دختران ایران به جرم عدم رعایت حجاب اجباری در حالی است که مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری اسلامی ایران، چه در دوران مبارزات انتخابات و چه در نخستین کنفرانس خبری خود در دوران ریاستجمهوریاش، وعدههایی داده بود.
او از جمله گفته بود: «با هرگونه زورگویی یا برخورد خشن با هر انسانی، چه رسد به زن مخالفم».
او در یکی از مناظرههای انتخاباتی درباره حجاب اجباری گفت: «با قانون رفتار عوض نمیشود؛ همانطور که قبلا نتوانستند به زور حجاب را از سر زنان ایران بردارند، ما هم با زور نخواهیم توانست حجاب بر سرشان بنشانیم».
آقای پزشکیان البته در دوران مبارزات انتخاباتی مواضع متناقضی در زمینۀ حجاب اجباری اتخاذ میکرد. او از یکسو به برخورد گشت ارشاد با زنان و بهویژه جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد اعتراض داشت و از سوی دیگر تأکید میکرد زنان و دختران باید از سوی مردان جامعه و نهادهایی مثل روحانیت و مساجد و صداوسیما «تربیت شوند».
او همچنین در یک سخنرانی انتخاباتی برخوردهای پلیس برای اعمال حجاب اجباری با عنوان «طرح نور» را به «سیاهی» تشبیه کرد.
بعد از پیروزی او و معرفی کابینهاش نیز محمد خاتمی، رئیسجمهور اسبق ایران، خواستار حمایت از رئیسجمهور جدید شد و گفت وقتی پزشکیان «میگوید طرح نور طرح سياهى است، طبعاً جلوى آن خواهد ایستاد».
چند هفته بعد، مسعود پزشکیان در نخستین کنفرانس خبری خود وقتی در برابر صحبتهای خبرنگار ماهنامه اندیشه پویا قرار گرفت که از حضور گشتهای ارشاد در خیابانها انتقاد کرد و اعلام کرد: «من برای اینکه به اینجا برسم بسیار میانبر و کوچه پسکوچه رفتم که گیر گشت ارشاد نیافتم»، در واکنش به این جمله خندید و گفت: «باز هم اذیت میکنند؟ چون قرار نبود اذیت کنند. باز پیگیری میکنیم اذیت نکنند».