سخنگوی وزارت خارجه ایران تأیید کرد که یکی از محورهای اصلی گفتوگوهای وزیر خارجه بریتانیا با مقامهای جمهوری اسلامی در سفر اخیر او به تهران، چگونگی وصول طلب تهران از لندن بوده است.
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، بهرام قاسمی روز دوشنبه ۴ دی اظهار داشت: «بحث طلب و مبلغی که باید دولت انگلیس به ایران پرداخت کند از موضوعات اساسی و جدی مورد مذاکره در سفر جانسون به تهران بود و دو طرف توانستند گامهای بیشتری را به سمت حل و فصل این موضوع بردارند.»
ماجرای بدهی لندن به تهران به حدود چهل سال قبل بازمیگردد که دولت وقت ایران برای خرید ۱۷۵۰ دستگاه تانک چیفتن، مبلغ ۶۰۰میلیون پوند به بریتانیا پرداخت. بریتانیا تا سال ۱۹۷۹ تعداد ۱۸۵ تانک به ایران تحویل داد اما پس از انقلاب از فروش اسلحه به ایران خودداری کرد.
این ماجرا با گزارشی که روزنامه بریتانیایی تلگراف پیش از سفر اخیر بوریس جانسون به تهران منتشر کرد به پرونده نازنین زاغری رتکلیف شهروند ایرانی بریتانیایی پیوند خورد که در زندان اوین تهران به سرمیبرد.
روزنامه تلگراف گزارش داده بود که دولت بریتانیا اعلام آمادگی کرده تا در ازای آزادی نازنین زاغری ۴۰۰ میلیون پوند (معادل ۵۲۷ میلیون دلار) پول به ایران بابت یک بدهی قدیمی بازپرداخت کند.
اما سفیر ایران در لندن همان زمان ارتباط بین پرداخت این بدهی و احتمال آزادی خانم زاغری را رد کرد.
نازنین زاغری از کارکنان بنیاد خیریه تامسون رویترز است که قوه قضاییه وی را به تلاش برای براندازی نرم حکومت ایران متهم کرده.
در این حال سخنگوی وزارت خارجه ایران با تأکید بر «جدیت ایران» برای دریافت طلب خود از لندن گفت: «طرف انگلیسی در این مذاکرات اعلام کرد برخی از مسائل و مشکلات فنی وجود دارد که باید به لندن برگردد و از طریق خزانهداری و دستگاه های دیگر این موضوع را دنبال کند. این موضوع مهم در دستور کار دو کشور است و ایران با جدیت تمام آن را پیگیری میکند. امیدوارم با حسن نیت هر چه بیشتر لندن این مبلغ به ایران بازگردد و این داستان کهنه از میان برداشته شود.»
«تاریخی برای سفر مکرون به تهران تعیین نشده است»
سخنگوی وزارت خارجه ایران در ادامه سخنان روز دوشنبه خود موضوع به تعویق افتادن سفر رئیسجمهور فرانسه به تهران را تکذیب کرد و گفت که هنوز تاریخی برای این سفر تعیین نشده است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، بهرام قاسمی روز دوشنبه ۴ دی اظهار داشت: «سفر آقای مکرون [رئیس جمهور فرانسه] به ایران در دستور کار روابط دو کشور است. تاریخی برای این سفر تعیین نشده به همین دلیل حتما به تاخیر نیفتاده است.»
امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه پیش از این اعلام کرده بود که سال ۲۰۱۸ به ایران سفر خواهد کرد، اما موضعگیریهای اخیر مقامات فرانسه در برابر نقشی که ایران در خاورمیانه ایفا میکند، ابهامات بسیاری را درباره روابط دو کشور به وجود آورده است.
خبرگزاری عربستان سعودی روز دوشنبه گزارش داده که امانوئل مکرون در تماسی تلفنی با پادشاه عربستان، اقدامات ایران در خاورمیانه را عامل «بیثباتی» منطقه خوانده و بر مقابله با آن تاکید کرده است.
سخنگوی وزارت خارجه ایران اما نسبت به صحت این گزارش ابراز تردید کرد و گفت: «منابع صحبت شما کجا است؟ منبع اولیه این خبر عربستان است. ما در پاریس و سایت وزارت خارجه چیزی در خصوص گفتههای دیشب نداریم ولی در نهایت من موافق هستم که در هفتههای اخیر برخی مقامات فرانسه سخنان نابجا و غلط و غیرمنطقی را در خصوص برخی موضوعات مربوط به ایران در منطقه مطرح کردهاند که البته ما در برابر این سخنان اعلام موضع کردیم.»
امانوئل مکرون پیش از این در تماسی تلفنی با دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، نیز بر ضرورت مقابله با «فعالیتهای بیثبات کننده ایران در سوریه» تاکید کرده بود. همچنین ژان ایو لو دریان، وزیر خارجه فرانسه، روز ۲۱ آذر ایران را به «جاهطلبی منطقهای» متهم کرد و گفت پاریس نمیتواند بپذیرد که تهران نفوذ نظامی خود را به دریای مدیترانه گسترش دهد.
با این حال سخنگوی وزارت خارجه ایران میگوید که ایران و فرانسه روابطی دیرینه و دارای مواضع مشترکی در برخی مسائل هستند و اگر هم در برخی خوزهها نظرات یکسانی ندارند با مذاکره و رفت و امد میتوان این مواضع را به هم نزدیک کرد.
او افزود: «سفر آتی وزیر امور خارجه فرانسه به تهران در دستور کار دو کشور است و قطعاً دستور کارهای مشخص و مفصلی برای این سفر در نظر گرفته شده است. علاوه بر مسائل دوجانبه، در حوزههای سیاسی، اقتصادی، بانکی و فناوری، در مورد مسائل منطقه نیز صحبتهایی با طرف فرانسوی خواهیم داشت.»