لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۲۲

«انبارهای مخفی» خودروسازان


برخی رسانه‌های ایران در حال افشای اطلاعات تازه‌ای از «انبارهای مخفی» خودروسازان ایرانی در نقاط مختلف کشور هستند. در یکی از بزرگ‌ترین انبارهای لو رفته، حدود ۹ هزار خودرو در تبریز انبار شده تا به این شکل قیمت خودرو در بازار ایران افزایش یابد.

به گزارش ایسنا فرمانده انتظامی شهرستان آذرشهر از کشف انبار احتکار خودرو در این شهرستان خبر داد. پلیس می‌گوید تعداد هشت هزار و ۸۴۵ دستگاه از انواع خودروی سمند احتکار شده کشف و انبار به دستور مقام قضایی پلمپ و به مراجع قضایی تحویل داده شده است.

تلویزیون ایران هم گزارشی را منتشر کرده است که نشان می‌دهد تعداد زیادی از خودروهای سمند در این انبار احتکار شده‌اند.

این رسانه در مصاحبه با یکی از مسئولان این انبار علت انبار شدن را «کمبود قطعه» اعلام کرده است. در ادامه گزارش نشان داده می‌شود بسیاری از خودروها کمبود قطعه ندارند و برخی از خودروهایی که کمبود قطعه دارند در موارد جزئی مانند رو دری یا سیستم صوتی دچار کمبود قطعه هستند. آنگونه که بنظر می‌رسد برخی قطعات جزيی روی این خودرو‌ها نصب نشده تا شاید به عنوان «پوششی» برای انبار آن‌ها استفاده شود.

حمید حاجی زاد منصور، مدیر عامل ایران خودرو در تبریز به تلویزیون دولتی ایران گفته است «دلیل ماندگاری تعدادی از خودروهای تولیدی در پارکینگ این شرکت، کسری برخی قطعات است که به محض تامین قطعه، خودروها تحویل مشتریان می‌شود.» او افزوده «تمامی خودروهای موجود در پارکینگ این شرکت به فروش رسیده‌است و احتکار به هیچ عنوان توجیه‌پذیر نیست».

گزارش‌ها و خبرهای در مورد «احتکار» خودرو چندی‌ست که رواج پیدا کرده

براساس گزارش رسانه‌های ایران، خودروسازان ایرانی «بیش از ۷۰ هزار خودرو» را به بهانه کمبود قطعه انبار کرده‌اند و وارد بازار نمی کنند. اما با کشف این انبارها ممکن است حداقل در برخی از این خودروها این شرکت‌ها از کمبود قطعه برای پوشش به عنوان دلیل عرضه نکردن خودرو به بازار استفاده کنند، تا سبب شوند قیمت خودرو در بازار افزایش یابد. با این روش این شرکت‌ها می‌خواهند دولت را مجاب کنند که قیمت کارخانه‌ای محصولاتشان را افزایش دهند. با این سیاست خودروسازان، قیمت خودروها در بازار ایران به‌شدت افزایش یافته‌است.

افزایش بهای خودروها/قطعات خارجی

دنا
ایران خودرو/ بیش از ۹۰ درصد ساخت داخل/ از ۴۶ میلیون به ۸۳ میلیون تومان
تیبا
سایپا/ تنها ۵ درصد از قطعات وارداتی/ از ۲۷ میلیون به ۴۰ میلیون تومان
سمند ‌‌
ایران‌ خودرو/ زیر ۵ درصد قطعه غیر ایرانی/ از ۳۳ میلیون به ۵۷ میلیون تومان
پراید
سایپا/ زیر دو درصد قطعه وارداتی/ از ۲۲ میلیون به حدود ۳۹ میلیون تومان

رسانه‌های داخلی به نقل از آرش محبی‌نژاد، دبیر انجمن صنایع همگن قطعه‌سازی می‌گویند: «حدود ۷۰ هزار دستگاه خودروی تولیدی به دلیل کسری قطعات، در کارخانه‌های خودروسازی انبار شده که مشکل تامین قطعه ۲۰ هزار دستگاه برطرف شده است.»

کاهش شدید عرضه خودرو در بازار توسط خودروسازان با هجوم برخی مردم برای خرید خودرو همراه شده است.

برخی کارشناسان خودرو از احتمال همکاری پشت پرده برخی دلالان بازار با شرکت‌های خودروسازی نگران هستند. این افراد بر این عقیده هستند که هر وقت خرید خودرویی روی سایت‌های خودروسازان باز می‌شود، این سایت‌ها برای بسیاری از مردم غیر قابل دسترس می‌شوند و پس از چند ساعت که این سایت‌ها دوباره قابل دسترس می‌شوند معلوم می‌شود همه خودروها به فروش رفته است. خودروسازان ایرانی البته این موارد را رد می‌کنند و قفل شدن سایت‌های فروش را به شمار زیاد بازدید کنندگان نسبت می‌دهند.

سید مهدی مقدسی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس به خبرگزاری ایسنا گفته به نظر می‌رسد خودروسازان از فرصت تحریم برای رفع مشکلات‌شان و دیکته کردن خواسته‌های خود استفاده می‌کنند.

به نظر می‌رسد فشارها بر نهادهای دولتی و خودروسازان سبب شده تا خودروسازان طرح‌های «فروش فوق‌العاده» اعلام کنند، هرچند هنوز مشخص نیست این طرح چه پیامدی بر بازار خودرو خواهد داشت.

XS
SM
MD
LG