در ادامه واکنشها به منع فعالیت هنری برای تعدادی از بازیگران زن مخالف حجاب اجباری، دو نهاد صنفی سینمای ایران در بیانیه مشترکی مقامهای وزارت ارشاد را به «بحرانزایی» و «قانونشکنی» متهم و آنان را به پیگرد قضایی تهدید کردند.
شورای عالی تهیهکنندگان سینما و کانون کارگردانان سینمای ایران در بیانیه مشترکی نوشتند که اعلام خبر این ممنوعیت از سوی وزارت ارشاد «مصداق بارز بحرانزایی در سینما و فراتر از آن، نقض استقلال قوا و خلاف قانون اساسی و قوانین پاییندستی آن از جمله ماده ۵۷۰ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) است».
این دو نهاد صنفی افزودند که بر قوانین موجود «مقامات دولتی و غیرقضایی را از هرگونه منع اشتغال افراد برحذر داشته و این امر را به عنوان عمل مجرمانه مستوجب کیفر حبس و انفصال دو تا پنج سال از خدمت میداند.»
تهیهکنندگان و کارگردانان سینمای ایران ضمن حمایت از سخنان اخیر محمدمهدی عسگرپور رئیس هیئت مدیره خانه سینما، اعلام کردند که «حق پیگیری و تقاضای رسیدگی حقوقی و حق خواهی قانونی را به قانونشکنی مسئولان اجرایی، در هر رتبه و جایگاهی که باشند، برای خود محفوظ میدانند».
آقای عسگرپور به تازگی گفته که «ممنوع الفعالیت شدن مسئولان بحرانزا به جای سینماگران» را «عادلانهتر» میداند.
سینماگران زن در جریان جنبش «زن، زندگی، آزادی» در سال گذشته نقش پررنگی در حمایت از اعتراضها داشتند و تعدادی از آنها برای نمایش همبستگی خود با معترضان، حجاب اجباری را کنار گذاشتند.
دستگاه امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی از همان زمان، برخورد با آنها را آغاز کرد و تعدادی از آنها احضار و بازداشت شدند و تعداد بیشتری ممنوعالخروج و ممنوع از کار شدند.
هفته گذشته و پس از اظهارات یک مقام سازمان سینمایی درباره ممنوعیت بازی بازیگران مخالف حجاب اجباری در فیلمهای سینمایی و همچنین انتشار اسامی بیش از ده بازیگر زن در این رابطه، وزیر ارشاد چنین ممنوعیتی را تایید کرد.
در پی این تایید رسمی، تعدادی از هنرمندان سرشناس به این تصمیم حکومت اعتراض کردند.
رضا کیانیان، بازیگر باسابقه سینما و تئاتر ایران، در حساب اینستاگرام خود نوشت: «آیا بر طبق قانون اساسی، کسی یا وزارتخانهای میتواند بدون «حکم قطعی قضایی» حق کار کردن را از فردی بگیرد؟ تا آنجا که من میدانم، طبق قانون اساسی فقط دستگاه قضایی میتواند چنین حکمی بدهد.»
ترانه علیدوستی، یکی از بازیگرانی که نامش در فهرست ممنوعیت آمده و سال گذشته در پی حمایت از معترضان بازداشت هم شد، در تازهترین واکنش نوشته است که خود دیگر تمایلی به بازی در فیلم ندارد «چون از آن روسریِ زوری که بر سر ما میگذارید... هنوز دارد خون میچکد».
پس از این اعتراضها، روز یکشنبه، دادستانی تهران از اعلام جرم علیه هفت هنرمند و خبرنگار، همچنین تشکیل پرونده قضائی برای آنها خبر داد.
بر اساس این گزارش، پروندههای قضائی علیه ترانه علیدوستی، مژگان ایلانلو، هنگامه قاضیانی ، تهمینه رضایی میلانی، امید توشه، سحر ولدبیگیان، مریم بوبانی و هانیه توسلی باز شده است.
دادستانی تهران علیه این هنرمندان و اصحاب رسانه اتهام «نشر اکاذیب رایانهای و مطالب بدون سند» اعلام کرد.
قوه قضائیه در لایحه «حمایت از فرهنگ عفاف و حجاب» مجازاتهای شدیدتری را برای چهرههای مشهور در نظر گرفته است و در صورت تصویب این لایحه، مقاومت آنها در برابر حجاب اجباری ممکن است با حکم دادگاه به ممنوعیتهای طولانی از فعالیت و حتی زندان منجر شود.