لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۲۰

ایران خبر «شرط‌گذاری» نفتی برای ماندن در برجام را تکذیب کرد


عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران
عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران

یک روز پس از این‌ که خبرگزاری رویترز از قول «چهار منبع دیپلماتیک اروپایی» خبر داد که ایران ماندن در برجام را به مجاز بودن به صدور دست‌کم یک و نیم میلیون بشکه نفت در روز منوط کرده‌ است، وزارت خارجه ایران این گزارش را رد کرد.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز سه‌شنبه، ۲۴ اردیبهشت، دربارهٔ این خبر رویترز به خبرنگاران گفت: «پرداختن به این گونه خبرسازی‌ها و گمانه‌زنی‌های ناقص و غیردقیق در فضای رسانه‌ای و عمومی نه تنها سازنده نیست، بلکه می‌تواند به تخریب فضای مورد نیاز برای یک دیپلماسی جدی در شرایط کنونی منجر شود.»

رویترز روز دوشنبه از قول چهار دیپلمات اروپایی «آگاه از گفت‌وگوهای ایران و اتحادیه اروپا» نوشت که رقم یک و نیم میلیون بشکه در روز در یک جلسه اخیر ایران با مقام‌های غربی عنوان شده‌ است.

به نوشته این خبرگزاری، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، نیز در آن جلسه حضور داشته اما «شرط» ایران و رقم یادشده به صورت کتبی ارائه نشده‌ است.

عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، در ادامه واکنش خود به این خبر، این «شرط‌گذاری» را رد کرد و گفت: «نقطه نظرات و مطالبات به‌حق ایران در نامه ۱۸ اردیبهشت رئیس‌ جمهور محترم کشورمان به سران کشورهای باقی‌مانده در برجام به وضوح و با صراحت بیان شده‌ است.»

دولت ایران روز ۱۸ اردیبهشت در نامه‌ای به کشورهای حاضر در توافق هسته‌ای، تصمیم خود برای کاهش تعهداتش در قبال این توافق را اعلام کرد.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، متن کامل این نامه جزو اسناد محرمانه کمیسیون مشترک برجام خواهد بود و تنها خبر صدور این نامه منتشر می‌شود.

ایالات متحده که خواستار تغییر سیاست منطقه‌ای جمهوری اسلامی است با بازگرداندن تحریم‌های سخت نفتی قصد دارد صادرات نفت ایران را به صفر برساند.

آمریکا تاکنون موفق شده صادرات نفت ایران را بیش از پنجاه درصد کاهش دهد و ناظران می‌گویند احتمالاً صادرات نفت ایران که پیش از تحریم‌های جدید دو میلیون و هشتصد هزار بشکه در روز بود، به حدود پانصد هزار بشکه در روز تنزل خواهد کرد.

فرانسه، بریتانیا و آلمان که از امضاکنندگان برجام هستند تلاش می‌کنند این توافق را که ایالات متحده از آن خارج شده است، حفظ کنند.

اما ایران از میزان تلاش‌های آن سه کشور در خصوص حفظ برجام راضی نیست و در این رابطه به آنها ضرب‌الاجلی دو ماهه داده است.

حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران، به تازگی در یک سخنرانی پخش زنده از تلویزیون گفت: «از امروز فروش آب سنگین و اورانیوم غنی‌شده را متوقف می‌کنیم؛ این اعلام ما برای ۶۰ روز است؛ اگر ۵ کشور پای میز مذاکره آمدند و به منافع‌مان رسیدیم و مخصوصاً [به] نفت و بانک دست یافتیم به نقطه اول بازمی‌گردیم.»

کشورهای اروپایی هفته گذشته ضمن اعلام پایبندی به برجام، ضرب‌الاجل شصت روزه ایران درباره انجام خواسته‌های خود یا کاهش تعهداتش در چارچوب برجام را رد کردند.

منابع: خبرگزاری‌های ایسنا، رویترز و رادیوفردا/ پ. پ./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG