رئیس جمهور ایران روز شنبه در دیدار با تعدادی از فعالان سیاسی با بیان اینکه «در شرایط سختی قرار داریم»، اضافه کرد که تحریمهای فعلی از دوره جنگ ایران و عراق بیشتر است.
به گزارش وبسایت ریاست جمهوری ایران، حسن روحانی در این دیدار گفت: «در شرایط سختی قرار داریم، اما در عین حال ناامید نیستم و... معتقدم میتوانیم از این شرایط سخت عبور کنیم به شرط آنکه با هم باشیم و دست در دست یکدیگر بگذاریم».
وی اضافه کرد: «امروز نمیتوان گفت که شرایط از دوران جنگ تحمیلی بهتر یا بدتر است اما ما در زمان جنگ مشکل بانک، فروش نفت و واردات و صادرات نداشتیم و تنها تحریم ما، تحریم خرید سلاح بود».
دولت آمریکا در ماههای گذشته تحریمهای هسته ای علیه ایران را از سر گرفته و یکی از اهداف اصلی آن متوقف کردن کامل صادرات نفت است.
از زمان خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت سال گذشته تنش بین تهران و واشنگتن افزایش یافته است.
در همین حال آقای روحانی از فعالان سیاسی حاضر در این نشست خواست که «برای رسیدن به بهترین و کم هزینهترین راه حلها همفکری کنند».
وی اضافه کرد: «تسلیم شدن با فرهنگ و دین ما سازگار نیست و مردم آن را نمیپذیرند، لذا نباید تسلیم بشویم و باید راهحلها را پیدا کنیم و در این زمینه البته مهم است که چه مقدار از راهحلها در اختیار دولت قرار دارد».
رئیس جمهور ایران در عین حال گفت که سئوال از دولت باید متناسب با اختیارات باشد.
وی اضافه کرد: «به طور مثال اگر در خصوص سیاست خارجی، فرهنگ و یا فضای مجازی از دولت سوال و مطالبهای میشود، باید ببینیم که دولت چقدر در این حوزهها اختیار دارد. باید در حد توان و در حوزه اختیارات رئیس جمهور از دولت مطالبه داشت».
پیش از این برخی از فعالان سیاسی اصلاحطلب از کم بودن اختیارات رئیس جمهور در ایران انتقاد کردهاند.
نیروهای نظامی، قوه قضائیه، صدا و سیما و تعداد زیادی از بنیادهای اقتصادی تحت نظر رهبر جمهوری اسلامی است.
همچنین تصمیمگیریهای کلان در حوزه سیاست خارجی به تائید رهبر جمهوری اسلامی میرسد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، پس از انتقادهای فراوان به توافق هستهای با ایران سرانجام اردیبهشت سال گذشته خروج آمریکا از برجام را اعلام کرد و خواستار مذاکره دوباره با ایران بر سر «تمامی مسائل»، از جمله پرونده هستهای، فعالیتهای موشکی و نقش منطقهای جمهوری اسلامی شد.
با این حال رهبر جمهوری اسلامی اعلام کرده که اجازه مذاکره با آمریکا را نخواهد داد.
آیت الله علی خامنهای روز ۱۱ اردیبهشت با ادعای این که «آرایش دشمن آرایش جنگی است» گفته بود: «از لحاظ اقتصادی و سیاسی آرایش جنگی گرفته و فقط از لحاظ نظامی علیالظاهر آرایش جنگی ندارد که آن هم البته حواس نظامیهای ما جمع است».
رئیس جمهور ایران همچنین گفت که «باید شرایط را برای حضور فعالتر مردم فراهم آوریم و مردم را راضی نگه داریم».
وی تاکید کرد که تنها مشکل مردم «اقتصادی نیست» و باید «همه جوانب را مورد توجه قرار دهیم».
آقای روحانی پس از اعتراضهای دی ماه ۹۶ در حدود ۱۶۰ شهر ایران نیز گفته بود که دلیل اعتراضات تنها موضوعات اقتصادی نیست و معترضان «مطالبات اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و امنیتی» دارند.
پیش از این تعدادی از مقامات جمهوری اسلامی نسبت به افزایش اعتراضات اقتصادی و صنفی در سال ۹۸ و پس از تحریمها هشدار دادهاند.
در نشست فعالان سیاسی با حسن روحانی تعدادی از چهرههای اصولگرا و اصلاحطلب حضور داشتند از جمله محمد سلامتی، دبیر کل و بهزاد نبوی عضو شاخص سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، محمدرضا باهنر، دبیر کل گروه اصولگرای جامعه اسلامی مهندسین و غلامعلی حداد عادل، رئیس مجلس هفتم.
وبسایت ریاست جمهوری ایران سخنان فعالان سیاسی حاضر در این نشست را منتشر نکرده است.